10 διαφορετικά toppingsγια το γιαούρτι σας!

15-06-2018

Το γιαούρτι μπορεί αποτελέσει μία εύκολη, γρήγορη και κυρίως θρεπτική λύση για κάθε στιγμή της ημέρας. Με περίπου 20 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κεσεδάκι, και το 30% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο (242 γραμμάρια), αποτελεί μία συμπυκνωμένη πηγή θρεπτικών συστατικών, παρά τα όσα υποστηρίζουν οι ακραίοι «διατροφικοί κύκλοι» για τα γαλακτοκομικά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ενσωματώσετε το γιαούρτι στην καθημερινότητά σας. Σε smoothie, σε ντιπ, σε σάλτσες ή απλά σκέτο! Η πιο απλή και γευστική λύση όμως είναι να επιλέξετε την κατάλληλη γαρνιτούρα ή αλλιώς topping!

«Πούδρα» ξηρών καρπών

Στο μπλέντερ το τοποθετείστε μερικά αμύγδαλα, φιστίκια Αιγίνης, κάσιους και ξύσμα καρύδας. Θρυμματίστε πολύ καλά και πασπαλίστε! Ετοιμάστε μεγαλύτερη ποσότητα για να έχετε κάθε ημέρα!

Σοκολατένια απόλαυση

Εάν αγαπάτε τα γλυκά ανακατέψτε το γιαούρτι σας με μία κουταλιά κακάο (άγλυκο ή γλυκό), προσθέστε τριμμένη καρύδα και ολόκληρα φουντούκια. Για μεγαλύτερη απόλαυση αφήστε το γιαούρτι με το κακάο να παγώσει στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα.

Μεθυσμένα κεράσια

Σε ένα τηγάνι προσθέστε μία κουταλιά της σούπας κόκκινο κρασί, μία πρέζα ακατέργαστη ζάχαρη και μερικά κεράσια κομμένα στη μέση. Αφού ζεστάνετε για μερικά λεπτά, αφήστε το μίγμα να κρυώσει και στη συνέχεια περιχύστε το γιαούρτι σας. Ετοιμάστε μεγαλύτερη ποσότητα, και διατηρείστε τη στο ψυγείο.

Απλό και αρωματικό

Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε χυμό λεμονιού και μερικές σταγόνες εκχύλισμα από πικραμύγδαλο. Για έξτρα καλά ωμέγα 3 λιπαρά, πασπαλίστε το γιαούρτι με λιναρόσπορο ή καρύδια.

Με γεύση πορτοκάλι

Ανακατέψτε χυμό από μισό πορτοκάλι, ξύσμα πορτοκαλιού και μία κουταλιά του γλυκού μέλι. Ανακατέψτε καλά και πασπαλίστε με φιστίκια Αιγίνης και καραμελωμένο τζίντζερ.

Τα «πάνω κάτω»

Αλείψτε μία κουταλιά της σούπας γιαούρτι επάνω σε ζεστό φρυγανισμένο ψωμί. Πασπαλίστε με ξύσμα από αμύγδαλα ή φουντούκια και μέλι!

Αμερικάνικη «αμαρτία»

Δοκιμάστε ένα αγαπημένο κλασσικό Αμερικάνικο συνδυασμό! Ανακατέψτε καλά μία κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο και μία κουταλιά του γλυκού μαρμελάδα φράουλα, σε κρεμώδες γιαούρτι.

Αλμυρό ή γλυκό;

Σε ένα μπολ συνδυάστε νιφάδες μαύρης σοκολάτας, με «τραγανό» βούτυρο αμυγδάλου και μία πρέζα αλάτι. Στη συνέχεια προσθέστε σε στραγγιστό γιαούρτι και ανακατέψτε καλά.

Κάτι να καίει

Εάν σας αρέσει να «πειραματίζεστε» με τις γεύσεις τότε δοκιμάστε να ετοιμάσετε ένα toppingμε μαύρο πιπέρι, αποξηραμένα σύκα ψιλοκομμένα και εκχύλισμα βανίλιας.

Λίγο λεμόνι, λίγες φράουλες

Αναμείξτε λεμόνι με φράουλες και αφήστε το μίγμα στο ψυγείο για μερικές ώρες. Συνδυάστε την επιλογή αυτή με τραγανούς σπόρους chia.

Μία καλή ιδέα είναι να ετοιμάστε διαφορετικούς συνδυασμούς τους οποίους μπορείτε να συντηρήσετε στο ψυγείο για μερικές ημέρες. Έτσι δεν θα «βαρεθείτε», και δεν θα έχετε καμία δικαιολογία για να μην φάτε ένα γιαούρτι την ημέρα! Εάν προσέχετε τη διατροφή σας, προτιμήστε γαλακτοκομικά χαμηλά ή και χωρίς καθόλου λιπαρά.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com