Διακοπές με υγεία

Με τη βοήθεια έγκριτων επιστημόνων, το healthview παρουσιάζει βασικές ιατρικές οδηγίες που συμβάλλουν στην προστασία της υγείας τόσο στη διάρκεια των διακοπών, όσο και μετά την επιστροφή από αυτές!

Γενικές Ιατρικές Οδηγίες για τις διακοπές

Συγγραφέας: Βασίλης Ρώτας παθολόγος

Ο γενικός τίτλος προσπαθεί να συμπεριλάβει περισσότερες, όχι κατ’ ανάγκη ταυτόσημες εκδοχές. Ούτε όλες οι «διακοπές» είναι ίδιες, ούτε βέβαια και όσοι τις γευθούν, προγραμματισμένες ή όχι.

Είναι αποτέλεσμα μεθοδικού σχεδιασμού ή προέκυψαν τελευταία στιγμή διακόπτοντας στην κυριολεξία την ρουτίνα.

Είναι σκέτες, απλές, ανόθευτες διακοπές ή τις εξιδανικεύει κάποιος στόχος ή ταυτόσημες με ενδιαφέροντα, hobbies, αναζητήσεις.

Μήπως είναι υγιεινές διακοπές; Με εργασία ενδεχομένως σε κάποιο αγροτουριστικό ή άλλο συγκρότημα;

Θέλει διαφορετικές οδηγίες ο «υγιεινιστής», ο ορειβάτης, ο ακραίος αθλητής, ο κοινός άνθρωπος, ο ταβλαδόρος με καφέ και ούζο;

Αν διακοπές σημαίνουν ξεγνοιασιά και χαλάρωση, η αγχωτική προσπάθεια πρόληψης ή αντιμετώπισης όλων των πιθανών κινδύνων μπορεί να τις διαταράξει.

Από την άλλη όμως και η ακραία ολιγωρία και αμέλεια μπορεί να επιφέρει βίαιη διακοπή των διακοπών.

Για απλούστευση, ας ξεκινήσουμε κατ΄ αρχήν όσοι πάσχουν από κάποιο νόσημα, βρέφη, ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, διαβητικοί, αναπνευστικοί ασθενείς ή λαμβάνοντες χρόνιες θεραπείες, νεφροπαθείς, όλοι έχουν δικαίωμα και ίσως αυξημένες ανάγκες για διακοπές.

Εάν πάσχετε, αναζητείστε συγκεκριμένες οδηγίες. Μιλήστε με τον προσωπικό σας γιατρό για τα πιθανά προβλήματα και τις αντίστοιχες προληπτικές ενέργειες. Ρωτείστε τον αν μπορείτε να του τηλεφωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης στον ίδιο ή στους συνεργάτες του.

Ενημερωθείτε καλύτερα προτού ξεκινήσετε για τις υγειονομικές υποδομές και γενικότερες συνθήκες του προορισμού των διακοπών σας.

Κάντε μια τοπική επαλήθευση και φυσικά μην ξεχάσετε τις οδηγίες, αλλά και τα φάρμακα σας ή άλλα βοηθήματα.

Είναι η υγεία ταυτόσημη με την κοινή λογική; Εάν όχι, πάρτε όσο μπορείτε και από τις δύο μαζί σας.

Η κοινή λογική είναι ίσως η μεγαλύτερη ασπίδα απέναντι στα ατυχήματα ή την γενικότερη κακοτυχία.

Τηρήστε τα όρια, αλλιώς φροντίστε τουλάχιστον κάποιοι στην παρέας σαν να τα τηρούν και να αποδέχονται τις μεγαλύτερες ευθύνες τους.

Κάθε ακρότητα μπορεί να έχει βιάση, οδυνηρή επίπτωση στα σχέδιά σας και την εφαρμογή τους.

Μετρείστε τις δυνάμεις σας, σεβαστείτε τον εαυτό σας. Αποφύγετε την πολύωρη έκθεση στον ήλιο, την εξοντωτική άσκηση, την κατανάλωση ουσιών, την μέθη, την κραιπάλη. Φροντίστε να προσλαμβάνετε άφθονα υγρά (ιδιαίτερα στις τελευταίες περιπτώσεις!).

