Γιατί πρέπει να γράφετε με το χέρι κι όχι στο lap top

Κανείς πια δεν γράφει στο χέρι. Ακόμα και οι φοιτητές κρατάνε σημειώσεις μέσα στις αίθουσες σε lap tops και tablets. Αυτό όμως δεν βοηθάει και σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών Επιστημόνων θα πρέπει το αποφεύγουμε.
 
Οι ειδικοί καθηγητές ψυχολογίας Pam Mueller και Daniel Oppenheimer έκαναν τρεις διαφορετικές μελέτες σε 327 φοιτητές του Πανεπιστημίου του Princeton και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Εξέτασαν αυτά που είχαν συγκρατήσει όταν είχαν παρακολουθήσει το μάθημα κρατώντας σημειώσεις με το χέρι και μετά αυτά που είχαν συγκρατήσει όταν χρησιμοποίησαν lap top για τις σημειώσεις τους.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως ακόμα κι όταν τα lap tops δεν ήταν συνδεδεμένα με το internet η προσοχή των φοιτητών αποσπόταν πολύ περισσότερο από εκείνη των φοιτητών που κρατούσαν σημειώσεις με το χέρι. Αποτέλεσμα; Είχαν συγκρατήσει πολύ λιγότερες πληροφορίες από το μάθημα.
 
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Όπως λένε οι ειδικοί οι φοιτητές που έχουν μπροστά τους το lap top, ακόμα κι αν δεν χαζεύουν στο internet έχουν την τάση να γράφουν ο,τι λέει ο καθηγητής χωρίς όμως το μυαλό να τα επεξεργάζεται. Έτσι, χάνουν την ικανότητα τους να θυμούνται τις πληροφορίες.
Αντίθετα, όσοι κρατούν σημειώσεις με το χέρι έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεση τους να επεξεργαστούν κιόλας αυτά που γράφουν.
In this article