Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Το σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κατέρρευσε πριν ακόμη λειτουργήσει!

16-06-2018

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εκφράζει με ανακοίνωσή του “τη δυσαρέσκειά του για την αιφνιδιαστική και παραπλανητική απόφαση του υπουργείου Υγείας να παραπέμπει τους ασθενείς σε ανύπαρκτους οικογενειακούς γιατρούς!”.

Στη σχετική ανακοίνωσή του, ο ΙΣΑ αναφέρει επίσης τα εξής:

“Αιφνιδιαστικά χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση αναρτήθηκε κείμενο στα έντυπα συνταγών φαρμάκων και εξετάσεων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με το οποίο προτρέπονται οι ασθενείς να εγγραφούν σε οικογενειακό ιατρό αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποτελεί προϋπόθεση για να εξυπηρετηθούν.

Ωστόσο ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη στις προκηρύξεις του ΥΥΚΑ και του ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν ελάχιστοι οικογενειακοί γιατροί οι οποίοι μάλιστα δεν έχουν ακόμα υπογράψει τη σύμβασή τους. Η δε απόφαση του υπουργείου Υγείας να «βαφτίσει» οικογενειακούς γιατρούς τους γιατρούς που υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας, αγροτικά ιατρεία κλπ αποτελεί μία ακόμα κίνηση αυθαιρεσίας και προχειρότητας”.

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει καταρρεύσει πριν ακόμα ξεκινήσει καθώς ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη στις απαξιωτικές αμοιβές και συνθήκες εργασίας. Το υπουργείο Υγείας πάνω στο πανικό του έφτασε στο σημείο να παραπέμπει τους ασθενείς σε γιατρούς-φαντάσματα! Πρόκειται για μία ακόμα αψυχολόγητη κίνηση ερασιτεχνισμού που αναδεικνύει την επικίνδυνη προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η δημόσια υγεία».