Οργανωθείτε στο χώρο σας. Μην κάνετε τον γιατρό. Εκτός από τα βασικά, όπως λίγο αντισηπτικό, γάζες, παυσίπονα, αντιδιαρροϊκά δισκία και αλοιφή για τα τσιμπήματα. Φροντίστε και εσείς να ενημερωθείτε για τις τοπικές υποδομές. Εκεί θα αντιμετωπίσετε από το απλό ατύχημα έως και το κάταγμα, το δήγμα φιδιών ή κάποιο παθολογικό πρόβλημα.

Μιλήσαμε για την απαραίτητη κοινή λογική. Πάρτε μαζί σας αισιοδοξία και καλή διάθεση. Τις ευχές μας!!!

Γυναικεία υγεία και υγιεινή στις διακοπές

Συγγραφέας: Ευάγγελος Γκικόντες, μαιευτήρας, χειρουργός γυναικολόγος

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι προ των θυρών και όλες οι γυναίκες θα πρέπει να προσέχουν την υγιεινή τους και να γνωρίζουν τρόπους ώστε να αποφύγουν προβλήματα υγείας κατά την επιστροφή τους

Οι διακοπές είναι χρόνος ξεκούρασης του οργανισμού και όχι περίοδος καταχρήσεων. Το πρότυπο των διακοπών στα κοσμοπολίτικα νησιά, που προωθεί το ξενύχτι, τα πάρτι μέχρι το πρωί, την μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και τα λουκούλλεια γεύματα είναι, από ιατρικής πλευράς, γηραντικό.  Και αυτό γιατί ο οργανισμός έχει μάθει να λειτουργεί κατά την διάρκεια όλου του χρόνου σε διαφορετικούς ρυθμούς. 

Η πλειοψηφία των γυναικών, είτε είναι εργαζόμενες είτε νοικοκυρές, στην καθημερινότητά τους κοιμούνται και ξυπνούν νωρίς.  Η ξαφνική αλλαγή του βιολογικού ρολογιού που προκαλείται από το ξενύχτι υποβάλλει τον οργανισμό σ’ ένα τεράστιο στρες, που πολλαπλασιάζεται όταν συνοδεύεται από υπερβολική πρόσληψη νικοτίνης και πίσσας και υπερπολλαπλασιάζεται με την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

Οπότε, κατά τις διακοπές δεν πρέπει να αυξηθεί το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, φαγητού και αναψυκτικών. Αντίθετα είναι μια καλή περίοδος διακοπής του καπνίσματος, αποτοξίνωσης από το αλκοόλ και την καφεΐνη και έναρξης μια υγιεινής διατροφής πλούσια σε ψάρια, τα οποία περιέχουν φώσφορο που είναι απαραίτητος για την καλή υγεία των οστών,  ω3 και άλλα λιπαρά που βοηθούν στην αποφυγή της αρτηριοσκλήρυνσης.

Η ήπια σωματική άσκηση κατά την διάρκεια των διακοπών βελτιώνει  γενικά την υγεία, μειώνει την χοληστερίνη και βελτιώνει την λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων.  Το κολύμπι και  ιδιαίτερα το ποδήλατο βελτιώνει την αιμάτωση των ωοθηκών που έχει ως συνέπεια την βελτίωση της τροφικότητας και της λειτουργικότητάς τους. Τα οφέλη αυτά δεν περιορίζονται μόνο στο χρονικό διάστημα που η γυναίκα βρίσκεται σε διακοπές και ασκείται, αλλά διαρκούν όλο το χρόνο (εφόσον συνεχίζεται κάποια μορφή άσκησης) καθώς η αιμάτωση πέφτει σταδιακά. Προσοχή όμως : γυναίκες που δεν ασκούνται κατά την διάρκεια του υπόλοιπου έτους δεν πρέπει να επιδοθούν σε έντονες σωματικές δραστηριότητες στις διακοπές τους. Οι διακοπές και οι μήνες της εγκυμοσύνης δεν ενδείκνυνται για έντονη γυμναστική.

Ένα πρόβλημα των γυναικών κατά την διάρκεια των διακοπών είναι οι ημέρες περιόδου και πολλές γυναίκες απευθύνονται στον γυναικολόγο τους για την διακοπή της εμμήνου ρύσεως.  Όμως, η διακοπή της προκαλεί μεγάλη ορμονική ανωμαλία και πρέπει να αποφεύγεται.

