Φυστικοβούτυρο: Είναι το ίδιο θρεπτικό με τα φιστίκια;

15-07-2018

Το φυστικοβούτυρο, αλλά και το βούτυρο από άλλους καρπούς όπως τα αμύγδαλα και τα φουντούκια, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών καταναλωτών. Ιδιαίτερα όσων αναζητούν υγιεινές επιλογές και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα. Πόσο  συμβαδίζει όμως αυτή η μόδα με ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο; Είναι το φυστικοβούτυρο όσο θρεπτικό πιστεύετε;

Με «αφορμή» τους ξηρούς καρπούς

Οι ξηροί καρποί κάθε προέλευσης, σχήματος και είδους, αδιαμφισβήτητα αποτελούν υπερτροφές! Καλές πηγές φυτικές πρωτεΐνης για τους χορτοφάγους, και συμπληρωματικές επιλογές καλών ωμέγα 3 λιπαρών, ασβεστίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και πολλών ακόμη «μικρών» αλλά πολύτιμων θρεπτικ’ων συστατικών. Επιπλέον, η κατανάλωση ξηρών καρπών συνδέεται με πολλές ενδείξεις καλής υγείας, ανάμεσα στις οποίες η προστασία της καρδιάς, ο έλεγχος του ζαχάρου και της χοληστερόλης.

Φυστικοβούτυρο όπως οι Αζτέκοι

Η «ιδέα» για το φυστικοβούτυρο έρχεται από τη μακρινή Λατινική Αμερική και τον πολιτισμό των Αζτέκων. Στα τέλη της δεκαετίας του 1890, ο ιδρυτής της εταιρείας Kellogs πατεντάρισε τη διαδικασία βιομηχανικής παραγωγής φυστικοβούτυρου, κάνοντας ευρέως γνωστό το ιδιαίτερο αυτό προϊόν. Σήμερα, έχει ταξιδέψει σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα. Θα το βρείτε σε διαφορετικές μάρκες, γεύσεις και συνδυασμούς σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Με αλάτι ή χωρίς, με κομμάτια ή απαλό, σίγουρα θα «γοητεύσει» τη γεύση σας! Το φυστικοβούτυρο διατηρεί σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά που θα βρείτε στους ξηρούς καρπούς. Εξαίρεση αποτελούν οι φυτικές ίνες, οι μακριές αλυσίδες των οποίων σπάνε όταν πολτοποιηθούν οι καρποί. Η μεγάλη διαφορά που έχουν οι ξηροί καρποί με τα βούτυρα αυτών, δεν κρύβεται στις θερμίδες, ούτε στη διατροφική αξία. Τα επιπλέον στοιχεία που προστίθενται στο φυστικοβούτυρο κατά την επεξεργασία από τη βιομηχανία τροφίμων, είναι κυρίως αλάτι, λιπαρά, ακόμη και ζάχαρη. Κάπως έτσι η θρεπτική τροφή των Αζτέκων, μετατρέπεται σε μία λιγότερο υγιεινή επιλογή.

Φτιάξτε το δικό σας βούτυρο αμυγδάλου

Για να φτιάξετε το δικό σας βούτυρο αμυγδάλου, ξηρό καρπό που εύκολα θα βρείτε σε μη επεξεργασμένη μορφή στην αγορά, θα χρειαστείτε τρία φλιτζάνια καβουρδισμένα αμύγδαλα, ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μία κουταλιά της σούπας μέλι. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε όλα τα συστατικά στο μπλέντερ, και να τα αφήσετε να πολτοποιηθούν μέχρι το βούτυρο να φτάσει την υφή που θέλετε.  Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και άλλα υλικά όπως σπόρους τσία, κολοκυθόσπορο, κουρκουμά ή godji berries! Φυλάξτε σε ένα αεροστεγές βάζο.

Εάν δεν έχετε το χρόνο να ετοιμάσετε το δικό σας φυστικοβούτυρο, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα του προϊόντος που θα επιλέξετε. Το μυστικό είναι η φυσικότητα και τα όσο το δυνατόν λιγότερα πρόσθετα συστατικά.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com