Ψήφο εμπιστοσύνης στην οικογένεια δίνουν οι νέοι στην Ελλάδα

18-06-2018

Ψήφο εμπιστοσύνης στην οικογένεια δίνουν οι νέοι στη χώρα μας ενώ αξιοπρέπια, φιλία και αλληλεγγύη βρίσκονται ψηλά στο αξιακό τους πεδίο. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα «Οι θέσεις και οι απόψεις των νέων στην Ελλάδα της κρίσης», η οποία υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Ελλήνων Προσκόπων από την εταιρεία δημοσκοπήσεων ALCO.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά σε νέους ηλικίας 17-29 ετών και είχε ως στόχο να μελετήσει ποιες είναι οι προσδοκίες που έχουν σήμερα οι νέοι, σε ποιες αξίες πιστεύουν, πως θέτουν προτεραιότητες και ποια είναι η στάση τους απέναντι στους θεσμούς.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας:

Οι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα φαίνεται να προσπαθούν να ξεπεράσουν την ανασφάλεια και την απογοήτευση. Ο δείκτης προσδοκίας είναι θετικός σε ποσοστό 54% και τα θετικά συναισθήματα υπερισχύουν των αρνητικών (ειδικά στους νέους 15-16 και 17-20 ετών).

Σε επίπεδο αξιών υπερέχουν αξιοπρέπεια, φιλία και αλληλεγγύη και σε επίπεδο προτεραιοτήτων, προσωπική ζωή και φίλοι. Ακολουθούν επαγγελματική προοπτική και επιδίωξη της επιτυχίας με επίσης πολύ υψηλά ποσοστά.

Μόνος θεσμός που εμπιστεύονται οι νέοι καθολικά είναι η οικογένεια, ενώ πολύ θετικά είναι τα ποσοστά και για τον εθελοντισμό.

Θετική είναι η στάση της νεολαίας απέναντι στην εθελοντική δράση, κυρίως από γυναίκες και νέους ηλικίας 21 έως 29 ετών. Αντίστοιχα θετική είναι η στάση των νέων απέναντι στον Προσκοπισμό, των αξιών που πρεσβεύει και της χρησιμότητάς του στην κοινωνία.