Το κολύμπι κατά τις ημέρες της περιόδου δεν απαγορεύεται, υπό την προϋπόθεση η γυναίκα να αλλάζει το ταμπόν αμέσως μετά, αν και καλό θα ήταν να αποφεύγεται η θάλασσα την πρώτη ημέρα της περιόδου.

Από τις γυναικείες αποσκευές δεν θα πρέπει να λείπουν και ορισμένα φάρμακα έκτακτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα παυσίπονα και αντιεμετικά, εάν υπάρχει πόνος ή τάση προς έμετο κατά την διάρκεια της περιόδου.  Επίσης, δεν πρέπει να λείπουν τα προφυλακτικά, καθώς και το «χάπι της επόμενης ημέρας», εφόσον δεν γίνεται προσπάθεια για απόκτηση παιδιού.

Μεγάλο κομμάτι της υγείας είναι και η ψυχική υγεία. Η φύση της γυναίκας είναι ιδιαίτερα συναισθηματική και τα προβλήματα που προϋπάρχουν των διακοπών, την ακολουθούν.  Καλό θα ήταν πριν ξεκινήσει να έχει φροντίσει τόσο τα σωματικά όσο και τα συναισθηματικά προβλήματα που υπάρχουν, ώστε να είναι ξέγνοιαστη και να απολαύσει με ηρεμία, γαλήνη και σωστή παρέα αυτές τις ημέρες.

Η υγεία της γυναίκας κατά τις διακοπές  βελτιώνεται όταν «ανεβαίνει» ψυχολογικά, όταν ξεφεύγει από την ρουτίνα και έχει την δυνατότητα να εκπληρώνει τις επιθυμίες που δεν μπορεί να πραγματοποιήσει κατά την διάρκεια του χρόνου.  Όταν έχει κλειστό το επαγγελματικό κινητό,  δεν παρακολουθεί τηλεόραση και βρίσκεται μακριά από ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όταν είναι μακριά από τα καυσαέρια της πόλης, όταν δεν μαγειρεύει και γενικότερα όταν δεν ασχολείται με αυτά κάνει τους υπόλοιπους 11 μήνες του χρόνου.

Τέλος, σημαντικός ρόλος  των διακοπών είναι και η βελτίωση του τρόπου σκέψης, ο απολογισμός και ο  προγραμματισμός των δραστηριοτήτων όλου του χρόνου

Καλοκαίρι και τα μάτια μας

Συγγραφέας: ΔρΑναστάσιος Κανελλόπουλος, Χειρούργος-Οφθαλμίατρος, Αναπληρωτής καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

1) Πόσο σημαντική είναι η έκθεση των ματιών μας στον ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες;

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία, προδιαθέτει:

Στις κακαίσθητες ρυτίδες από ακτινική βλάβη της ελαστίνης στο δέρμα.
Σε προνεοπλασιακές αλλοιώσεις του δέρματος, την ακτινική κεράτωση για παράδειγμα.
Σε κακοήθεις νεοπλασίες όπως είναι το βασικο κυτταρικό καρκίνωμα που είναι συχνό κυρίως στο κάτω βλέφαρο.
Το μελάνωμα, μια πιο σπάνια αλλά πολύ πιο κακοήθη νεοπλασία που σχετίζεται με έντονη έκθεση στον ήλιο, είναι πιθανόν να εμφανιστεί επίσης στα βλέφαρα σε ασθενείς που έχουν προδιαθέση και που έχουν παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.
Σε σχηματισμό καταρράκτη στην τρίτη ηλικία
Σε αυξημένο ρίσκο για εκφύλιση ωχράς κηλίδας στην Τρίτη ηλικία
2) Πως θα προστατέψουμε τα μάτια μας;

Χρειάζεται λοιπόν αντηλιακή αγωγή μεγάλου δείκτη στο δέρμα των βλεφάρων και συνήθως συνίστανται αντηλιακά μεγάλης προστασίας με δείκτη πάνω από 15.

Χρειάζονται γυαλιά καλής ποιότητας με φίλτρο για τις υπεριώδεις Α και Β.

