Γιατί τα παιδιά λένε ψέματα

07-07-2018

Όλα τα παιδιά λένε ψέματα. Άλλα μικρότερα, άλλα μεγαλύτερα. Κι ως έναν βαθμό θεωρείται και φυσιολογικό και καθόλου ανησυχητικό. Γιατί όμως γίνεται αυτό; Γιατί τα παιδιά λένε ψέματα;

Τα παιδιά συνήθως αρχίζουν να λένε ψέματα ήδη από την προσχολική ηλικία, δηλαδή μεταξύ δύο και τεσσάρων ετών. Αυτές οι σκόπιμες απόπειρές τους να παραπλανήσουν τους άλλους, είναι φυσικό να προκαλούν ανησυχία στους γονείς για το πώς θα εξελιχθούν ως προσωπικότητες.

Αλλά από αναπτυξιακή πλευρά, το να λέει ψέματα το παιδί αποτελεί μια πρώτη ένδειξη ότι έχει αναπτύξει επίγνωση ότι οι άλλοι άνθρωποι γύρω του έχουν διαφορετικές επιθυμίες, συναισθήματα και πεποιθήσεις από το ίδιο.

Σε μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Behavioral Development, ζητήθηκε από μια ομάδα παιδιών 3-7 ετών να διαλέξουν ένα παιχνίδι που βρισκόταν κρυμμένο πίσω τους. Σχεδόν όλα το έκαναν και επίσης σχεδόν όλα αργότερα είπαν ψέματα γι’ αυτό. Αλλά κάποια είχαν πρόβλημα να εμμείνουν στο ψέμα. Εκείνα που είχαν πει ψέματα και ήταν 3-7 ετών είχαν καταφέρει να μείνουν ατάραχα αλλά στη συνέχεια προδόθηκαν αποκαλύπτοντας το όνομα του παιχνιδιού. Όσα ήταν 6-7 ετών είχαν μερικοί επιτυχία, με τα μισά να προσποιούνται άγνοια και τα άλλα μισά να αποκαλύπτουν κατά λάθος το όνομα του παιχνιδιού.

Καθώς όμως τα παιδιά μεγάλωναν και αναπτυσσόταν περισσότερο η λεκτική τους ικανότητα ήταν όλο και περισσότερο ικανά να αντιλαμβάνονται το είδος των ψεμάτων που θα μπορούσαν να γίνουν πιστευτά από άλλους. Επίσης μπορούσαν να κρατήσουν για περισσότερο καιρό το ψέμα τους κρυφό.

Σε μια άλλη μελέτη που έγινε σε Αμερικανούς εφήβους και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Youth and Adolescence, έδειξε ότι το 82% παραδέχθηκε ότι είχε πει ψέματα στους γονείς τους για χρήματα, αλκοόλ, ναρκωτικά, φίλους, σχέσεις, πάρτι ή σεξ, τους προηγούμενες 12 μήνες. Επίσης, ήταν πιθανότερο να πουν ψέματα για τους φίλους τους (67%) και τη χρήση αλκοόλ/ναρκωτικών (65%). Λιγότερο πιθανό ήταν να πουν κάποιο ψέμα για το σεξ (32%).

Επίσης όταν τους ζητήθηκε να διαβάσουν μια ιστορία όπου ο πρωταγωνιστής έλεγε ψέματα στους γονείς του, οι έφηβοι ήταν πιθανότερο να θεωρήσουν αποδεκτό το ψέμα αν βοηθούσε το άτομο να κρατήσει κρυφό κάποιο προσωπικό μυστικό του, αλλά όχι αν επρόκειτο να πάθει κάποιος κακό ή να πληγωθεί συναισθηματικά.

Τελικά, οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι από αναπτυξιακή σκοπιά το ψέμα είναι φυσιολογικό και σημαντική ένδειξη ότι και άλλες γνωστικές δεξιότητες του ατόμου αναπτύσσονται παράλληλα.

Αν όμως το ψέμα είναι διαρκές και παρεμβαίνει στην ικανότητα του παιδιού να είναι λειτουργικό στην καθημερινότητά του, τότε σίγουρα χρήζει διερεύνησης από ειδικό. Αλλά συνήθως το ψέμα είναι ένας τρόπος να μάθουν τα παιδιά να υπάρχουν στην κοινωνία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Αυτό είναι το επικίνδυνο ψέμα που λένε οι άντρες και οι γυναίκες