Σαρωτικός ανασχηματισμός και νέο κυβερνητικό σχήμα εκ του μηδενός – Αλλαγές και στο υπουργείο Υγείας αυτή τη φορά

14-07-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Αυτή τη φορά θα υπάρξουν αλλαγές και στη σύνθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, καθώς κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για αποφασισμένον από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα “σαρωτικό ανασχηματισμό μάχης”…

Μάλιστα, μπορεί η θέση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη να μείνει χωρίς αλλαγές, καθώς ανοιχτά είναι όλα τα μέτωπα στα οποία εμφανίζεται ο ίδιος σε ρόλο “πολιτικού κατήγορου”, αλλά η θέση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού φαίνεται να περιλαμβάνεται στις αλλαγές τις οποίες σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Χαρακτηριστικό είναι το εξής απόσπασμα από σχετικό ρεπορτάζ του κυβερνητικού kontranews.gr, το οποίο δημοσιεύεται το Σάββατο 14 Ιουλίου:

“Οι πολίτες θα πρέπει να αισθανθούν τη μεγάλη αλλαγή και αυτό προϋποθέτει τολμηρές πρωτοβουλίες και δράσεις σε όλα τα επίπεδα. Στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθούν και οι επιλογές του πρωθυπουργού για τα κρίσιμα κυβερνητικά πόστα. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ένα διορθωτικό ανασχηματισμό με αλλαγές και μετακίνηση κάποιων υπουργών και υφυπουργών. Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα επιλεγεί από μηδενική βάση. Κανείς δεν είναι σίγουρος για την παραμονή του στην κυβέρνηση και αυτό ισχύει ακόμα και για κορυφαία προβεβλημένα στελέχη. Σε επίπεδο υφυπουργών οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές προκειμένου να αξιοποιηθούν βουλευτές που έδωσαν τη μάχη στη Βουλή αλλά και σε επίπεδο κοινωνίας. Στα κρίσιμα κυβερνητικά πόστα θα τοποθετηθούν δοκιμασμένα στελέχη που θα σηκώσουν το βάρος των τολμηρών πρωτοβουλιών που είναι απαραίτητες για να αντιστραφεί το κλίμα στην κοινωνία”.

Πάντως, τα ερωτήματα, τα οποία προκύπτουν, είναι απλά:

Προαναγγέλλεται ποτέ τόσο ανοιχτά και μήνες πριν ένας τέτοιος σαρωτικός ανασχηματισμός; Δεν προκαλεί αυτή η προαναγγελία την… στάση εργασίας του παρόντος κυβερνητικού σχήματος;