Παρουσίαση του “ψηφιακού” ΕΟΠΥΥ στους παρόχους υγείας από τη διοίκηση του Οργανισμού

04-07-2018

Τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΟΠΥΥ παρουσίασε στους ιδιώτες παρόχους υγείας, η διοίκηση του Οργανισμού. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΠΥΥ αφορά τόσο τους πολίτες όσο και τους παρόχους, περιορίζοντας σημαντικά την φυσική παρουσία τους στις περιφερειακές διευθύνσεις του Οργανισμού. Σύμφωνα με την Ένωση, σε ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή παρουσιάστηκαν από τον ΕΟΠΥΥ:

1. ΝΕΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ. Πρόκειται για τους κανόνες ελέγχου και εκκαθάρισης των παραστατικών που καταθέτουν οι πάροχοι για υπηρεσίες σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Ο νέος οδηγός, ο οποίος δόθηκε για παρατηρήσεις, θα έχει ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιουλίου.

2. REAL TIME έγκριση νοσηλειών. Ήδη ο real time έλεγχος εφαρμόζεται πιλοτικά σε συγκεκριμένες κλινικές και έως το τέλος του έτους αναμένεται να επεκταθεί σε όλες τις δομές νοσηλείας καθώς και στα διαγνωστικά. Με την πλήρη εφαρμογή του συστήματος θα επιτευχθεί σημαντική μείωση του χρόνου αποζημίωσης των παρόχων.

3. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ . εφαρμογή νέο ηλεκτρονικού συστήματος ενστάσεων.

4. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ. Αυτόματη αναζήτηση από τον ΕΟΠΥΥ της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας των παρόχων.

5. ΑΥΛΕΣ ΥΠΟΒΟΛΕΣ Θα ξεκινήσουν με την εφαρμογή του real time.

6. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

7. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

8. ΜΗΤΡΩΟ ΑΠΟΖΗΜΙΟΥΜΕΝΩΝ ΕΙΔΩΝ

9. ΝΕΟ site TOY ΕΟΠΥΥ

10. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΟΜΕΝΩΝ

Στο μεταξύ, επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτ . Μπερσίμη απέστειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με αφορμή την «ενεργοποίηση» άυλων barcode στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Σημειώνεται ότι από 01/09/18 τα φαρμακεία θα πρέπει να διαθέτουν προϊόντα, που χορηγούνται από την σύμβαση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, τα οποία θα φέρουν τα νέα άυλα barcode.

Όπως αναφέρουν οι φαρμακοποιοί στην επιστολή τους, «ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι σε δύο μήνες από σήμερα , τα φαρμακεία θα πρέπει να διαθέσουν το απόθεμα τους και βέβαια το μεταβατικό χρονικό διάστημα που ορίζεται από την αρμοδία Διεύθυνση μέχρι 31.8.2018, δεν είναι επαρκές».

Η μοναδική λύση ώστε η μετάβαση να γίνει ομαλά και χωρίς να υποστούν οικονομική ζημιά τα φαρμακεία, σημειώνει ο ΠΦΣ , «όπως σας έχουμε αναφέρει και σε άλλες συναντήσεις, το σύστημα του ΕΔΑΠΥ να επιτρέπει την εκτέλεση της γνωμάτευσης με την παράλληλη διάθεση των προϊόντων αυτών και με τους δύο τρόπους, ΚΑΙ με τα άυλα barcode ΚΑΙ με τον τρόπο που ισχύει έως και σήμερα (με τον κωδικό ΕΑΝ), μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων από τα φαρμακεία».