Ανοσία: Αυτά είναι τα γονίδια που την δημιουργούν

02-07-2018

Τα γονίδια μας είναι αυτά που ρυθμίζουν την λειτουργία του οργανισμού μας. Το χρώμα των μαλλιών και των ματιών μας, το χρώμα του δέρματος μας, κληρονομικές ασθένειες που μπορεί να έχουμε από τους γονείς μας, στοιχεία όπως η εξυπνάδα και άλλα πολλά.

Τώρα, ερευνητές του Εθνικού Επιστημονικού Γραφείου της Αυστραλίας, CSIRO, ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ένα νέο γονίδιο που παίζει καίριο ρόλο στη ρύθμιση της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου σε λοιμώξεις και ασθένειες.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Biological Chemistry, η ανακάλυψη αυτού του γονιδίου μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε νέες θεραπείες για τη γρίπη, την αρθρίτιδα και τον καρκίνο.

Το γονίδιο C6orf106 (ή C6) ελέγχει την παραγωγή των πρωτεϊνών που εμπλέκονται σε λοιμώδεις παθήσεις, τον καρκίνο και τον διαβήτη.

Αν και υπάρχει περισσότερα από 500 εκατομμύρια χρόνια, μόλις πρόσφατα έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητός ο ρόλος του.

«Το ανοσοποιητικό μας σύστημα παράγει τις πρωτεΐνες κυτοκίνες που βοηθούν στην ενίσχυση του και επίσης στην πρόληψη του πολλαπλασιασμού των ιών και άλλων παθογόνων που προκαλούν ασθένειες», εξηγεί ο ερευνητής του CSIRO Δρ Καμερον Στιουαρτ.

Και συμπληρώνει ότι «το γονίδιο C6 ρυθμίζει ακριβώς αυτή τη διαδικασία απενεργοποιώντας την παραγωγή συγκεκριμένων κυτοκίνων ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να μη βγει εκτός ελέγχου. Οι κυτοκίνες που ρυθμίζονται από το C6 εμπλέκονται σε ευρεία γκάμα παθήσεων, περιλαμβανομένου του καρκίνου, του διαβήτη και φλεγμονωδών διαταραχών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα».

Η διαπίστωση αυτή συμβάλλει καταλυτικά στη βαθύτερη κατανόηση του ανοσοποιητικού συστήματος και όπως προσθέτει η Δρ Ρεμπέκα Αμπρος επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας «αν και το ανθρώπινο γονιδίωμα αναλύθηκε το 2003 υπάρχουν ακόμα χιλιάδες γονίδια για τα οποία γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα. Είναι συναρπαστικό αν σκεφτεί κανείς ότι το γονίδιο C6 υπάρχει πάνω από 500 εκατομμύρια χρόνια και έχει καταφέρει να διατηρηθεί και να μεταβιβαστεί από απλούς οργανισμούς στους ανθρώπους. Και μόλις σήμερα έχουμε πια τη δυνατότητα να μαθαίνουμε τη σημασία του».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Τα ίδια γονίδια πυροδοτούν πολλές ψυχικές νόσους