Διώξη για ζημία 1 εκατομ. ευρώ στο δημόσιο από εικονικά τιμολόγια σε κλινική με επικεφαλής τον γιατρό “υμνητή” του ΣΥΡΙΖΑ

27-06-2018

Τη δικαστική οδό αναμένεται να πάρει άμεσα μετά από πρόταση που έκανε στο Συμβούλιο Εφετών Εφετών η εισαγγελέας Ουρανία Σταθέα, η υπόθεση εικονικών τιμολογίων ύψους 1,150 εκατ. ευρώ ιδιωτικής κλινικής προς ασφαλιστικά ταμεία για επεμβάσεις που τις δικαιολογούσε όλες ως «αιμορροΐδες» και «ακράτεια κοπράνων». Επικεφαλής της κλινικής και κάτοχος του 51% των μετοχών της, ήταν ο Γιώργος Γρηγοριάδης, ο γιατρός που δήλωνε ότι «όσο υπάρχει κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα χρεώνω τους ασθενείς μου με επίσκεψη».

Την υπόθεση είχε αναδείξει το «ΘΕΜΑ» (28.10.2017) μετά την άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος για απάτη κατ’ εξακολούθηση που στρέφονταν σε βάρος τόσο του κ. Γρηγοριάδη όσο και των επί σειρά ετών συνεργατών του Χρήστου Παπαϊωάννου, Αδαμαντίας Βιρβίλη και Παναγιώτας Ρομποτή.

Οι τρεις τελευταίοι,  μέλη του διοικητικού συμβουλίου και εργαζόμενοι του θεραπευτηρίου «Σωτήρ – Γρηγοριάδη Α.Ε.»,  ίδρυσαν το 2007 την εταιρεία PAVIRO με αποκλειστικό αντικείμενό της, την προμήθεια του υλικού (σιλικονούχο εμφύτευμα) που χρησιμοποιούσε ο χειρουργός Γρηγοριάδης στους ασθενείς της κλινικής του, και για το οποίο αποζημιωνόταν από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η απάτη για την οποία απαγγέλθηκαν κατηγορίες στα μέλη της PAVIRO, έχει ως βάση το υλικό PTQ, ένα ενέσιμο διογκωτικό εμφύτευμα που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ακράτειας κοπράνων. Το εν λόγω εμφύτευμα μπορεί να αυξήσει τον πρωκτικό σφιγκτήρα μυ. Τη μέθοδο τοποθέτησης του συγκεκριμένου υλικού διαφήμιζε μάλιστα η κλινική του κ. Γρηγοριάδη.

Σύμφωνα με το πόρισμα, η κλινική προμηθευόταν το επίμαχο υλικό PTQ από την κατασκευάστρια εταιρεία Uroplasty, μέσω της Μedical Consulting ΕΠΕ. Η τιμή πώλησης του συγκεκριμένου υλικού από τη Uroplasty στη Μedical Consulting ΕΠΕ ήταν 923 ευρώ, για συσκευασία των τριών τεμαχίων. Το 2007 η κλινική «Σωτήρ» μέσω της PAVIRO ξεκίνησε να προμηθεύεται απευθείας από την κατασκευάστρια εταιρεία το σιλικονούχο υλικό.

Οπως προκύπτει, ωστόσο, από τα παραστατικά που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία, με την ίδρυση της PAVIRO το κόστος του υλικού μειώνεται δραστικά, σχεδόν κατά 50% σε σχέση με την τιμή που το πωλούσε η Uroplasty στη Medical. Συγκεκριμένα, από τα 923 ευρώ η τιμή έπεσε στα 509 ευρώ το 2007 και στα 514 ευρώ το 2008. Ωστόσο η κλινική χρέωνε στους ασθενείς και στα ασφαλιστικά ταμεία 2.943 ευρώ, δηλαδή σχεδόν πέντε φορές πάνω από την τιμή όπου το προμηθευόταν.

Το κέρδος πολλαπλασιαζόταν μάλιστα με γεωμετρική πρόοδο, αφού οι υπεύθυνοι της κλινικής χρέωναν με 2.943 ευρώ το καθένα από τα τρία τεμάχια της συσκευασίας.

Την ίδια ώρα, στα ασφαλιστικά ταμεία απέφευγαν να διευκρινίσουν πώς χρησιμοποιούσαν τη συσκευασία, με αποτέλεσμα να τους καταβάλλεται για κάθε συσκευασία το ποσό των 8.829 ευρώ.

Η ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο και κυρίως για τα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ για τη συγκεκριμένη τριετία . Το όνομα του 83χρονου σήμερα Γιώργου Γρηγοριάδη, αν και αρχικά συγκαταλεγόταν σε εκείνα των κατηγορουμένων, τώρα όπως αναφέρει το “Πρώτο Θέμα”, δεν περιλαμβάνεται στην εισαγγελική παραπεμπτική πρόταση, καθώς για το επίμαχο χρονικό διάστημα (1.1.2007 έως 31.12.2010) όπου η Δικαιοσύνη ερεύνησε τα τεκταινόμενα στην κλινική του, εκείνος δεν εμφανιζόταν στην επίσημη δομή και εκπροσώπηση της εταιρείας του.