ΕΟΠΥΥ: Με πέντε ψήφους υπέρ ενεκρίθη την Τετάρτη ο νέος ΕΚΠΥ – Ανησυχία στους εκπροσώπους των ασφαλισμένων, ικανοποίηση Πολάκη

13-06-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Με πέντε ψήφους υπέρ, τρεις κατά και δύο αποχωρήσεις από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ενεκρίθη αργά το απόγευμα της Τετάρτης 13 Ιουνίου κατά πλειοψηφία και… κατεπειγόντως ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ.

Το πιο πιθανό είναι ότι την Τετάρτη 27 Ιουνίου θα έχουμε μία μαχητική και μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, καθώς οι διαβητικοί ασθενείς είναι σφόδρα ανήσυχοι και προβληματισμένοι από τις δραματικές περικοπές, τις οποίες προβλέπει ο νέος ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ.

Τόσο ο εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ Γρηγόρης Λεοντόπουλος όσο και ο πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Συλλόγων – Σωματείων Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) Χρήστος Δαραμήλας εκφράζουν στο healthview.gr την έντονη δυσαρέσκειά τους και την ιδιαίτερη ανησυχία τους για τον εσπευσμένο και αιφνιδιαστικό τρόπο με τον οποίο εισήχθη το απόγευμα της Τετάρτης 13 Ιουνίου για συζήτηση και ενεκρίθη πάραυτα ο νέος ΕΚΠΥ του Οργανισμού.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ για τον νέο ΕΚΠΥ πραγματοποιήθηκε παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και… απουσία του προέδρου του Οργανισμού Σωτήρη Μπερσίμη!

Τόσο η ΕΣΑμεΑ όσο και η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, αλλά και η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ), ζήτησαν μετ’ επιτάσεως, πριν από την επίμαχη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, την παροχή ικανού και ευλόγου χρονικού διαστήματος για δημόσια διαβούλευση επί του νέου ΕΚΠΥ, καθώς και την αναβολή της σχετικής συζήτησης στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ. Εις μάτην…

Σημειώνεται, τέλος, ότι τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ έλαβαν μόλις την Τρίτη 12 Ιουνίου το πλήρες κείμενο του προτεινόμενου νέου ΕΚΠΥ του Οργανισμού, ενώ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Έθνος», ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος ισχυρίζεται την Τετάρτη 13 Ιουνίου ότι ο προτεινόμενος νέος ΕΚΠΥ του Οργανισμού συζητείται από το 2015, καθώς και ότι σε αυτόν έχουν συμπεριληφθεί όλες οι παρατηρήσεις των ενδιαφερομένων…

 

Παύλος Πολάκης: Πρώτη φορά τέτοιας έκτασης επεξεργασία σε ΕΚΠΥ!

 

Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης τόνισε μεταξύ άλλων αργά το απόγευμα της Τετάρτης 13 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του μνημονιακού πολυνομοσχεδίου, ότι ποτέ άλλοτε δεν έχει γίνει τέτοιας έκτασης επεξεργασία και προετοιμασία για ένα τόσο σοβαρό θέμα, καθώς και ότι ποτέ άλλοτε κάποιος προκάτοχός του υπουργός δεν έσκυψε πάνω στον Κανονισμό, ελέγχοντας γραμμή-γραμμή τις προβλέψεις και μέριμνές του, με στόχο τις ποιοτικές υπηρεσίες, σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση πόρων. «Τώρα μπαίνει τάξη» τόνισε χαρακτηριστικά και ανέφερε μερικά «εξόφθαλμα παραδείγματα εγκληματικής κατασπατάλησης εκατομμυρίων δημόσιου χρήματος στις προμήθειες υλικών στον χώρο της Υγείας, επί προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».