3) Υπάρχει περίπτωση μερικά αντηλιακά να προκαλέσουν αλλεργία;

Μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία στο δέρμα των βλεφάρων. Επίσης η χρήση οποιασδήποτε αλοιφής ή λαδιού στα βλέφαρα έχει σαν αποτέλεσμα τελικά η ουσία αυτή να βρεθεί και μέσα στο μάτι. Έτσι, θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί για την ποιότητα και την καθαρότητα των αντηλιακών που χρησιμοποιούμε, γιατί αργά ή γρήγορα θα βρεθούν και μέσα στο μάτι και πιθανόν να μεταφέρουν και μικρόβια.

4) Οι χρήστες φακών επαφής μπορούν να συνεχίσουν να τους χρησιμοποιούν ακόμα και στην θάλασσα;

Η χρήση των φακών επαφής στην θάλασσα δεν είναι επικίνδυνη. Οι φακοί επαφής μπορούν να φορεθούν στην θάλασσα με ασφάλεια. Μόνη εξαίρεση αποτελεί η πιθανότητα να χαθεί ο φακός αν ανοίξουν τα μάτια μέσα σ’ αυτή. Αν η μυωπία, υπερμετρωπία ή ο αστιγματισμός που έχει αυτό το άτομο είναι πολύ αυξημένη μπορεί να βρεθεί στη δύσκολη θέση να μην έχει αρκετά καλή όραση για να συνεχίσει την δραστηριότητά του ή για να μπορέσει να επιστρέψει στο ζητούμενο σημείο στην παραλία.

5) Η θάλασσα δεν φέρει κίνδυνο για μολύνσεις;

Το νερό της θάλασσας γενικά δεν έχει σημαντικό αριθμό μικροβιακών σωματιδίων και δεν φέρει κίνδυνο για μολύνσεις, εκτός εάν έχει καθοριστεί κάποια συγκεκριμένη παραλία ή πλαζ ως μη κατάλληλη για κολύμβηση.

6) Το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες ή και λίμνες;

Όχι, δεν ισχύει. Καθώς αυτά τα νερά είναι πιο στάσιμα υπάρχει κίνδυνος εκκόλαψης μικροοργανισμών, οι οποίοι μπορούν να μεταφερθούν στους φακούς επαφής και ανάλογα στον κερατοειδή προκαλώντας πιθανόν κάποιες σοβαρές λοιμώξεις.

Η πιο σοβαρή λοίμωξη είναι αυτή της ακανθαμοιβάδας. Η ακανθαμοιβάδα δεν είναι μικρόβιο είναι πρωτόζωο, ένας μικρός δηλαδή οργανισμός ο οποίος ζει σε στάσιμα νερά και μπορεί να επιμολύνει τους φακούς επαφής και τον κερατοειδή αν χρήστες φακών επαφής κολυμπούν με ανοιχτά τα μάτια. Βέβαια η γνώση και αντιμετώπιση της ακανθαμοιβάδας τα τελευταία 10 χρόνια έχει προωθήσει πολύ καλύτερης αποτελεσματικότητας χημικά για τον καθαρισμό των πισίνων και το κίνδυνος έχει μειωθεί σημαντικά.

7)Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να βγάλετε τους φακούς επαφής;

Μετά από την χρήση τους σε θαλασσινό νερό, και επειδή το θαλασσινό νερό έχει περισσότερο αλάτι από την επιφάνεια των δακρύων, αφυδατώνει τους φακούς επαφής και τους κάνει να αγκαλιάζει πιο σφιχτά τον κερατοειδή. Αυτό φέρει ένα μικρό κίνδυνο του ότι αν αφαιρεθούν οι φακοί επαφής αμέσως μόλις βγούμε από την θάλασσα μπορεί αυτό να προκαλέσει κάποιο επιθηλιακό έλλειμα στον κερατοειδή, κάποια δηλαδή «γρατζουνιά» στον κερατοειδή. Άρα βγαίνοντας από την θάλασσα πρέπει να μείνουμε με τους φακούς επαφής τουλάχιστον για 10-15 λεπτά έτσι ώστε να επανέλθει η οσμωτική ισορροπία των φακών και των δακρύων.

