Είναι δυνατόν να απαγορευτεί το κάπνισμα;

Συνομιλώντας με φίλους και γνωστούς το τελευταίο διάστημα για την επικείμενη απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους και κλειστούς χώρους από την 1η Ιουλίου είναι σαφές το εξής: Οι περισσότεροι – είτε καπνίζουν είτε όχι – αναγνωρίζουν ότι το μέτρο είναι ορθό. Σχεδόν όλοι όμως  – ακόμη και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του – αμφιβάλλουν ότι θα εφαρμοστεί.

«Τι κι αν εφαρμόστηκε στο εξωτερικό. Εδώ είναι Ελλάδα και όλο και θα βρεθεί κάποιο παραθυράκι να παρακαμφθεί ο νόμος. Σιγά μην απαγορευτεί σε club και μπουζούκια», λένε πολλοί. Κι έχουν απόλυτο δίκιο.

Από τη μια, το ελληνικό Κράτος έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει όσα εξαγγέλλει. Οι αιτίες είναι γνωστές: το κακώς εννοούμενο πολιτικό κόστος, η ανυπαρξία διοικητικής κουλτούρας και η ανικανότητα των κρατικών υπηρεσιών να υλοποιήσουν τολμηρές αλλαγές.

Από την άλλη, όλα αυτά γίνονται προφάσεις για το μέσο Έλληνα, ο οποίος δεν συμμορφώνεται με απαγορεύσεις και υποχρεωτικά μέτρα. Τα παραδείγματα είναι πολλά: Η ζώνη ασφαλείας στα αυτοκίνητα, το κράνος στις μοτοσυκλέτες, η κατανάλωση αλκοόλ πριν την οδήγηση, τα αυτοσχέδια πυροτεχνήματα  στις γιορτές, η παραβίαση της βοηθητικής λωρίδας στην εθνική οδό κ.ο.κ.

Συνεπώς, το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο για το Δ. Αβραμόπουλο και την κυβέρνηση. Όμως, οι μέχρι σήμερα κινήσεις του υπουργού Υγείας δείχνουν ότι δεν είναι ακατόρθωτο. Άλλωστε, ο κ. Αβραμόπουλος διαθέτει το αναγκαίο επικοινωνιακό χάρισμα για να «περάσει το μήνυμα» χωρίς συγκρούσεις.

Αν μάλιστα τα καταφέρει, θα περάσει στην Ιστορία ως ο υπουργός Υγείας που έκοψε το τσιγάρο. Αυτό και μόνο αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο για την πολιτική του υστεροφημία, αφού κατά γενική ομολογία μέχρι σήμερα δεν έχει να επιδείξει και πολλά πράγματα στην υγεία. Είναι λοιπόν μία χρυσή ευκαιρία να σώσει την παρτίδα.

Το γεγονός ότι επελέγη η 1η Ιουλίου για την έναρξη εφαρμογή του μέτρου ήταν μία έξυπνη επιλογή, αφού το καλοκαίρι δεν υπάρχουν νυχτερινά κέντρα σε κλειστούς χώρους… Είναι και τα «μπάνια του λαού» μετά τις 15 Ιουλίου και έως τα τέλη Αυγούστου.

Συνεπώς, αρχικά η απαγόρευση θα αφορά τους εργασιακούς χώρους, όπου τα πράγματα είναι σχετικά πιο απλά, αφού ήδη πολλές, μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν εφαρμόσει το μέτρο. Εκεί που θα τεθεί ζήτημα θα είναι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που απασχολούν έως και 50 άτομα. Αν το αφεντικό καπνίζει, τότε οι δυσκολίες εφαρμογής της απαγόρευσης είναι μεγάλες.

Ουσιαστικά, θα χρειαστεί να φθάσουμε στον Οκτώβριο για να εφαρμοστεί ο πυρήνας της απαγόρευσης και οι επιτελείς του υπουργού Υγείας ευελπιστούν ότι έως τότε θα έχει «μπει το νερό στο αυλάκι», ώστε να αρχίσει να εφαρμόζεται πλήρως το μέτρο.

Φυσικά, είναι ένα δυσάρεστο μέτρο για τους καπνιστές, οι οποίοι είναι αρκετοί στη χώρα μας. Κι εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος, η κυβέρνηση να αναγκαστεί να βάλει νερό στο κρασί της ή να κάνει πίσω, την ώρα που είναι νωπό το σοκ των Ευρωεκλογών και ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να λάβει αναγκαία μεν, αλλά σκληρά, οικονομικά μέτρα.

Στο σημείο αυτό είναι αναγκαίο να υποστηρίξουν το μέτρο και τα υπόλοιπα κόμματα και κυρίως το ΠΑΣΟΚ. Όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη. Για παράδειγμα, να εφαρμόσουν την απαγόρευση στα γραφεία τους. Σημειώνω εδώ ότι στο press room της Ιπποκράτους επιτρέπεται το κάπνισμα…

In this article