Kαλοκαιρινά φρούτα και το χειμώνα; Ήρθε η ώρα να τα παγώσετε!

30-06-2018

Εάν ανήκετε σε εκείνους που αγαπούν τόσο τα καλοκαιρινά φρούτα, που συχνά το παρακάνετε στο μανάβη, τότε θα πρέπει να ξέρετε πως οι μαρμελάδες ή οι χυμοί δεν είναι ο μοναδικός τρόπος να τα αξιοποιήσετε όταν ωριμάσουν!

Τα καλοκαιρινά φρούτα στην κατάψυξη!

Την εποχή αυτή απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας, ζουμερά καλοκαιρινά φρούτα, γιατί όμως να μην τα καταψύξετε για να τα έχετε όλο το χειμώνα; Τα περισσότερα εποχιακά φρούτα μπορούν να συντηρηθούν πολύ καλά στην κατάψυξη ακολουθώντας τα παρακάτω απλά βήματα.

  • Ξεπλύνετε πολύ καλά τα φρούτα.
  • Είναι πολύ σημαντικό να σκουπίσετε προσεκτικάτα φρούτα με μία στεγνή πετσέτα.
  • Ανάλογα με το φρούτο, αφαιρέστε το κοτσάνι και το κουκούτσι, ή ξεφλουδίστετο.
  • Σε ένα ρηχό ταψί απλώστε μία στρώση φρούτων, και αφήστε τα στην κατάψυξη για περίπου δύο ώρες, μέχρι να σκληρύνουν.
  • Τοποθετείστε τα φρούτα ε αεροστεγή μικρά σακουλάκια, αφαιρώντας καλά τον περισσότερο αέρα.

Μικρές συμβουλές για κάθε φρούτο

  • Βερύκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα:Αφαιρέστε το κουκούτσι, ξεφλουδίστε και κόψτε σε μικρότερα κομμάτια.
  • Κεράσια,μούρα, φράουλες:Αποφύεγετε να φυλάξετε μεγάλες ποσότητες στην ίδια σακούλα, καθώς θα καταλήξουν σε μία παγωμένη «μάζα» μερικούς μήνες μετά.
  • Πεπόνι, καρπούζι:Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι, και καταψύξτε μικρές μπουκιές έτοιμες για «φάγωμα»!
  • Σταφύλια:Αφού αφαιρέσετε το κοτσάνι, καταψύξτε διαφορετικές ποικιλίες, αφού έχετε πλύνει καλά.

Η ώρα της απόψυξης

Θυμηθείτε πως όταν έρθει η ώρα να ξεπαγώσετε τα καλοκαιρινά φρούτα είναι καλύτερο να τα καταναλώσετε όσο είναι ακόμα αρκετά παγωμένα. Εναλλακτικά, εάν τα αφήσετε να ξεπαγώσουν να θυμάστε πως θα έχουν πιο μαλακή υφή απ’ ότι περιμένετε. Επειδή όμως«κρατούν» όλη τη γλυκιά τους γεύσημπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε ζύμες για κέικ, κουλουράκιακαι άλλα.

Τα κατεψυγμένα καλοκαιρινά φρούτα καταφέρνουν να διατηρήσουν μεγάλο μέρος των θρεπτικών τους συστατικών. Επιπλέον αποτελούν μία «όαση» επιλογών, μέσα στην μονοτονία των φρούτων του χειμώνα. Μπορείτε να τα συνδυάσετε με:

  • Μαύρη σοκολάτα και τυρί
  • Μέλι και ξηρούς καρπούς
  • Γιαούρτι και φύλλα μέντας
  • Πράσινη σαλάτα και ξύδι βαλσάμικο

Παραλάσσοντας τη λαϊκή ρύση «προσέχουμε τα καλοκαιρινά φρούτα, για να έχουμε το χειμώνα»!

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com