Καρκίνος παχέος εντέρου: Ποια γαλακτοκομικά μειώνουν τον κίνδυνο

15-06-2018

Αμέτρητες έρευνες έχουν επισημάνει τον σημαντικό ρόλο που έχει η διατροφή στην αντιμετώπιση ή ακόμα και την πρόληψη του καρκίνου. Τώρα, μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων επισημαίνουν τον ρόλο των γαλακτοκομικών προϊόντων στην εκδήλωση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Όπως οι ίδιοι αναφέρουν, τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα έχουν υποδείξει πως όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση γαλακτοκομικών τόσο μικρότερος φαίνεται να είναι ο κίνδυνος εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, ωστόσο μέχρι τώρα δεν είχε εξεταστεί αν διαφέρει η επίδραση των γαλακτοκομικών ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά ή τον βαθμό ζύμωσης που έχουν υποστεί.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον και το Πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστημών του Όρεγκον ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν συνολικά 101.677 άτομα ηλικίας 54 έως 83 ετών. Σε διάστημα 12,5 ετών κατά μέσο όρο, καταγράφηκαν 1.033 περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου.

Όταν οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε ομάδες ανάλογα με τον τύπο γαλακτοκομικών που συνήθιζαν να καταναλώνουν, παρατήρησαν ότι τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και τα γαλακτοκομικά που αποτελούν προϊόν ζύμωσης (όπως το γιαούρτι) συσχετίζονται με μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο παχύ έντερο. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε κάτι αντίστοιχο για τα γαλακτοκομικά με μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά ή για τα γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν έχουν υποστεί ζύμωση (όπως το γάλα, η κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και το παγωτό).

Συνεπώς, τόσο η περιεκτικότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων σε λιπαρά όσο και η παρουσία «καλών» βακτηρίων που προκύπτουν από τη διαδικασία της ζύμωσης φαίνεται να επηρεάζουν τη διατροφική αξία τους σε σχέση με την υγεία του εντέρου και να κάνουν τη διαφορά όσον αφορά την πρόληψη του ορθοκολικού καρκίνου.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου Nutrition 2018 της Αμερικανικής Διατροφολογικής Εταιρείας, το οποίο έλαβε χώρα από τις 9 έως τις 12 Ιουνίου στη Βοστώνη των ΗΠΑ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ασβέστιο: Που θα το βρείτε, εκτός από τα γαλακτοκομικά;
Γαλακτοκομικά: Δεν προκαλούν παιδική παχυσαρκία