Φθινοπωρινή ανανέωση του προσώπου

Συγγραφέας: Απόστολος Γαϊτάνης, Πλαστικός Χειρουργός

Αφού κολυμπήσατε σε καταπράσινα νερά, περάσατε ατελείωτες ώρες κάνοντας ηλιοθεραπεία, παίζοντας ρακέτες ή beach volley στην παραλία, ήρθε η ώρα της επιστροφής και της ανασύνταξης τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Αποτέλεσμα της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο, είναι το δέρμα να έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά και να «διψάει» για φροντίδα και περιποίηση.

Μάθετε πως τα σημάδια που άφησε ο ήλιος στην επιδερμίδα σας μπορούν ν’ αντιμετωπισθούν και να υποδεχθείτε έτσι το φθινόπωρο ανανεωμένες!

Απόστολος Γαϊτάνης:

 • Πλαστικός Χειρουργός, MD CCST
 • Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής
 • Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS
 • www.agaitanis.gr

ENDERMOLIFT: Εξειδικευμένες Θεραπείες Αντιγήρανσης Προσώπου

Το Endermolift στο πρόσωπο αποτελεί εξέλιξη της τεχνικής της θεραπείας Endermologie (λιπομασάζ) στο σώμα. Η αποκλειστική αυτή τεχνική αντιγήρανσης της LPG, αναπυκνώνει σε βάθος το δέρμα, σβήνοντας έτσι τα σημάδια γήρανσης. Βασικό χαρακτηριστικό της μεθόδου αυτής είναι ότι πραγματοποιεί μηχανική διέγερση του κολλαγόνου με 100% φυσικό τρόπο.

Μετά από μια προσωπική αξιολόγηση του προσώπου σας και μια διεξοδική συζήτηση με τον γιατρό για το τι ακριβώς επιδιώκετε, θα σας συστηθεί ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα θεραπείας, ανάλογα με τις ανάγκες της επιδερμίδας σας.

Η θεραπεία Glowing Complexion Lift Treatment αναζωογονεί την κουρασμένη και θολή όψη του προσώπου, που προκαλεί το στρες, το κάπνισμα και άλλοι συναφείς λόγοι, επιφέροντας οξυγόνωση στο δέρμα (διάρκεια 15 λεπτά). Το Eye Lift Treatment μειώνει τις λεπτές ρυτίδες γύρω από τα μάτια, αποσυμφορεί τα πρησμένα μάτια και ταυτόχρονα σβήνει τους μαύρους κύκλους (διάρκεια 20 λεπτά). Η εφαρμογή Collagen Activator Firming Treatment συσφίγγει το δέρμα, πυκνώνοντάς το σε βάθος (διάρκεια 30 λεπτά). Η θεραπεία Densifying anti-wrinkle treatment στοχεύει σε κάθε λεπτή ρυτίδα ξεχωριστά και την ξαναγεμίζει με φυσικό τρόπο εκ των έσω (διάρκεια 30 λεπτά). Το Face Slimming Lift Treatment αδυνατίζει το διπλοσάγονο και γενικότερα το κάτω μέρος του προσώπου (διάρκεια 30 λεπτά). Τέλος το Cellular Regeneration Lift Treatment αποτελεί μια ολοκληρωμένη θεραπεία αντιγήρανσης για το πρόσωπο, το λαιμό και το ντεκολτέ (διάρκεια 40 λεπτά).

Κατά την εφαρμογή χρησιμοποιούνται πάνω στην ασθενή κάποιες εξειδικευμένες κεφαλές θεραπείας που είναι εξοπλισμένες με πτερύγια ικανά να μηχανοποιούν και να κινητοποιούν το πρόσωπο με διάφορες ταχύτητες. Το μασάζ που παρέχουν οι κεφαλές αυτές είναι πολύ χαλαρωτικό και σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της θεραπείας προσφέρει λύση σε κάθε ατέλεια του προσώπου που θέλουμε να διορθωθεί.

