Ουρολοίμωξη: Γιατί παθαίνουμε συνέχεια;

Οι ουρολοιμώξεις ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Ορισμένοι μάλιστα φαίνεται να εμφανίζουν συχνά ουρολοίμωξη. Τώρα, οι Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν την αιτία για τις συνεχείς ουρολοιμώξεις, όπως είναι η κυστίτιδα.
 
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Washington στο Saint Louis των Ηνωμένων Πολιτειών καλλιέργησαν κολοβακτηρίδια (E. coli) στα δείγματα ούρων υγιών εθελοντών.
 
Τα αποτελέσματα των ερευνών, που δημοσιεύτηκαν στην «Επιθεώρηση Βιολογικής Χημείας» (JBC), έδειξαν πως η αιτία για τις συνεχείς ουρολοιμώξεις είναι η οξύτητα των ούρων που επηρεάζει πόσο καλά θα αναπτύσσονται τα βακτήρια στην ουροποιητική οδό, ούτως ώστε να μπορούν να προκαλούν μολύνσεις.
 
Ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες είναι η διατροφή. Κι αυτό γιατί, ανάλογα με τα επίπεδα ορισμένων υποπροϊόντων των τροφίμων, διευκολύνεται ή δυσχεραίνεται ο πολλαπλασιασμός των βακτηρίων που προκαλούν τις ουρολοιμώξεις.
 
Οι ερευνητές εξηγούν πως η ανάπτυξη των κολοβακτηριδίων στα ούρα των εθελοντών τους παρουσίαζε σημαντικές διαφοροποιήσεις. Αυτό τους βοήθησε να απομονώσουν τα κολοβακτηρίδια που εμπόδιζαν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων από εκείνα που τον επέτρεπαν.
 
Όπως έδειξε η ανάλυση των ειδικών, η προσεκτικότερη ανάλυση των ούρων έδειξε πως όσα εμπόδιζαν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων παρουσίαζαν εντονότερη δραστηριότητα μίας πρωτεΐνης που λέγεται σιδηροκαλίνη και στερεί από τα βακτήρια τον σίδηρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για τον πολλαπλασιασμό τους. Αντίθετα, στα ούρα όπου τα βακτήρια αναπτύσσονταν ανεμπόδιστα, η δραστηριότητα της σιδηροκαλίνης ήταν περιορισμένη.
 
In this article