Οι γιατροί είναι πολύ συντηρητικοί στο να επιτρέπουν το σεξ μετά από έμφραγμα

Έρευνα που έγινε σε Αμερικανούς και Ισπανούς ασθενείς μετά την ηλικία των 55 έδειξε πως οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα δεν λαμβάνουν απολύτως καμία συμβουλή από τον γιατροί τους για το αν και πότε μπορούν να ξανακάνουν σεξ μετά το έμφραγμα. Μάλιστα, μόλις μια στις 8 γυναίκες και ένας στους πέντε άντρες έλαβε συμβουλή από τον γιατρό του για το σεξ μετά το έμφραγμα. Και οι γιατροί που τελικά έδωσαν συμβουλές, έδωσαν σχεδόν απαγορευτικές συμβουλές.
 
Η έρευνα που έκανε το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Chicago στις Ηνωμένες Πολιτείες και δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Circulation, έδειξε ακόμα πως οι περισσότεροι ασθενείς δεν ήξεραν καν εάν το σεξ θα μπορούσε να χειροτερέψει την κατάσταση μετά το έμφραγμα που έπαθαν ή εάν θα μπορούσε να επηρεάσει κι άλλα όργανα.
 
Για την έρευνα τους, οι επιστήμονες μίλησαν με 3,501 ασθενείς από 127 διαφορετικά νοσοκομεία στην Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2008 έως το 2012. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 48 χρόνια ενώ τα δυο τρίτα ήταν γυναίκες.
 
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Tessler Lindau, οι περισσότεροι ασθενείς είναι αρκετά μπερδεμένοι όσον αφορά στο σεξ μετά έμφραγμα επειδή οι γιατροί δεν δίνουν συμβουλές σχετικά με αυτό, κι αυτοί που δίνουν συμβουλές σχεδόν το απαγορεύουν.
 
Η έρευνα έδειξε ακόμα πως πολλοί ασθενείς έχουν μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα επειδή φοβούνται πως το σεξ μπορεί να προκαλέσει ακόμα ένα έμφραγμα. Βέβαια, το Αμερικάνικο Κολέγιο Καρδιολογίας, η Ένωση Αμερικανών Καρδιολόγων και η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Κοινότητα υποστηρίζουν την αργή και σταθερή επιστροφή στο σεξ μετά το έμφραγμα όταν αυτό δεν ήταν σοβαρό ή περίπλοκο.
In this article