Δεκατετράχρονο παιδί έβαλε τέλος στη ζωή του, για να απαλλαγεί από το bullying στο σχολείο του… – Τι προβλέπει το νέο άρθρο 312 του Ποινικού Κώδικα

08-07-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Αναρωτιέται κανείς εάν ένας σύλλογος διδασκόντων, ακόμη και ένας μεμονωμένος εκπαιδευτικός, είναι σε θέση να προλάβει μία αυτοκτονία μαθητή, η οποία φαίνεται να είναι ευθύ αποτέλεσμα άγριου bullying κατά του αυτόχειρα.

Σε μία εποχή, στην οποία όλοι οι ειδικοί μας εξηγούν ότι η αυτοκτονία μπορεί, σε μεγάλο βαθμό, να προληφθεί, να αποφευχθεί, μία αυτοκτονία μαθητή ανατρέπει όλα τα δεδομένα και θέτει όλους ενώπιον των “σκληρών” ευθυνών τους.

Μια τραγική ιστορία διαδραματίστηκε, λοιπόν, στα νότια προάστια της Αττικής.

Ένας 14χρονος μαθητής βρέθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 8 Ιουλίου απαγχονισμένος, από τους ίδιους τους τραγικούς γονείς του, στο μπαλκόνι του σπιτιού τους, στην Αργυρούπολη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο τραγικός αυτόχειρας είχε αφήσει σημείωμα, στο οποίο κατηγορούσε για bullying έξι “φίλους” και συμμαθητές του, τα ονόματα των οποίων, μάλιστα, αναφέρει.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πατέρας του αυτόχειρα είναι στέλεχος της αντιπολίτευσης σε δήμο των νοτίων προαστίων της Αττικής.

Η αστυνομία ξεκίνησε ήδη έρευνες για την υπόθεση. Την προανάκριση έχει αναλάβει η υποδιεύθυνση Aσφαλείας νοτιοανατολικής Αττικής και, στη συνέχεια, η υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων.

 

Τι προβλέπει η νομοθεσία

 

Εξάλλου, με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών τιμωρείται πλέον οποίος «παριστάνει τον νταή», δηλαδή κάνει bullying (συνεχή σκληρή συμπεριφορά), βάσει ειδικής διάταξης που εισαγάγει ο νέος νόμος 4332/2015.

Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος κακόβουλα παραμέλησε τα καθήκοντά του και δεν απέτρεψε, ως όφειλε, το αδίκημα.

Το νέο άρθρο 312 του Ποινικού Κώδικα έχει ως εξής:

«Άρθρο 312. Πρόκληση βλάβης με συνεχή σκληρή συμπεριφορά.

Αν δεν συντρέχει περίπτωση βαρύτερης αξιόποινης πράξης, τιμωρείται με φυλάκιση όποιος με συνεχή σκληρή συμπεριφορά προξενεί σε τρίτον σωματική κάκωση ή άλλη βλάβη της σωματικής ή ψυχικής υγείας. Αν η πράξη τελείται μεταξύ ανηλίκων δεν τιμωρείται εκτός αν η μεταξύ τους διαφορά ηλικίας είναι μεγαλύτερη από τρία έτη, οπότε επιβάλλονται μόνο αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα. Αν το θύμα δεν συμπλήρωσε ακόμη το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του ή δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του και ο δράστης το έχει στην επιμέλεια ή στην προστασία του ή ανήκει στο σπίτι του δράστη ή έχει μαζί του σχέση εργασίας ή υπηρεσίας ή που του το έχει αφήσει στην εξουσία του ο υπόχρεος για την επιμέλειά του επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος με συστηματική παραμέληση των υποχρεώσεών του προς τα προαναφερόμενα πρόσωπα γίνεται αιτία να πάθουν σωματική κάκωση ή βλάβη της σωματικής ή ψυχικής τους υγείας».

 

Τι λέει η ειδική ψυχίατρος

 

Το healthview.gr ζήτησε την άποψη της επικουρικής ψυχιάτρου της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Κιλκίς Βάγιας Πολυζωίδου, με αφορμή το τραγικό συμβάν με θύμα τον 14χρονο.

Η Βάγια Πολυζωίδου, λοιπόν, τονίζει τα εξής σχετικά:

“Θα ήθελα να πω ότι οι επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας, αλλά και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς, πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση για τέτοια ζητήματα (bullying). Επίσης, να ξεκινήσουμε ενημέρωση για την πρόληψη όσον αφορά το bullying, αλλά και την αυτοκτονία, μιλώντας ανοιχτά για τέτοια θέματα”.