Το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας για τα ναρκωτικά, το οποίο ενεκρίθη την Τετάρτη στο Πεδίον του Άρεως

18-07-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Σε ειδική, έκτακτη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουλίου, στο γήπεδο μπάσκετ του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου (ΠΓΣ), στο Πεδίον του Άρεως,  με αποκλειστικό θέμα ημερησίας διάταξης τη δημόσια χρήση και διακίνηση ναρκωτικών, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ενέκρινε το παρακάτω Ψήφισμα :

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας σε ειδική συνεδρίασή του, στις 18 Ιουλίου 2018, συζήτησε με τους πολίτες της πρωτεύουσας το ζήτημα της δημόσιας διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών.

O αριθμός των ατόμων που διακινούν και κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί επικίνδυνα, μετατρέποντας κεντρικές γειτονιές της Αθήνας σε χώρους διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών. Συνάνθρωποί μας κάνουν χρήση ναρκωτικών μπροστά στα μάτια των περαστικών, θέτοντας σε κίνδυνο τη δική τους ζωή και υποβαθμίζοντας παράλληλα την καθημερινή διαβίωση των περιοίκων.

Ως μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας στηρίζουμε έμπρακτα τις γειτονιές ξεκινώντας σήμερα μία σειρά συνεδριάσεων του Σώματος στα σημεία της πόλης που πλήττονται περισσότερο και καλώντας σε δημόσιο διάλογο κατοίκους και εκπροσώπους των αρμοδίων φορέων.

Μέχρις στιγμής, ο δήμος Αθηναίων ασκεί στο ακέραιο την αρμοδιότητά του στο επίπεδο της πρόληψης, μέσα από τη συστηματική συνεργασία του με δημόσιους φορείς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι διαθέτουν τεχνογνωσία και εξειδίκευση σε θέματα ουσιοεξάρτησης.

Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων που αντιδρούν δυναμικά, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, για την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Είμαστε όμως στο πλευρό και των χρηστών, που επιδιώκουν μια αξιοπρεπή μετάβαση στην κανονικότητα. Τους έχουμε κοντά μας και μαζί τους αναζητούμε ρεαλιστικές λύσεις στο  πρόβλημά τους, όπως είναι η λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης.

Καλούμε την Πολιτεία, ιδίως τον Πρωθυπουργό, να επιδείξουν ευαισθησία στο κρίσιμο αυτό κοινωνικό πρόβλημα.

Η καταπολέμηση της δημόσιας διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών δεν είναι πρόβλημα μονοδιάστατο. Είναι συγχρόνως ζήτημα κοινωνικής πολιτικής, δημόσιας υγείας, και ζήτημα ασφάλειας. Απαιτεί τη δυναμική παρέμβαση του Κράτους, μέσα από στενή και αξιόπιστη συνεργασία των υπουργείων Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης.

Στο κρίσιμο αυτό πρόβλημα, διαπιστώνουμε δυστυχώς την ηχηρή απουσία της Κυβέρνησης: το υπουργείο Υγείας στερείται σχεδίου για την αντιμετώπιση της κατάστασης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αρνείται να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, ενώ η πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας δείχνει εντελώς απρόθυμη να ασκήσει τα καθήκοντά της με συνέχεια και συνέπεια.

Διεκδικώντας το αυτονόητο για τις γειτονιές της Αθήνας και στηρίζοντας εμπράκτως τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων, ζητούμε, ως μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, να ληφθούν αμέσως τα εξής μέτρα:

1. Όπως συμβαίνει και σε άλλες πόλεις της χώρας, να επιτραπεί η διάθεση υποκατάστατων μόνο στα νοσοκομεία και όχι σε χώρους στο κέντρο της πόλης.

2. Να θεσμοθετηθούν χώροι ιατρικώς επιτηρούμενης χρήσης, οι οποίοι θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες για τους πολύ σοβαρά εξαρτημένους χρήστες, καθώς και την προστασία της δημόσιας υγείας.

3.   Η Ελληνική Αστυνομία να προστατεύσει τους πολίτες από το εμπόριο ναρκωτικών και να απελευθερώσει τις γειτονιές της πόλης από τους στυγνούς εγκληματίες που τις έχουν μετατρέψει σε χώρους ανομίας