Παύλος Πολάκης: Δεν απολύεται κανείς επικουρικός του ΕΣΥ, ούτε τώρα ούτε αργότερα! – Επιμένουν στα… ίδια ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ!

Πολάκης
22-06-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Την απόλυτη πολιτική διαβεβαίωση, σύμφωνα με την οποία ουδείς επικουρικός γιατρός ή επικουρικός εργαζόμενος του ΕΣΥ της χώρας μας πρόκειται να απολυθεί είτε άμεσα είτε σε μεταγενέστερο χρόνο, καθώς και ότι όλο το επικουρικό προσωπικό του ΕΣΥ θα συνεχίσει να πληρώνεται κανονικά και απρόσκοπτα, και μάλιστα ακόμη και χωρίς την προϋπόθεση των θεωρημένων από τους παρέδρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενταλμάτων πληρωμής, παρείχε το μεσημέρι της Παρασκευής 22 Ιουνίου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τα προεδρεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ)!

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός, μάλιστα, “μετέφερε”, με τον δικό του, αμφιλεγόμενο και sui generis τρόπο, ασφαλώς, μία πολύ “χαρακτηριστική” αποστροφή του λόγου του Παύλου Πολάκη:

“Μας κούφανε όλους, μας είπε ότι εμείς δεν δεχόμαστε την εξουσία του ελεγκτικού συνεδρίου και των δικαστών. Στην Ελλάδα κουμάντο κάνει η Βουλή, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. Μας είπε δηλαδή ότι δεν δέχεται τη διάκριση των εξουσιών. Θα πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και αν χρειαστεί ακόμη και η Βουλή θα υπογράψει τα εντάλματα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι”.

Ο Παύλος Πολάκης, πάντως, διέψευσε τον ως άνω ισχυρισμό του Μιχάλη Γιαννακού.

 

ΟΕΝΓΕ: Το έγγραφο του υπουργείου Υγείας δεν δίνει λύση…

 

Από την πλευρά της, η ΟΕΝΓΕ εξέδωσε την Παρασκευή 22 Ιουνίου την εξής ανακοίνωση:

“Το έγγραφο του Υπουργείου Υγείας που στάλθηκε στις 20/6/18 στους Διοικητές των ΥΠΕ και έγινε γνωστό χθες 21/6/18 (και για το οποίο ως ΟΕΝΓΕ δεν είχαμε καμία ενημέρωση), σαφέστατα δεν επιλύει το θέμα αλλά απλά προαναγγέλλει μια νομοθετική ρύθμιση το περιεχόμενο της οποίας δεν είναι γνωστό. Σε ότι αφορά το σημείο του εγγράφου που αναφέρει «η καταβολή των αποδοχών του προαναφερόμενου προσωπικού συνεχίζεται και γίνεται κανονικά, χωρίς να χρειάζεται η προηγούμενη θεώρηση των αντίστοιχων ενταλμάτων πληρωμής» είναι ανακριβής καθώς πολλοί συνάδελφοι είναι ήδη επί μήνες απλήρωτοι ακριβώς επειδή οι αρμόδιοι επίτροποι δεν εγκρίνουν τα εντάλματα πληρωμής.

Αν οι Υπουργοί εννοούν ότι οι συνάδελφοι από δω και πέρα θα πληρώνονται με αθεώρητα εντάλματα πληρωμής, τότε θα πρέπει να μας εξηγήσουν με ποιόν τρόπο νομοθετικά θα παρακάμψουν τη θεώρηση των ενταλμάτων πληρωμής από τους επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία”…

 

ΕΙΝΑΠ: Επαπειλούνται απολύσεις των επικουρικών…

 

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) ισχυρίζεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωσή της, την οποία εξέδωσε την Παρασκευή 22 Ιουνίου:

“Μετά την έκδοση της απόφασης του κλιμακίου προληπτικού ελέγχου δαπανών του Ελεγκτικού Συνεδρίου (που είχε συνεδριάσει στις 12/12/2017 με θέμα τους επικουρικούς γιατρούς) και παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας, διαπιστώνουμε ότι είναι καταδικαστική για τους εργαζόμενους συνάδελφους που στηρίζουν το αποδεκατισμένο ΕΣΥ. Οι συνάδελφοι αυτοί απειλούνται με άμεση απόλυση, άλλωστε οι διοικήσεις των νοσοκομείων έχουν ήδη αρχίσει να τους ενημερώνουν ότι η σύμβασή τους θα καταγγελθεί, αλλά επίσης κινδυνεύουν να μη πληρωθούν τα δεδουλευμένα καθώς πολλοί από αυτούς έχουν να πληρωθούν μήνες.

Αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχει η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, που ενώ γνωρίζανε το περιεχόμενο της απόφασης από εξαμήνου, πεισματικά δεν κάναν τίποτα. Οι επικουρικοί γιατροί, και το υπόλοιπο επικουρικό προσωπικό που υπηρετεί στο ΕΣΥ αυτή την στιγμή, είναι απαραίτητοι και η μαζική τους έξοδος θα οδηγήσει το σύστημα σε κατάρρευση”.