Το Endermolift διαθέτει 6 εξειδικευμένες θεραπείες, οπότε ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν ακολουθείτε διαφορετικό πρόγραμμα, με ξεχωριστή διάρκεια το καθένα. Έτσι η κάθε εφαρμογή διαρκεί από 15 – 40 λεπτά (κατά μέσο 30 λεπτά / συνεδρία). Συνήθως ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα θεραπείας αποτελείται από μία έως δύο συνεδρίες την εβδομάδα που πραγματοποιούνται μέσα σε δύο μήνες.

Τα αποτελέσματα με τη θεραπεία Endermolift, είναι ορατά μετά από 8 συνεδρίες, ανάλογα με το πρόβλημα και διαρκούν έως και 2 χρόνια. Αυτό εξαρτάται και από την ανταπόκριση της κάθε επιδερμίδας στην θεραπεία, καθώς και την φροντίδα που προσφέρει η ίδια η γυναίκα στο πρόσωπό της, καλή ενυδάτωση κλπ. Η εφαρμογή είναι απολύτως ασφαλής, δεν τραυματίζει τους ιστούς του δέρματος και θεωρείται ιδανική για περιπτώσεις όπου υπάρχει μέτρια χαλάρωση. Ενώ η ασθενής μπορεί να επιστρέψει μετά κανονικά στις δραστηριότητές της. Δεν έχει κάποια αντένδειξη ο μόνος περιορισμός που υπάρχει είναι να μην γίνεται λήψη ασπιρίνης, όσο καιρό διαρκούν οι συνεδρίες. Μετά την κάθε συνεδρία αισθάνεστε ένα ελαφρύ μούδιασμα, που υποχωρεί μία ώρα περίπου μετά την εφαρμογή.

Μy Cells: Αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες στο πρόσωπο

Τι είναι η αυτόλογη μεσοθεραπεία;

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία αποτελεί μια μέθοδο της αισθητικής ιατρικής η οποία έχει πολλαπλή δράση ως προς την αναζωογόνηση των ιστών του προσώπου.  Εφαρμόζεται για την πρόληψη και αντιμετώπιση της γήρανσης του δέρματος, τις  ρυτίδες του προσώπου, τη σύσφιξη του χαλαρωμένου δέρματος, την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας καθώς και την αντιμετώπιση άλλων αισθητικών προβλημάτων όπως ουλές, αλωπεκία και τριχόπτωση.

Σε αντίθεση με την ετερόλογη μεσοθεραπεία στην οποία εμφυτεύονται ενδοδερμικά ουσίες όπως υαλουρονικό οξύ, αμινοξέα, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, η επαναστατική μέθοδος της αυτόλογης μεσοθεραπείας αξιοποιεί το ίδιο το πλάσμα του ασθενούς με στόχο την απελευθέρωση αυξητικών παραγόντων. Οι οποίοι ενεργοποιούν την κυτταρική αναγέννηση, πολλαπλασιάζοντας τους ινοβλάστες και συντελούν στη διέγερση του κολλαγόνου.

Οι αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες προέρχονται από τα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια P.R.P. (platelet rich plasma), που ουσιαστικά είναι ένα υπο-προϊόν του αίματός μας, πλούσιο σε αιμοπετάλια, επιτρέποντας έτσι στο σώμα μας να χρησιμοποιήσει μία φυσιολογική οδό υγιούς αντίδρασης σε επιταχυνόμενους ρυθμούς. Η λειτουργία των αυξητικών παραγόντων έγκειται στην ενεργοποίηση των ενήλικων βλαστοκυττάρων, που με τη σειρά τους μεταπλάσσονται σε ώριμα κύτταρα του προς επί διόρθωση ιστού με σκοπό την γρηγορότερη διαδικασία επούλωσής του.

