Ευρωκαμπάνα 150.000 ευρώ για τους 13 οροθετικούς

26-12-2016

 Αποζημίωση άνω των 150.000 ευρώ στους 13 οροθετικούς που προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επεβλήθη στην Ελλάδα για τις άθλιες συνθήκες φύλαξής τους στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Το Δικαστήριο ενέκρινε την προσφυγή των 13 κρατουμένων οροθετικών, αποδεχόμενο τις καταγγελίες τους για  απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση λόγω των σχεδόν ανύπαρκτων υγειονομικών συνθηκών κράτησης τους στο Νοσοκομείο Άγιος Παύλος αλλά και για τη μη συνεπή χορήγηση της θεραπείας τους.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επί πλέον αποδέχθηκε τις καταγγελίες των 13 κρατουμένων περί γκετοποίησης τους και έκρινε ότι ο «διαχωρισμός» τους από τους άλλους κρατούμενους δεν ήταν αναγκαία.

Σύμφωνα με τη νομική εκπροσώπηση της χώρας που επικαλέστηκε την οικονομική κρίση της χώρας αντέτεινε ως υπερβολικές τις δικδικήσεις των κρατουμένων. Το Ανώτατο όμως Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα επιδίκασε ποινή 10.000 ευρώ σε κάθε οροθετικό κρατούμενο καθώς και 2.500 ευρώ για τις δαπάνες προσφυγής τους προβλέποντας και τόκους από καθυστερήσεις πληρωμών. 

Στη δικαστική απόφαση – καταπέλτη όπως αναφέρει και η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» σημειώνεται ότι ενώ το νοσοκομείο είχε σχεδιαστεί για 60 άτομα υπήρχαν 200 κρατούμενοι, καθώς και ότι οι οροθετικοί αυξήθηκαν σταδιακά σε 128. Τονίζεται επίσης ότι διέμεναν σε πτέρυγες με τόσο συνωστισμό ώστε ο προσωπικός χώρος καθενός να είναι λιγότερες από 2 τ.μ., επιφάνεια στην οποία συμπεριλαμβάνονταν τα κρεβάτια και η τουαλέτα.

Ταυτόχρονα τα λουτρά δεν πληρούσαν ούτε τα ελάχιστα πρότυπα υγιεινής (γνωστές οι καταγγελίες για υπερχείλιση και λύματα), ενώ η καθαριότητα στηριζόταν σε ορισμένους οροθετικούς που παίρνοντας κάποιο επίδομα αγόραζαν προϊόντα καθαρισμού. Η σίτιση ήταν πολύ φτωχή σε διατροφική αξία, με συνέπεια να κινδυνεύουν να εκδηλώσουν την ασθένεια λόγω της εξασθένησης του οργανισμού τους, ενώ η θέρμανση δεν επαρκούσε και εκτίθονταν σε χαμηλές θερμοκρασίες, ιδίως τη νύχτα.

 Η «ευρωκαμπάνα» στην πράξη ανοίγει τον δρόμο και για άλλες αντίστοιχες προσφυγές και αποζημιώσεις κρατουμένων (όχι μόνο οροθετικών), αφού πολλοί από όσους πέρασαν από το εκεί νοσοκομείο έκαναν αντίστοιχες καταγγελίες για τις κάκιστες συνθήκες κράτησης από πλευράς χώρου, καθαριότητας, σίτισης, ιατρικής περίθαλψης κ.λπ., γεγονός, άλλωστε, που παραδέχτηκε και η πολιτεία μέσα από πορίσματα του Συνηγόρου του Πολίτη, δηλώσεις πολιτικών, ιατρών, υπαλλήλων κ.λπ.