8) Υπάρχει εποχή έξαρσης μυκητιάσεων στην χώρα μας;

Στη χώρα μας και ιδιαίτερα μεταξύ των μηνών Μαϊου και Σεπτεμβρίου υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων μυκητιάσεων που ευνοούνται από αυτές τις καιρικές συνθήκες. Οι μυκητιάσεις είναι πολύ σοβαρές μολύνσεις του κερατοειδή, επειδή δεν ανταποκρίνονται σε αντιβιοτική αγωγή και χειροτερεύουν με τη χρήση κορτιζόνης. Η άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση είναι και εδώ η καλύτερη λύση.

9) Ποιοι επωφελούνται το καλοκαίρι;

Συνήθως άτομα που πάσχουν από ξηροφθαλμία, βλεφαρίτιδα και ροδόχρου ακμή τους μήνες του καλοκαιριού και ειδικά εάν βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, βελτιώνονται σημαντικά τα συμπτώματά τους. Ειδικά αν η δίαιτά τους είναι λιτή σε φαγητά και μπαχαρικά. Μερικοί παράγοντες που βοηθούν είναι η μείωση του στρες, είναι: η συχνή κολύμβηση στο υγιεινό και το υπερωσμωτικό περιβάλλον της θάλασσας, η διαφορά θερμοκρασίας και ίσως και η αλλαγή της δίαιτας το καλοκαίρι.

10) Ποια είναι η καλύτερη λύση για τα μάτια μας το καλοκαίρι;

Η προστασία των ματιών μας από καλής ποιότητας γυαλιών που «μπλοκάρουν» την υπεριώδη ακτινοβολία είναι σημαντική. Συμβουλευτείτε λοιπόν τον οπτικό σας και τον οφθαλμίατρο πριν κάνατε τα πρώτα σας μπάνια.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.laservision.gr

Λοιμώξεις και Νοσήματα Μετά το Καλοκαίρι

Συγγραφέας: Χάρης Χηνιάδης, Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος, Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Μαιευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ, τ.Ειδικός Επιμελητής Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου St Bart’s, London

Ειδικευμένος στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική και την Υπερηχογραφία

Το κληροδότημα του καλοκαιριού δεν είναι μόνο το μαύρισμα. Ήλιος, θάλασσα και παραλία πολλές φορές μας αποκαλύπτουν την άλλη τους όψη τους, τη δυσάρεστη. Πολλοί από εμάς, τώρα το φθινόπωρο, θα έρθουμε αντιμέτωποι με Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα νοσήματα, μυκητιάσεις, γυναικολογικές λοιμώξεις και ουρολοιμώξεις. Μήπως ήρθε η ώρα να επισκεφθούμε το γιατρό μας για το ετήσιο check up;

Γυναικολογικές λοιμώξεις – ουρολοιμώξεις

Τι γίνεται όμως όταν η μυκητίαση προσβάλλει τα γεννητικά όργανα; Ποια συμπτώματα θα πρέπει να μας οδηγήσουν στον ειδικό γιατρό; Ιδίως τις γυναίκες;

Aν μια γυναίκα δει αυξημένα κολπικά υγρά, αν πονάει κατά τη διάρκεια της ούρησης, ή της σεξουαλικής πράξης, τότε πιθανώς να πάσχει από κάποια λοίμωξη, η οποία θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή. Ούτως ή άλλως μια γυναίκα χρειάζεται αμέσως μετά το καλοκαίρι να υποβληθεί σε μια γυναικολογική εξέταση καθώς και καλλιέργεια ούρων και κολπικών υγρών.

Οι άνδρες, αν παρατηρήσουν κάποιο έκκριμα απ’ την ουρήθρα, ή νιώθουν πόνο κατά τη διάρκεια της ούρησης, χρειάζεται και αυτοί να απευθυνθούν στον ειδικό γιατρό.
Τι γίνεται όμως όταν δεν μιλάμε για μια απλή ουρολοίμωξη, αλλά για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα;

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι η Σύφιλη, η Βλεννόρροια, η Γονόρροια, τα χλαμύδια, τα Κονδυλώματα, ο Έρπης, ο ιός HIV και η Ηπατίτιδα Β & C.
Κάποια απ’ αυτά, όπως ο έρπης, ενδεχομένως να μην εμφανιστούν άμεσα αλλά οποιαδήποτε άλλη στιγμή στο σώμα μας. Ωστόσο νοσήματα όπως η γονόρροια και τα χλαμύδια μπορεί να επηρεάσουν ακόμα και τη γονιμότητα της γυναίκας.

