Με απόφαση του Ευτύχη Φυτράκη, καταργούνται τα “μπλε” κελιά απομόνωσης στο “ψυχιατρείο” των φυλακών Κορυδαλλού

04-07-2018

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει την Τετάρτη 4 Ιουλίου η “Εφημερίδα των Συντακτών”, μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης των ασθενών κρατουμένων του Ψυχιατρείου Κορυδαλλού, μία πολυαναμενόμενη απόφαση που θα βάλει τέλος στο καθεστώς της απάνθρωπης απομόνωσης, κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Η επιτόπια επίσκεψη της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά των Βασανιστηρίων (CPT) σε χώρους κράτησης τον περασμένο Απρίλιο, αποκάλυψε τις ακατάλληλες συνθήκες εγκλεισμού κρατουμένων, καταγγέλλοντας τη λειτουργία «μπλε» κελιών, των λεγόμενων κελιών προστατευτικής απομόνωσης. Τότε η επιτροπή έκανε λόγο για ασθενείς που τοποθετούνται σε κελιά με πόρτα και τοίχους επενδυμένους με μαλακό υλικό, δάπεδο από τσιμέντο, χωρίς κρεβάτι ή στρώμα, για περιόδους πολλών ημερών και χωρίς καμία εποπτεία.

Χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε στην Επιτροπή Νεολαίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετική απόφαση για την κατάργηση των χώρων απομόνωσης στο υπόγειο του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού.

Συγκεκριμένα η απόφαση που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης ορίζει παράλληλα τη διαμόρφωση κατάλληλου χώρου ηρεμίας βάσει των σχετικών διεθνών προδιαγραφών. Ο χώρος θα βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου, θα παρακολουθείται με κάμερα, θα διαθέτει φυσικό φως και φυσικό αερισμό καθώς και κρεβάτι και τουαλέτα.

Επίσης προβλέπεται η τήρηση του πρωτοκόλλου της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα κατά την ψυχιατρική νοσηλεία, η τήρηση ειδικού μητρώου με λεπτομερή καταγραφή των μέτρων αυτών, καθώς και η διατύπωση σχεδίου κανονισμού λειτουργίας για τον χώρο ηρεμίας, λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω συστάσεις.

«Τα “μπλε κελιά” της απομόνωσης, στο υπόγειο του ψυχιατρείου κρατουμένων Κορυδαλλού, εκφράζουν εμβληματικά την απανθρωπιά του ψυχιατρικού και του σωφρονιστικού κατεστημένου που κυριάρχησαν για δεκαετίες στη χώρα μας. Η κατάργησή τους εντάσσεται στο σχέδιό μας για τη μετατροπή του ψυχιατρείου κρατουμένων σε μια αληθινή μονάδα ψυχικής υγείας, μέσα από την ένταξή του στο ΕΣΥ. Μια τέτοια δομή θα εγγυάται την παροχή ψυχιατρικής περίθαλψης, με όρους επιστημονικής αρτιότητας και φύλαξης, με όρους αξιοπρέπειας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η νέα αυτή πραγματικότητα, με πολλή προσπάθεια και παρά τις αντιστάσεις, κάθε μέρα γίνεται και πιο κοντινή» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Ευτ. Φυτράκης.

Πέραν της απόφασης για κατάργηση των κελιών απομόνωσης, το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρά σε μία ακόμη βασική πρωτοβουλία. Σε συνεργασία με την Ελληνική Ψυχιατρικοδικαστική Εταιρεία και την Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές θα προχωρήσουν οι απαραίτητες επιμορφώσεις των υπαλλήλων σε θέματα μεταχείρισης ανήσυχων ασθενών με αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.