Δείκτης ευφυΐας: Γιατί είναι σε πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια

14-06-2018

Φαίνεται πως αντί να γινόμαστε εξυπνότεροι όσο περνάνε τα χρόνια, συμβαίνει το αντίθετο. Αυτό τουλάχιστον έδειξε νέα έρευνα Νορβηγών επιστημόνων.

Ερευνητές από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών Ragnar Frisch της Νορβηγίας ανέλυσαν τεστ IQ στα οποία είχαν υποβληθεί νεαροί άνδρες που είχαν καταταγεί στον στρατό την περίοδο 1970-2009.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Μελετώντας τα δεδομένα 370.000 τεστ ανακάλυψαν ότι το σκορ του δείκτη νοημοσύνης έφθινε κατά επτά μονάδες ανά γενιά.

Επίσης εντόπισαν διαφορές ανάμεσα στις οικογένειες, γεγονός που σημαίνει ότι η μείωση εν μέρει μπορεί να αποδίδεται και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αλλά επίσης μπορεί να έχει να κάνει με επιλογές του τρόπου ζωής, όπως αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα και το γεγονός ότι σήμερα τα παιδιά διαβάζουν λιγότερο και παίζουν περισσότερο με ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Παλαιότερες μελέτες, πάντως, είχαν δείξει ότι οι άνθρωποι έγιναν ευφυέστεροι το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Πολλές θεωρίες διατυπώθηκαν στη συνέχεια για να εξηγήσουν αυτή την βελτίωση του ανθρώπινου νου, όπως η συμβολή της διατροφής, της φροντίδας υγείας, της μόρφωσης και άλλοι παράγοντες.

Δυστυχώς στο ίδιο συμπέρασμα έχουν καταλήξει και άλλες μελέτες. Ερευνητές στη Μ. Βρετανία πρόσφατα παρατήρησαν ότι το σκορ νοημοσύνης έχει πέσει από 2,5 έως 4,3 μονάδες ανά δεκαετία από το τέλος περίπου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2017 αμερικανική μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που είχαν μεγαλώσει τρώγοντας πολλά ψάρια έτειναν να έχουν υψηλότερο δείκτη ευφυΐας και να κοιμούνται καλύτερα. Αλλά δυστυχώς στον δυτικό κόσμο σήμερα ελάχιστα είναι τα παιδιά που τρώνε επαρκείς ποσότητες ψαριών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Παχυσαρκία: Έχει σχέση με την εξυπνάδα;
Εξυπνάδα: Μπορούμε να εκπαιδευτούμε για να γίνουμε πιο έξυπνοι