Δημήτρης Βαρνάβας: Να θεσπισθεί Προδικαστικό Συμβούλιο Ιατρικών Υποθέσεων

24-06-2018

Τη σύσταση Προδικαστικού Συμβουλίου Ιατρικών Υποθέσεων προτείνει την Κυριακή 24 Ιουνίου στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, με σχετική ανάρτησή του στο ygeianet.gr.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Βαρνάβας αναφέρει τα εξής στη σχετική ανάρτησή του:

“Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Χανίων έκρινε αθώους τους δύο γιατρούς που υπηρετούσαν ως ειδικευόμενοι στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όταν πριν 7 χρόνια κατέληξε μια 16χρονη κοπέλα από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Πρωτόδικα οι δύο γιατροί είχαν κριθεί ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως και είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση 30 μηνών με αναστολή.

Η υπόθεση αποτέλεσε τραγική δοκιμασία για δύο νέους συναδέλφους, αλλά και όλους τους γιατρούς του Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Τυχόν καταδικαστική απόφαση και του Εφετείου θα προκαλούσε παγίωση της αμυντικής ιατρικής ως μόνης ενδεδειγμένης τακτικής, προκειμένου να μη βρεθεί κάθε γιατρός στην απελπιστική θέση να διασύρεται και να καταστρέφεται η ζωή του από συναπάντημα μ΄ ένα ατυχές περιστατικό.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, από κοινού με το υπουργείο Δικαιοσύνης, πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στη σύσταση του Προδικαστικού Συμβουλίου Ιατρικών Υποθέσεων, ώστε να υπάρξει ηθμός και να πάψουν να παραπέμπονται συλλήβδην στις αίθουσες των δικαστηρίων όλοι οι γιατροί είτε είναι ένοχοι, είτε κατηγορήθηκαν αδίκως για σωματική βλάβη ή θάνατο ασθενούς”.