Πώς εφαρμόζεται;

Ο γιατρός αρχικά πραγματοποιεί αιμοληψία των 10ml από μία περιφερική φλέβα. Στη συνέχεια φυγοκεντρεί το αίμα με σκοπό τον διαχωρισμό του πλάσματος, συμπεριλαμβανομένων των αιμοπεταλίων, από τα έμμορφα στοιχεία του αίματος. Με τη βοήθεια μιας λεπτής βελόνας εγχύει το P.R.P. στην υπό θεραπεία περιοχή. Πρόκειται για μία μη επεμβατική θεραπεία, σύντομη, ανώδυνη και δεν αφήνει σημάδια. Συνήθως συνιστώνται 2-3 κύκλοι συνεδριών τον χρόνο για πιο ολοκληρωμένα αποτελέσματα.

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία με P.R.P. διαρκεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη παραδοσιακή μεσοθεραπεία και τα αποτελέσματά της είναι εμφανή έως και 12 μήνες μετά την θεραπεία.

Τα αποτελέσματα της τεχνικής:

 • Καταπολέμηση ρυτίδων
 • Βελτίωση υφής της επιδερμίδας
 • Αύξηση της σφρηγιλότητας του δέρματος και ενδογενής ενυδάτωσή του
 • Αύξηση της ελαστικότητας και της λάμψης του δέρματος

Μπορεί να συνδυαστεί το My cells με άλλες θεραπείες;

To MyCells προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με θεραπείες όπως botox ή υαλουρονικό οξύ, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε συνδυασμό με laser ή ραδιοσυχνότητες.

Ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρονται είναι το ελαφρύ πρήξιμο/οίδημα ή κάποιες εκχυμώσεις οι οποίες υποχωρούν σε 2-3 ημέρες. Δεν υπάρχουν αλλεργικές αντιδράσεις και μολύνσεις  καθώς το προϊόν δεν είναι τοξικό. Είναι απόλυτα ασφαλές ως προς την μετάδοση ασθενειών εφόσον χρησιμοποιείται το ίδιο το αίμα του ασθενούς.

Υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση;

Οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα με το αίμα τους δεν θα πρέπει να προβούν σε αυτόλογη μεσοθεραπεία. Η θεραπεία δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν χρόνια νόσο ήπατος, ΗIV, αν διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης ή ακολουθούν αντιπηκτική αγωγή.

Συνδυασμός Καθαρισμού Προσώπου – Μικροδερμοαπόξεσης με Μικροκρυστάλλους (Ecopeel) & Ενυδάτωσης

Καθαρισμός Προσώπου

Η ανανέωση της επιδερμίδας του προσώπου μετά το καλοκαίρι μπορεί να ξεκινήσει με έναν βαθύ καθαρισμό προσώπου που πραγματοποιείται με την βοήθεια του υπερσύγχρονου μηχανήματος IONTOCOMED, το οποίο χάρη στις πολλαπλές λειτουργίες του, επιτρέπει στα δραστικά συστατικά των εξειδικευμένων προϊόντων τηςDermalogica να εισχωρήσουν βαθειά μέσα στο δέρμα! Δεν πρόκειται για έναν συνηθισμένο καθαρισμό, μιας και εκτός από την γνωστή διαδικασία που πραγματοποιείται κατά τον καθαρισμό από αισθητικό, όπου απομακρύνονται οι ρύποι και το σμήγμα από το δέρμα, με την βοήθεια των εξειδικευμένων καλλυντικών προϊόντων και του ειδικού μηχανήματος το αποτέλεσμα θα είναι ένα ακόμη πιο καθαρό πρόσωπο. Επίσης, χάρη στη μεγάλη ποικιλία που διαθέτουν τα προϊόντα της Dermalogica που χρησιμοποιούνται, εφαρμόζονται διαφορετικές κρέμες για κάθε τύπο δέρματος, γεγονός που καθιστά κάθε καθαρισμό ξεχωριστό. Σκοπός του καθαρισμού δεν είναι να αφήσει σημάδια, ουλές ή μακροχρόνιες βλάβες στο πρόσωπο, αλλά να το βοηθήσει να αναπνεύσει και να ανανεωθεί.

