Εκλογές 2009 και νέα γρίπη: Συμβουλές για τους υποψήφιους βουλευτές

26-12-2016

Βιταμίνες, αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα αλλά και κορτιζόνη αποτελούν το… φαρμακείο του προεκλογικού αγώνα!

Το άγχος της προεκλογικής εκστρατείας για τους υποψήφιους βουλευτές, η σωματική κούραση καταπονούν τον οργανισμό και τον καθιστούν πιο ευάλωτο σε επιθέσεις μικροοργανισμών. Τα πράγματα χειροτερεύουν αν σκεφτεί κανείς ότι η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 συμπίπτει με την πανδημία της νέας γρίπης.

Με τη συμβουλή, λοιπόν, των θεραπόντων ιατρών τους οι υποψήφιοι βουλευτές φροντίζουν για την προστασία της υγείας τους καταφεύγοντας σε φαρμακευτική αγωγή.

Οι βιταμίνες θεωρούνται κατάλληλες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι απαραίτητες ειδικά αν οι εκλογές διεξάγονται φθινόπωρο ή χειμώνα, αφού μπορεί να συντελέσουν στην προστασία από ιώσεις και στη συγκεκριμένη περίοδο για την ενίσχυση του οργανισμού από τη νέα γρίπη.

Χειραψίες και φιλιά στις προεκλογικές συγκεντρώσεις

Οι προσβολές από διάφορα μικρόβια και ιούς -μηδέ του ιού της νέας γρίπης εξαιρουμένου – ευνοούνται όχι μόνο σε χειμερινές συνθήκες αλλά και με το συγχρωτισμό, τις χειραψίες και τα… σταυρωτά φιλιά που είναι στην ημερήσια διάταξη κάθε υποψήφιου βουλευτή στη διάρκεια της εκστρατείας του.

Όπως εξηγούν οι παθολόγοι και καρδιολόγοι, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για τους υποψήφιους βουλευτές μεγαλύτερης ηλικίας, και ιδιαίτερα για εκείνους που έχουν στο ιατρικό τους ιστορικό καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα. Πιο ευάλωτοι σε ιώσεις και ιογενείς λοιμώξεις είναι βέβαια και οι καπνιστές.

Προσοχή στις φωνητικές χορδές

Τα αντιφλεγμονώδη και η κορτιζόνη (που έχει επίσης αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά είναι πιο ισχυρή) χρησιμοποιούνται συνήθως για να μην κλείσει η φωνή. Οι φωνητικές χορδές των υποψηφίων καταπονούνται ιδιαίτερα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και η αφωνία δεν θεωρείται το… καλύτερο προεκλογικό «ατού».

Σύμφωνα με τους ωτορινολαρυγγολόγους, το κλείσιμο της φωνής ή και η βραχνάδα είναι ανάμεσα στα πιο συχνά προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι υποψήφιοι βουλευτές. Συνήθως είναι ήπιας μορφής αλλά δεν λείπουν και οι πιο σοβαρές περιπτώσεις που μπορεί να πολύποδες ή και οζίδια στις φωνητικές χορδές – προβλήματα που μπορεί και να χρειάζονται νυστέρι για να αντιμετωπιστούν.

Η κορτιζόνη και άλλα αντιφλεγμονώδη μπορεί να χορηγηθούν από τους γιατρούς και ως προφυλακτική αγωγή. Επειδή όμως κανένα φάρμακο δεν είναι απαλλαγμένο από παρενέργειες, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν πως ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψει κανείς την υγεία του σε έκτακτες καταστάσεις όπως η προεκλογική περίοδος είναι να μην το παρακάνει.