Ποια ουσία δίνει κόκκινο χρώμα στον αστακό;

06-08-2018

Ο αστακός, το καβούρι, οι γαρίδες, ο σολομός και τα άλλα «κόκκινα» θαλασσινά περιέχουν ένα φυσικό συστατικό που όχι μόνο τους δίνει εντυπωσιακό χρώμα, αλλά παρουσιάζει ταυτόχρονα πολύτιμες ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η ουσία αυτή ακούει στο όνομα ασταξανθίνη και αποτελεί τη «βασίλισσα» της αντιοξείδωσης.

Γνωρίζοντας την ασταξανθίνη

Ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των καροτενοειδών. Δηλαδή εκείνων των φυσικών χρωστικών που δανείζουν τις αποχρώσεις τους στα καρότα, στις πιπεριές, στα ροδάκινα και στα υπόλοιπα πορτοκαλί και κόκκινα λαχανικά και φρούτα. Η ασταξανθίνη θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά. Προστατεύει δηλαδή κάθε κύτταρο από ουσίες που παράγονται στον οργανισμό λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, του στρες, ακόμη και της ηλιακής ακτινοβολίας. Μάλιστα, υπολογίζεται πως η αντιοξειδωτική της ικανότητα είναι 6.000 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της βιταμίνης C, αλλά και 100 μεγαλύτερη από τη βιταμίνη Ε!

Αστακός και όχι μόνο οι φυσικές της πηγές

Σημαντικότερη πηγή ασταξανθίνης στην τροφική αλυσίδα θεωρούνται τα φύκια. Πιο συγκεκριμένα τα θαλάσσια φυτά με το όνομα Haematococcus pluvialis είναι τα πλουσιότερα, και συχνά χρησιμοποιούνται για την παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής με ασταξανθίνη. Επιπλέον, η κόκκινη αυτή φυσική χρωστική βρίσκεται στην τροφή πολλών θαλάσσιων οργανισμών όπως ο αστακός, οι γαρίδες, το καβούρι και ο σολομός. Όταν τα παραπάνω θαλασσινά θερμαίνονται, η ασταξανθίνη «απελευθερώνεται», και κάπως έτσι ο αστακός γίνεται από μαύρος, κοκκινωπός!

Μια καρδιά από ασταξανθίνη

Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως η ασταξανθίνη προστατεύει κάθε σημείο του σώματος. Από την καρδιά, μέχρι και τα μάτια. Τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί ερευνητές έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τρόπο με τον οποίο η κόκκινη χρωστική του αστακού, έχει βρει τον τρόπο να «θωρακίζει» τα αγγεία. Είτε βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος, είτε μειώνοντας τα επίπεδα της βλαβερής LDL χοληστερόλης τελικά η ασταξανθίνη ίσως αποτελέσει την ουσία εκείνη που θα ανοίξει το δρόμο σε εναλλακτικές θεραπείες χρόνιων νοσημάτων.

Αστακός το καλοκαίρι

Όλα τα παραπάνω θα ήταν καλό να τα διαβάσετε γνωρίζοντας πως «μερικοί αστακοί» παραπάνω το καλοκαίρι δεν είναι αρκετοί για μια υγιή καρδιά. Τα πράγματα θα ήταν πολύ απλά εάν αρκούσε η καθημερινή κατανάλωση γαρίδων, σε συνδυασμό με συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ασταξανθίνη. Εκείνο που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι πως κάθε διατροφική επιλογή μετράει, είτε αυτή είναι η ενσωμάτωση θαλασσινών στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο, είτε η συστηματική αποφυγή έτοιμων τροφίμων ή γευμάτων. Όταν η ασταξανθίνη συνδυασθεί με το ελαιόλαδο, τις φυτικές ίνες, το λυκοπένιο, τα ωμέγα 3 και τα δεκάδες άλλα διατροφικά συστατικά μόνο τότε «θα βλέπετε το δέντρο, χωρίς να χάνετε το δάσος».

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com