Συμπληρώματα διατροφής: πόσο επιβαρύνουν το συκώτι;

22-06-2018

Το ήπαρ, ή αλλιώς συκώτι επιτελεί περισσότερες εργασίες στο σώμα από όσες μπορείτε να φανταστείτε! Ανάμεσα σε αυτές είναι η πέψη των τροφών, η παραγωγή ορμονών, h αποθήκευση της βιταμίνης D και φυσικά οι επεξεργασία φαρμάκων, συμπληρωμάτων διατρφής και τοξιών.  Σίγουρα θα έχετε διαβάσει μελέτες οι οποίες συσχετίζουν τα συμπληρώματα διατροφής με τη λειτουργία του συκωτιού,  λιγότερο θετικά. Τα παρακάτω δεδομένα, βασιζόμενα στη σύγχρονη επιστημονική βιβλιογραφία, θα σας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσετε το τοπίο. 

Τα πολύτιμα φυσικά συστατικά

Στην ιατρική παράδοση πολλών λαών βρίσκουμε φυτικά συστατικά τα οποία προστατεύουν το ήπαρ. Αυτό όμως που έχει μεγάλη αξία είναι η χρήση φυτών τα οποία συνοδεύονται από τις απαραίτητες επιστημονικές μελέτες για την εξειδικευμένη δράση και ασφάλειά τους. Το συστατικό που έχει ερευνηθεί περισσότερο από κάθε άλλο για την ενίσχυση της σωστής λειτουργίας του συκωτιού είναι το γαϊδουράγκαθο (Μilk Τhistle).

Συστατικά με ιδιαίτερη σημασία

Αρκετές βιταμίνες, με σημαντικότερη την Ε, μελετώνται για την προστατευτική ακόμα και θεραπευτική δράση τους σε παθήσεις του συκωτιού. Άλλα συστατικά τα οποία συνδέονται με την υγεία του σημαντικού αυτού οργάνου είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη D και το ασβέστιο, αποδεικνύοντας πως η σωστή και χρήση συστατικών όχι μόνο δεν είναι βλαβερή αλλά μπορεί να προλάβει καταστάσεις.

Τα τελευταία νέα

Την τελευταία δεκαετία αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει περιστατικά τοξικότητας του ήπατος με τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής. Στο σημείο αυτό αξίζει όμως να αναφερθεί πως τα περιστατικά τα οποία έχουν καταγραφεί αφορούν συστατικά τα οποία δεν είναι εκτενώς μελετημένα για τη δράση και τις παρενέργειές τους, φέρουν ακραίους ισχυρισμούς υγείας, ενώ τα περισσότερα έχουν «εξωτικά» ονόματα που απλά εντυπωσιάζουν όπως το kava kava.

Δεδομένου πως περισσότερα από 29.000.000 Ευρωπαίοι ταλαιπωρούνται από παθήσεις του συκωτιού, θα πρέπει να είστε ενημερωμένοι καταναλωτές! Για να επιλέξετε ασφαλώς ένα συμπλήρωμα διατροφής, ενημερωθείτε  από έγκυρες πηγές και ειδικούς υγείας, για την ορθή χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής. 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]
Βιβλιογραφία

Zheng EX, Navarro VJ. Liver Injury from Herbal, Dietary, and Weight Loss Supplements: a Review. J Clin Transl Hepatol. 2015 Jun 28;3(2):93-8.