5 τρόποι να χρησιμοποιήστε το σουσάμι στο φαγητό σας

29-06-2018

Μία μόλις μερίδα σουσάμι (περίπου 3 με 4 κουταλιές της σούπας) είναι εξαιρετική πηγή περισσότερων από 10 διαφορετικών θρεπτικών συστατικών. Πρόκειται στην κυριολεξία για έναν μικροσκοπικό διατροφικό θησαυρό!

  • Ο χαλκός καταπολεμά το οξειδωτικό στρες και υποστηρίζει την υγεία του δέρματος.
  • Τομαγγάνιοείναι απαραίτητο στο μεταβολισμό.
  • Το ασβέστιο«γεμίζει» τα οστά.
  • Το μαγνήσιοείναι απαραίτητο για τη ρυθμική σύσπαση των μυών.
  • Ο φώσφοροςχτίζει τις μεμβράνες του κάθε κυττάρου.
  • Ο σίδηροςμεταφέρει οξυγόνο στο σώμα.
  • Ο ψευδάργυρος θωρακίζει το ανοσοποιητικό.
  • Το σελήνιοβοηθά στην απορρόφηση της βιταμίνης Ε.
  • Οι φυτικές ίνεςσυμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
  • Τα καλά λιπαράωμέγα πολυακόρεστα λιπαρά έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθούν στην καταπολέμηση του πόνου.

Το σουσάμι έχει την έντονη γεύση των ξηρών καρπών, δίνοντας ιδιαίτερη γεύση σε όποιας συνταγής και εάν αποτελέσει συστατικό.

Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε ψωμί ή κάποια άλλη ζύμη στο σπίτι μην ξεχάσετε να προσθέσετε μερικές κουταλιές σουσάμι στο ζυμάρι. Δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.

Χρησιμοποιείστε το για να δώσετε γεύση σε βραστά λαχανικά. Ταιριαστοί συνδυασμοί είναι σουσάμι, με χυμό από λεμόνι και μπρόκολο ή σουσάμι, με σπανάκι και σος σόγιας.  Δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.

Έχετε σκεφτεί ποτέ να συνδυάσετε σισαμέλαιο με σουσάμι και noodlesή μακαρόνια; Μία δοκιμή θα σας πείσει, ενώ ένα τέτοιο πιάτο μπορεί να καταναλωθεί κρύο ή ζεστό. Δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.

Όπως γνωρίζετε και από τις επιλογές των ασιατικών deliveries, το σουσάμι αγαπά το κοτόπουλο, αλλά και το κόκκινο κρέας. Δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.

Καβουρδίστε το σουσάμι και ανακατέψτε με λίγο μέλι. Στη συνέχεια πολτοποιείστε το μείγμα στο blenderκαι θα έχετε μία εξαιρετική σος για το παγωτό ή το γιαούρτι σας. Δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.

Εκτός από τους σπόρους του σουσαμιού, στα φαγητά σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα που προέρχονται από αυτό όπως είναι το σισαμέλαιο ή το ταχίνι. Πείτε σουσάμι και «ανοίξτε» τους ορίζοντές σας στη θρεπτική του αξία και την ξεχωριστή γεύση του! 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com