Άγουρες μπανάνες: Πόσο πιο υγιεινές είναι;

20-07-2018

Δεν είναι περίεργο που το αγαπημένο φρούτο των περισσοτέρων, και ειδικότερα των παιδιών, είναι οι μπανάνες! Η γλυκιά τους γεύση είναι ακαταμάχητη και γίνεται εντονότερη όσο ωριμάζουν. Έχετε όμως αναρωτηθεί ποια είναι η διαφορά στη διατροφική αξία μιας  άγουρης και ώριμης μπανάνας;

Η διαδικασία ωρίμανσης μία μπανάνας

Όπως στο ανθρώπινο σώμα, έτσι και στο φυτικό βασίλειο, η έκκριση συγκεκριμένων χημικών ουσιών ενεργοποιούν την διαδικασία της ανάπτυξης. Η φυσική αυτή ένωση είναι γνωστή ως αιθυλένιο και διευκολύνει τη μετατροπή των υδατανθράκων που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά, σε πιο απλές μορφές σακχάρων. Τα τελευταία έχουν έντονη γλυκιά γεύση, και αποτελούν το «μυστικό» που κάνει ακαταμάχητα τα φρούτα.

Το παράδοξο είναι πως ενώ οι καταναλωτές λατρεύουν τη γλυκιά γεύση των ώριμων φρούτων, την ίδια στιγμή οι επιστήμονες προσπαθούν να «ανακαλύψουν» νέους τρόπους για να καθυστερήσουν την παραγωγή αιθυλενίου. Γιατί όμως το κάνουν αυτό; Σκοπός των ειδικών είναι διατηρηθούν τα φρούτα «φρέσκα» μέχρι να φτάσουν στο καλάθι των καταναλωτών. Η ηλιοφάνεια και οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την παραγωγή αιθυλενίου, σε αντίθεση με το κρύο.

Η διατροφική αξία της άγουρης μπανάνας

Εάν σκέφτεστε πως οι άγουρες μπανάνες είναι περιέχουν λιγότερη «ζάχαρη», τότε δυστυχώς κάνετε λάθος. Τουλάχιστον δεν περιέχουν πολύ λιγότερη ζάχαρη, ικανή να κάνει τη διαφορά από άποψη θερμίδων ή καλύτερο έλεγχο του ζαχάρου. Κάποιες πρώτες σκέψεις φαίνεται να συνδέουν τα λιγότερο ώριμα φρούτα με την καλύτερη υγεία των μικροβίων που ζουν στο έντερο και ρυθμίζουν την καλή υγεία αυτού. Το μεγαλύτερο όμως μειονέκτημα των άγουρων φρούτων είναι πως περιέχουν πολύ λιγότερα φυτοθρεπτικά συστατικά. Η διαδικασία της ωρίμανσης αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα συστατικών με πολύτιμη αντιοξειδωτική δράση. Με απλά λόγια, όσο πιο γλυκά είναι τα φρούτα τόσο περισσότερο σας προστατεύουν από το καθημερινό στρες, όχι απαραίτητα πνευματικό, που καλείται να διαχειρισθεί το σώμα.

Οι μπανάνες είναι ένα αγαπημένο φρούτο, και μπορούν να καταναλωθούν λιγότερο ή περισσότερο ώριμες. Τελικά, είναι θέμα προτιμήσεων και όχι διατροφικής υπεροχής.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com