Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακμάζει και “βαφτίζει” ψυχικές διαταραχές!

20-06-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Είναι είδηση! Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε ήδη την μεγάλη κατάχρηση των βιντεοπαιχνιδιών ως εξάρτηση από το διαδίκτυο, συγκεκριμένα ως εξάρτηση από τα βιντεοπαιχνίδια…

Η είδηση έχει σημασία, καθώς ο ΠΟΥ δεν είναι εκείνος ο παλαιός διεθνής Οργανισμός με την σπουδαία αίγλη, η απασχόληση κορυφαίων διεθνώς επιστημόνων στον οποίον αποτελούσε συνήθη πρακτική, η οποία έδινε επιστημοσύνη και απροσμέτρητη τεχνογνωσία στις αποφάσεις, τις δράσεις και τις παρεμβάσεις του ΠΟΥ!

Σήμερα ο ΠΟΥ πνέει τα λοίσθια, καθώς τελεί υπό καθεστώς παρακμής, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές κατά τις οποίες ο Οργανισμός μετατρέπεται σε αντικείμενο σκληρής κριτικής, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται πολύ σοβαρές κατηγορίες περί διαπλοκής. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα άσκησης τέτοιας κριτικής στον ΠΟΥ ήταν η λεγόμενη πανδημία της γρίπης Η1Ν1 και, ιδιαιτέρως, οι τρόποι με τους οποίους ο Οργανισμός και τα όργανά του έφθαναν σε αποφάσεις, τότε, οι οποίες κόστιζαν σε χρήμα, αλλά και σε συμπτώματα κοινωνικής αποδιοργάνωσης, με πρώτο τέτοιο αρνητικό σύμπτωμα το διεθνές αντιεμβολιαστικό «κίνημα».

Τα λέμε όλα αυτά, γιατί, παρά το γεγονός ότι ο ΠΟΥ μόλις ανακοίνωσε ότι η εξάρτηση από τα βιντεοπαιχνίδια αποτελεί ψυχική διαταραχή, η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία, οι σχετικές θέσεις της οποίας δημοσιεύονται την Τρίτη 19 Ιουνίου στην εφημερίδα των ΗΠΑ The Los Angeles Times, δεν έχει καταχωρήσει την εν λόγω εξάρτηση στις κατηγορίες των ψυχικών διαταραχών.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν εδώ και μία δεκαετία να καταβάλλουν την ετήσια συνδρομή τους στον ΠΟΥ…

Η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία θεωρεί ότι η λεγόμενη εξάρτηση από το διαδίκτυο ή τα βιντεοπαιχνίδια αποτελεί δευτερογενή διάγνωση, καθώς από πίσω βρίσκεται η αγχώδης διαταραχή ή η κατάθλιψη και αυτές τις ψυχικές διαταραχές οφείλει να αντιμετωπίσει ο ειδικός ψυχίατρος, αφού με την αντιμετώπισή τους υποχωρεί επίσης η λεγόμενη εξάρτηση από τα βιντεοπαιχνίδια.