Αλαλούμ στους καταναλωτές προκαλεί το νέο ωράριο των φαρμακείων

06-07-2018

Αλαλούμ στους καταναλωτές έχει προκαλέσει το νέο ωράριο των φαρμακείων. Από 1η Ιουλίου, οι κατάλογοι με τα φαρμακεία που λειτουργούν με βάση το διευρυμένο ωράριο είναι αναρτημένοι στις βιτρίνες όλων των φαρμακείων. Ωστόσο σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς τα φαρμακεία αυτά δεν έχουν εκ του νόμου υποχρέωση να λειτουργούν κατά τις αναγραφόμενες ώρες και ημέρες. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι σε πολλές περιφέρειες οι κατάλογοι περιλαμβάνουν σχεδόν το σύνολο των φαρμακείων της κάθε περιοχής, πολλά από τα οποία έχουν τυπικά ενταχθεί στο διευρυμένο ωράριο και όχι ουσιαστικά.

Έτσι οι καταναλωτές βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με «κατεβασμένα ρολά» αφού ενδέχεται φαρμακείο που έχει δηλώσει ότι θα είναι ανοιχτό πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου, τελικά να μην είναι.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νέα διάταξη, τα φαρμακεία θα λειτουργούν υποχρεωτικά τουλάχιστον 40 ώρες την εβδομάδα, ωστόσο όσα φαρμακεία επιθυμούν, μπορούν να λειτουργούν και πλέον του υποχρεωτικού ωραρίου (διευρυμένο ωράριο) όλες τις ημέρες της εβδομάδας, πλην της Κυριακής, κατόπιν δήλωσής τους στον οικείο φαρμακευτικό σύλλογο και στην περιφέρεια. Οι δηλώσεις αυτές ισχύουν για ένα δίμηνο και ένα μήνα πριν από τη λήξη αυτού θα πρέπει να κατατεθούν νέες δηλώσεις, για το επόμενο δίμηνο.

Με το νέο σύστημα, καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί, απαξιώνεται το διευρυμένο ωράριο, και οι πολίτες απευθύνονται στα εφημερεύοντα που υποχρεούνται να είναι ανοιχτά. Ουσιαστικά, δεν υπάρχει τρόπος σήμερα ένας καταναλωτής να ενημερωθεί για τα φαρμακεία που παραμένουν ανοιχτά εκτός του γνωστού ωραρίου Δευτέρα – Τετάρτη πρωί, Τρίτη – Πέμπτη -Παρασκευή πρωί – απόγευμα.