Λάθη και ασάφειες στο clawback του β’εξαμήνου 2017 βρήκαν οι φαρμακευτικές εταιρείες

Χάπια
26-07-2018

Ασάφειες και λάθη στον υπολογισμό του νοσοκομειακού clawback του β΄εξαμήνου 2017 καθώς και του νοσοκομειακού rebate, εντόπισαν οι φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες ζητούν από το υπουργείο Υγείας παράταση για την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων.
Αυτό αναφέρει με επιστολή του ο ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) που απέστειλε προς τον κ. Θεόδωρο Κοματά, γενικό διευθυντή οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με την επιστολή – που συνυπογράφουν ο Κώστας Παναγούλιας, αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΦΕΕ και ο Μιχάλης Χειμώνας, γενικός διευθυντής του συνδέσμου – οι εταιρείες αναμένουν απόφαση από πλευράς του υπουργείου για την έκδοση πιστωτικών σημειωμάτων που να αναλύει το rebate (μηχανισμός αναγκαστικών εκπτώσεων) που πρέπει να πληρώσουν οι εταιρείες ανά νοσοκομείο. Υποστηρίοζυν δε ότι έχουν εντοπιστεί λανθασμένοι υπολογισμοί του clawback των νοσοκομείων «Παπαγεωργίου» και «Αγλαΐα Κυριακού», ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν λάθη και στον υπολογισμό του νοσοκομειακού rebate.
Τέλος, ζητούν από το υπουργείο Υγείας το επίσημο έγγραφο της ανάλυσης του rebate, καθώς και το ηλεκτρονικό αρχείο που αφορά το νοσοκομειακό rebate για το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους με ανάλυση του τζίρου ανά εταιρεία και ανά νοσοκομείο.
Καταλήγοντας ο ΣΦΕΕ επισημαίνει ότι οι παραπάνω ασάφειες δεν θα επιτρέψουν στις φαρμακοβιομηχανίες να ολοκληρώσουν τη διαδικασία συμπλήρωσης των δηλώσεων, παρά την παράταση που έχει δοθεί έκτοτε από το υπουργείο Οικονομικών.