Με voucher και χωρίς προπληρωμή τα γυαλιά όρασης στους δικαιούχους

19-07-2018

Με voucher – και χωρίς προπληρωμή από τον πολίτη – θα χορηγούνται τα γυαλιά οράσεως στους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ από την 1η Αυγούστου, παρά τις αντιδράσεις των οπτικών. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των οπτικών, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχία για την εξόφλησή τους, ο κ. Μπερσίμης είπε ότι ο Οργανισμός πλέον αποζημιώνει τους παρόχους εντός 90 ημερών , όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, και άμεσα η αποζημίωση θα είναι κάτω των 60 ημερών. Πρόσθεσε δε ότι ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από 2,2 δις στα τέλη του 2015, σήμερα είναι περί τα 270 εκατ. ευρώ».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με υπουργική απόφαση, από 1η Αυγούστου η χορήγηση και αποζημίωση γίνεται κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης που έχει εκδοθεί, μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΕΟΠΥΥ, από πιστοποιημένο στο Μητρώο του ΕΟΠΥΥ ιατρό-οφθαλμίατρο και κατόπιν ιατρικού ελέγχου από ελεγκτή ιατρό.

Στην περίπτωση του δικαιούχου παροχής, εκδίδεται βεβαίωση, ως παράρτημα της γνωμάτευσης, η οποία έχει την περιγραφή «Βεβαίωση Αποζημίωσης», φέρει ως διακριτικό το λογότυπο του ΕΟΠΥΥ, έναν μοναδικό αριθμό (barcode) καθώς και το όνομα, επίθετο και ΑΜΚΑ του δικαιούχου.

Επί της βεβαίωσης προσδιορίζεται το προς αποζημίωση δικαιούμενο ποσό, και το οποίο φέρει τη λεκτική περιγραφή «ανώτατο αποζημιούμενο ποσό». Τη βεβαίωση υπογράφει ηλεκτρονικά ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων του ΕΟΠΥΥ ή ο νόμιμος αναπληρωτής αυτού, και παραδίδεται στον δικαιούχο περίθαλψης.

Στη βεβαίωση προβλέπεται ευδιάκριτο πεδίο υπογραφής του δικαιούχου προκειμένου να το υπογράψει και στη συνέχεια να την καταθέσει σε κατάστημα οπτικών, που λειτουργεί νόμιμα, ώστε να λάβει την παροχή που δικαιούται. Εν συνεχεία και κατόπιν υποβολής σε μηνιαία βάση από το κατάστημα οπτικών ειδών, των ιατρικών γνωματεύσεων, των ηλεκτρονικών βεβαιώσεων και του τιμολογίου που αντιστοιχεί σε αυτά, το ποσό που αναγράφεται στη βεβαίωση αποζημιώνεται απευθείας από τον Οργανισμό στον πάροχο οπτικών ειδών. Η μηνιαία υποβολή θα κατατίθεται στον ΕΟΠΥΥ μέχρι την 20η ημερολογιακή ημέρα του επόμενου μήνα.