Πώς πρέπει να γίνεται ο βαθύς καθαρισμός

Πρώτο στάδιο σ’ έναν βαθύ καθαρισμό είναι η απομάκρυνση των ρύπων και του μακιγιάζ με γαλάκτωμα και λοσιόν. Στη συνέχεια πραγματοποιείται το πίλινγκ προσώπου κατά το οποίο απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα για την καλύτερη εξαγωγή του σμήγματος και διείσδυση των μετέπειτα καλλυντικών προϊόντων. Έπειτα με την βοήθεια του ατμού από το ειδικό μηχάνημα πραγματοποιείται η διάνοιξη των πόρων με απαλές πιέσεις και πάντα με την χρήση γαντιών από την αισθητικό. Με τη βοήθεια των υψίσυχνων ρευμάτων κατά την διάρκεια του καθαρισμού προσφέρουμε αντιβακτηριδιακή προστασία στο πρόσωπο. Στο τέλος εφαρμόζεται μία μάσκα προσώπου κατάλληλη για τον κάθε τύπο δέρματος καθώς και μια επουλωτική, αντισηπτική ή καλμαντική κρέμα. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαφοροποιείται κάπως από αισθητικό σε αισθητικό εμπλουτίζοντας την με περισσότερες από μια μάσκες ή με καλμαντικούς ορούς που δρουν ακόμη περισσότερο στην φυσιολογική επαναφορά του pH του δέρματος.

Το πιο πιθανό μετά τον καθαρισμό είναι να δημιουργηθεί μια υπεραιμία στο πρόσωπο λόγω της διαδικασίας, η οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες θα εξαφανιστεί το αργότερο την επόμενη ημέρα. Αυτό πάντα εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος, ένα δέρμα χωρίς ιδιαίτερη ευαισθησία και χωρίς ακμή θα παρουσιάσει λιγότερο ερεθισμό από ένα δέρμα το οποίο παρουσιάζει ακμή και πιθανόν βρίσκεται και υπό φαρμακευτική αγωγή.

Ο καθαρισμός προσώπου συνιστάται να πραγματοποιείται συχνά στις περιπτώσεις που υπάρχουν φαγέσωρες (μαύρα στίγματα καθώς και εγκλωβισμένο σμήγμα σαν μικρές κύστεις) διαφορετικά τραυματίζονται οι πόροι του δέρματος. Σε δέρματα με τάση λιπαρότητας χρήσιμα είναι τα peelings σαν συμπληρωματική περιποίηση.

Τι να προσέξετε μετά τον καθαρισμό

 1. Μετά από έναν καθαρισμό δεν θα πρέπει να βαφτείτε για 24-48 ώρες ούτε να δεχτείτε ηλιακή ή οποιοδήποτε άλλου τύπου ακτινοβολία (όπως Laser)
 2. Δεν ενδείκνυται να χρησιμοποιήσετε προϊόντα με οξέα φρούτων
 3. Να αποφεύγετε την σωματική άσκηση για 24 ώρες περίπου, καθώς ο ιδρώτας και οι ρύποι από την άθληση μπορεί να μολύνουν και θα ερεθίσουν το δέρμα σας.
 4. Για να διατηρηθεί ένα καλό αποτέλεσμα, χρειάζεται την βοήθεια σας και αυτό θα γίνει εάν απομακρύνετε το μακιγιάζ σας, απαραιτήτως κάθε βράδυ. Χρησιμοποιείτε ενυδατική και αντηλιακή κρέμα. Εφαρμόζεται ένα ήπιο πήλινγκ και μια καθαριστική μάσκα στο πρόσωπο μια φορά την εβδομάδα ανάλογα τον τύπο του δέρματος σας.

