Ύπνος: Όσοι έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν κινδυνεύουν με υπέρταση

03-07-2018

Πόσο καλά και εύκολα κοιμάστε το βράδυ; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Μία νέα μελέτη επιβεβαιώνει πως όταν το θέμα είναι ο ύπνος, η ποιότητά του είναι εξαιρετικά σημαντική για την καρδιαγγειακή υγεία.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών έκαναν μελέτες σε 323 υγιείς γυναίκες, ηλικίας 20 έως 79 ετών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association, έδειξαν πως διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, εάν αντιμετώπιζαν μικροπροβλήματα στον ύπνο. Είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνος φλεγμονής στα αγγεία τους.

Όπως διαπίστωσαν, οι γυναίκες με ήπια προβλήματα ύπνου είχαν σημαντικά υψηλότερη αρτηριακή πίεση. Είχαν επίσης περισσότερη φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία τους, σε σύγκριση με όσες δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα στον ύπνο.

Η φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία αποτελεί το πρώτο βήμα της ανάπτυξης και επιδείνωσης των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ως «μικροπροβλήματα στον ύπνο» ορίστηκαν από τους ερευνητές η καθυστερημένη έναρξη του ύπνου, ο ανήσυχος ύπνος και η ήπια αϋπνία.

Ο αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων αφορούσε και τις γυναίκες οι οποίες, παρά τα μικροπροβλήματα, κατόρθωναν να κοιμηθούν αρκετά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ύπνος είναι επαρκής όταν φθάνει τις 7-9 ώρες κάθε βράδυ (για τους ενήλικες).

Όπως γράφουν οι ειδικοί στην έκθεση τους, ο ανεπαρκής ύπνος είναι πολύ συχνός. Ταυτοχρόνως, όμως, είναι επιζήμιος για την υγεία.

Υπολογίζεται ότι το 28% των ενηλίκων κοιμούνται 6 ή λιγότερες ώρες κάθε βράδυ. Οι άνθρωποι αυτοί διατρέχουν κατά 24% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, σε σύγκριση με όσους κοιμούνται αρκετά.

«Η έλλειψη ύπνου είναι ιδιαιτέρως συχνή στις γυναίκες», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. Αυτό οφείλεται «εν μέρει» στο ότι οι περισσότερες έχουν ένα πολυάσχολο πρόγραμμα, που συμπεριλαμβάνει φροντίδα άλλων ατόμων: πρώτα των παιδιών και ύστερα των ηλικιωμένων συγγενών.

Επιπλέον, ο γυναικείος ψυχισμός είναι πιο ευάλωτος απ’ ό,τι ο ανδρικός, προσθέτουν. «Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς από τους άνδρες στην κατάθλιψη, η οποία σχετίζεται με την αϋπνία», γράφουν.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την έλλειψη ύπνου (λιγότερες από 6 ώρες ύπνου κάθε βράδυ) με την υπέρταση. Οι επιστήμονες του Κολούμπια, όμως, ήθελαν να εξετάσουν εάν παίζουν ρόλο και τα ήπια προβλήματα στον ύπνο.

Τα ήπια προβλήματα είναι πολύ συχνότερα από τα σοβαρά προβλήματα ύπνου, όπως η υπνική άπνοια, λένε οι ερευνητές.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Brooke Aggarwal, από τον Τομέα Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Κολούμπια, δήλωσε: «Τα ευρήματα αυτά είναι ανησυχητικά, διότι οι διαταραχές του ύπνου έχουν δυσανάλογες συνέπειες στην καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι ήπιες διαταραχές του ύπνου μπορεί να ενεργοποιούν τη φλεγμονή, που αποτελεί σημαντικό συμβάλλοντα παράγοντα στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επομένως, οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για να βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου τους».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύπνος: Η έλλειψη του έχει επιπτώσεις και στην οικονομία