Οι επιπλοκές των νοσημάτων αυτών είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Ωστόσο αυτό δε δείχνει να τρομάζει τηνκοινή γνώμη.

Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε ότι συγκριτικά με το 2003, το 2004 παρουσιάστηκε αύξηση 2% επί του συνόλου των κρουσμάτων. Η σύφιλη συγκεκριμένα αυξήθηκε κατά 37%, ενώ τα χλαμύδια κατά 8%. Μείωση εμφάνισαν ωστόσο η γονόρροια και ο Έρπης των γεννητικών οργάνων.

Τα νοσήματα αυτά αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιτυχία. Όχι όμως αν δεν διαγνωστούν έγκαιρα. Μια προληπτική εξέταση δεν κοστίζει τίποτα, αντιθέτως μας γλιτώνει από μεγαλύτερους μπελάδες. Εξ’ άλλου η καλύτερη θεραπεία για όλες τις παθήσεις, σύμφωνα με την παγκόσμια ιατρική κοινότητα, είναι η πρόληψη.

Καρνεάδου 16 & Λουκιανού, Κολωνάκι, Αθήνα

Τηλ. 210 7215034, E-mail: [email protected]com

Εγκυμοσύνη και καλοκαίρι

Συγγραφέας: Χάρης Χηνιάδης, Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος, Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Μαιευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ, τ.Ειδικός Επιμελητής Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου St Bart’s, London
Ειδικευμένος στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική και την Υπερηχογραφία

Οι έγκυες γυναίκες βρίσκονται πολλές φορές το καλοκαίρι σε σύγχυση σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μερικοί βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται από τις μέλλουσες μαμάδες είναι οι ακόλουθοι:

Γενικά

Περπατήστε και κάνετε τις δουλειές σας νωρίς το πρωί που η θερμοκρασία είναι ακόμα χαμηλή
Αποφύγετε την κυκλοφορία τις μεσημεριανές ώρες και την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και ρύπους
Σε περίπτωση καύσωνα καθίστε σπίτι με τον κλιματισμό ανοιχτό ή με καλό αερισμό
Φοράτε καπέλο και ελαφρά ρούχα, τα οποία κατά προτίμηση να καλύπτουν όλο το σώμα σε περίπτωση έκθεσης στον ήλιο
Προτιμάτε τα λινά και βαμβακερά υφάσματα
Κάντε συχνά ντους
Όταν κάθεστε να έχετε τα πόδια σας ψηλά για να μειώσετε το οίδημα των κάτω άκρων
Κοιμηθείτε τα μεσημέρια
Αν νιώθετε καταβολή και κούραση μην επιμείνετε ,αλλά ζητήστε από κάποιον συγγενή ή φίλο να σας βοηθήσει
Άσκηση και θάλασσα

Μην κάνετε ηλιοθεραπεία
Κολυμπήστε άφοβα στη θάλασσα και στην πισίνα, η κολύμβηση είναι η καλύτερη γυμναστική
Εάν γυμνάζεστε προτιμήστε τις πρωινές ή βραδινές ώρες
Αλλάξτε μαγιό αμέσως μετά το μπάνιο για να αποφύγετε κολπίτιδες και μυκητιάσεις
Επαλείψτε το αντιηλιακό τουλάχιστον 20 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο
Διατροφή

Φροντίστε να ενυδατώνεστε συχνά με δροσερό νερό και χυμούς.
Αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών γιατί περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και θερμίδων
Μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες φρούτων και παγωτού γιατί περιέχουν πολλά σάκχαρα
Αποφύγετε το αλκοόλ
Μειώστε την κατανάλωση αλατιού
Πότε να καλέσετε το γυναικολόγο σας:

Εάν έχετε

συσπάσεις
αιμορραγία
αυξημένα κολπικά υγρά
έντονο οίδημα στα άκρα ή/και στο πρόσωπο
έντονο πονοκέφαλο
διαταραχές στην όραση
πόνο στο στομάχι ή την κοιλιά
ξαφνικούς εμέτους
δυσφορία
πίεση στην λεκάνη
Καρνεάδου 16 & Λουκιανού, Κολωνάκι, Αθήνα

Τηλ. 210 7215034, E-mail: [email protected]


In this article