Μία στις δύο μονάδες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο ΕΣΥ λειτουργεί χωρίς αδειοδότηση

27-06-2018

Σχεδόν μία στις δύο μονάδες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας μας λειτουργεί χωρίς αδειοδότηση από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΥΑ)! Συγκεκριμένα, από τις εννέα μονάδες οι τέσσερις δεν διαθέτουν άδεια και τρεις από αυτές δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει τις αναγκαίες προσαρμογές σε υποδομές και εξοπλισμό, ενώ μία μονάδα δεν υπέβαλε καν αίτηση αδειοδότησης στην Αρχή.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της ΕΑΙΥΥΑ, καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας Αριστείδης Αντσακλής και ο αναπληρωτής πρόεδρος, ομότιμος καθηγητής Νομικής, Λάμπρος Κοτσίρης, στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της Αρχής έχει χορηγηθεί άδεια λειτουργίας σε 45 Μονάδες και 48 Τράπεζες κρυοσυντήρησης κατόπιν ελέγχων ότι πληρούν τις προϋποθέσεις. Από τις 45 αδειοδοτημένες Μονάδες, οι πέντε λειτουργούν σε δημόσια νοσοκομεία (Ελενα Βενιζέλου, Αττικόν, Παπαγεωργίου, Παν. Ιωαννίνων και Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών) ενώ χωρίς άδεια έχουν μείνει οι μονάδες στα νοσοκομεία «Αλεξάνδρα», «Αρεταίειο», και τα πανεπιστημιακά Αλεξανδρούπολης και Λάρισας.

Από τα τελευταία στοιχεία που συνέλεξε η Αρχή, το 2015 έγιναν στην Ελλάδα 13.000 κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης, αριθμός που βαίνει μειούμενος λόγω της κρίσης. Όπως ανέφερε το προεδρείο της Αρχής, άμεσα θα ενεργοποιηθεί ηλεκτρονική διασύνδεση των Μονάδων με την Αρχή, προκειμένου να αναφέρονται σε πραγματικό χρόνο οι θεραπευτικές διαδικασίες στις οποίες υποβάλλονται τα υπογόνιμα ζευγάρια, η έκβαση της εγκυμοσύνης, τα ανεπιθύμητα συμβάντα κ.α.. Παράλληλα, προωθείται ηλεκτρονικό μητρώο των δοτών γενετικού υλικού.