Ανάμεσα στις πολλές περιποιήσεις προσώπου που μπορείτε να απολαύσετε μετά από έναν βαθύ καθαρισμό είναικαι η βαθειά ενυδάτωση, που θα προσφέρει μια πιο φρέσκια όψη στην επιδερμίδα σας. Για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα θα μπορούσε να προηγηθεί της ενυδάτωσης μία εφαρμογή του ecopeel – δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους – που επιτυγχάνει ελαφρά απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από την επιδερμίδα συμβάλλοντας έτσι στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης από το δέρμα.

Το ecopeel λειτουργεί με τη βοήθεια μιας συσκευής, η οποία εφαρμόζει σε συγκεκριμένα σημεία, υψηλή αναρρόφηση, θερμική δράση και ισχυρή κινητική ενέργεια μικροκρυστάλλων. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η μικροκυκλοφορία, παράγονται νέα κύτταρα και η επιδερμίδα γίνεται πιο φρέσκια, νεανική και λαμπερή.

Η μέθοδος αυτή, που βοηθάει στην ανάπλαση των δομών του δέρματος, σε βάθος, είναι πολύ αποτελεσματική σε θαμπά, σκληρά και ξηρά δέρματα, καθώς δρα στο δέρμα ως peeling κάνοντας βαθύ καθαρισμό. Έτσι, επιτυγχάνει την εξάλειψη των λεπτών ρυτίδων και μειώνει την λιπαρότητα του δέρματος.

Επίσης, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην εξάλειψη ουλών της ακμής, δυσχρωμιών και κηλίδων, καθώς και σε μελαχρωματικά προβλήματα.

Η εφαρμογή πραγματοποιείται με την χρήση ειδικής συσκευής, η οποία λειτουργεί με ισχυρή διπλή αντλία παροχής κενού και πίεσης. Από την πρώτη κιόλας συνεδρία το δέρμα είναι αισθητά απαλότερο και το τελικό αποτέλεσμα είναι ορατό στο τέλος της θεραπείας. Ο συνολικός αριθμός συνεδριών εξαρτάται από την ποιότητα του δέρματος και το μέγεθος του προβλήματος που εμφανίζει η κάθε επιδερμίδα.

Βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι δίνει στο δέρμα τα ίδια αποτελέσματα με το χημικό peeling, χωρίς όμως τις παρενέργειες αυτού, δηλαδή παροδικές δυσχρωμίες και αναγκαιότητα παραμονής στο σπίτι για αρκετό διάστημα.

Το ecopeel είναι απόλυτα φυσικό, ανώδυνο και ασφαλές. Η εφαρμογή του είναι απλή και ελεγχόμενη, με συνέπεια ακριβές αποτέλεσμα που δεν προκαλεί ερεθισμούς ή τραυματισμούς. Έτσι μπορείτε να επιστρέψετε αμέσως μετά στις καθημερινές σας δραστηριότητες, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Για μια πλήρη θεραπεία ανανέωσης προσώπου το ecopeel συνιστάται να συνδυάζεται με ενυδατώσεις. Έτσι, ο κύκλος των δύο θεραπειών μαζί περιλαμβάνει συνολικά 3 εφαρμογές ecopeel και 3 θεραπείες ενυδάτωσης.

Συγκεκριμένα, πρώτα εφαρμόζεται 1 θεραπεία ecopeel, (αφού έχει προηγηθεί ο βαθύς καθαρισμός) μετά από τέσσερις ημέρες πραγματοποιείται 1 θεραπεία ενυδάτωσης και στη συνέχεια μετά από μία εβδομάδα επαναλαμβάνονται οι δύο θεραπείες με την ίδια σειρά ξανά.

Διάρκεια θεραπειών: καθαρισμός προσώπου – 2 ώρες περίπου, ecopeel – μισή ώρα περίπου, ενυδάτωση – μία ώρα περίπου.

In this article