Επικουρικούς γιατρούς με πραγματική θητεία και όχι “ανακυκλούμενους” επιθυμεί το υπουργείο Υγείας

Γυναίκα γιατρός
27-06-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι η πολυαναμενόμενη τροπολογία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη για το λοιπό επικουρικό προσωπικό του ΕΣΥ της χώρας μας, τροπολογία η οποία βρίσκεται ήδη από το απόγευμα της Τρίτης 26 Ιουνίου στη Βουλή και ψηφίζεται το απόγευμα της Τετάρτης 27 Ιουνίου, εξαιρεί ρητώς τους επικουρικούς γιατρούς από τις ρυθμίσεις τις οποίες προβλέπει.

Δεν αποτελεί έκπληξη η ως άνω εξαίρεση, καθώς είναι πολύ γνωστό ότι η παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν επιθυμεί ούτε να διαιωνίζεται διογκούμενος ο θεσμός των επικουρικών γιατρών ούτε να αποκλείονται οι νέοι γιατροί από τον θεσμό των επικουρικών γιατρών, με τη διαδοχική και αλλεπάλληλη παράταση των υφισταμένων συμβάσεων.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, λοιπόν, επιδιώκει τη συρρίκνωση του πλήθους των επικουρικών γιατρών στο ΕΣΥ της χώρας μας, με την προκήρυξη νέων θέσεων για μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ, αλλά, κυρίως, δεν επιθυμεί να ανακυκλώνονται προνομιακά και διαρκώς τα ίδια πρόσωπα στις υφιστάμενες θέσεις επικουρικών γιατρών στο ΕΣΥ της χώρας μας.

Εξάλλου, οι ως άνω σκέψεις για το ρόλο του θεσμού των επικουρικών γιατρών στο ΕΣΥ δεν αφορούν αποκλειστικά και μόνον την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ακόμη και ο τομεάρχης Υγείας του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Μπαργιώτας έχει τοποθετηθεί κατ’ επανάληψη στη Βουλή εναντίον των πολιτικών πρακτικών εκείνων οι οποίες διογκώνουν και διαιωνίζουν το πλήθος των επικουρικών γιατρών στο ΕΣΥ της χώρας μας.