Στυτική Δυσλειτουργία: Ένα συχνό πρόβλημα με αξιόπιστες λύσεις

26-12-2016

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ρόκκας
Χειρούργος- Ουρολόγος- Ανδρολόγος
www.krokkas.gr

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ανάμεσα στα δικαιώματα του κάθε ατόμου περιλαμβάνεται και το δικαίωμα στη σεξουαλική υγεία, στην ευχαρίστηση και τον έλεγχο της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής μας συμπεριφοράς. Κατά συνέπεια αποτελεί δικαίωμα του κάθε ανθρώπου με σεξουαλικό πρόβλημα να λάβει την κατάλληλη ιατρική βοήθεια.

Η ανδρική σεξουαλική λειτουργία αποτελείται από τις ακόλουθες  φάσεις : Επιθυμία ,Διέγερση ,Οργασμός και Εκσπερμάτιση. Η εναρμόνιση των παραπάνω φάσεων οδηγεί στην σεξουαλική ικανοποίηση και αποτελεί έκφραση της σεξουαλικής υγείας.

Οι διαταραχές της ανδρικής σεξουαλικότητας περιλαμβάνουν διαταραχές της Επιθυμίας (μειωμένη ή έλλειψη επιθυμίας ,σεξουαλική αποστροφή), διαταραχές της Διέγερσης (στυτική δυσλειτουργία, παρατεταμένη στύση, ανωμαλίες της μορφής του πέους), διαταραχές του Οργασμού (ανοργασμία, καθυστερημένος οργασμός), διαταραχές της Εκσπερμάτισης (πρόωρη εκσπερμάτιση, καθυστερημένη εκσπερμάτιση, έλλειψη εκσπερμάτισης και παλίνδρομη εκσπερμάτιση) και διαταραχές της Αισθητικότητας (υπό και υπέρ αισθητικότητα και πόνος).

Η στυτική δυσλειτουργία είναι η πιο συχνή διαταραχή στον ανδρικό πληθυσμό και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής πολλών ανδρών και τη σχέση πολλών ζευγαριών. Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η μόνιμη ή παροδική ανικανότητα για επίτευξη ή/και διατήρηση στύσης ικανής για την εκτέλεση της σεξουαλικής πράξης .Είναι ένα πρόβλημα αρκετά κοινό και σύμφωνα με μία σημαντική μελέτη, η οποία έγινε στις ΗΠΑ την δεκαετία του 1990 το 52% των ανδρών ηλικίας από 40-70 ετών παρουσίαζε από ελαφριά έως βαριά στυτική δυσλειτουργία .Επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως αυξάνει και ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις τα περιστατικά αυτά από 155.000.000 παγκοσμίως το 1995 θα φτάσουν τα 322.000.000 το έτος 2025. Ένας από τους κύριους λόγους της αύξησης αυτής είναι η σημαντική αύξηση του μέσου όρου ζωής που αποτελεί και κύριο προδιαθεσικό παράγοντα για την εμφάνιση στυτικών διαταραχών.

Τα αίτια τις στυτικής δυσλειτουργίας μπορούν να ταξινομηθούν σε οργανικά ,ψυχογενή και μεικτά.  Τα ψυχογενή αίτια, τα οποία και υπερτερούν στις μικρότερες ηλικίες, οφείλονται σε πολύ συχνές στην εποχή μας καταστάσεις, όπως η κατάθλιψη, το stress, το άγχος της πρώτης φοράς σε νέα άτομα, οι αυξημένες προσδοκίες για το σεξουαλικό μας ρόλο, το άγχος επίδοσης. Η ίδια η καθημερινή  ζωή μας καθηλώνει μέσα από το «πρέπει» και τη συνεχή διεκδίκηση ενός ρόλου που επάνω στο σεξ θα βγάλει υπερένταση, εκνευρισμό και δεν μας αφήνει να χαλαρώσουμε και να χαρούμε τη σεξουαλική επαφή. Ο αγχώδης και βιαστικός άνδρας κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να χάσει χωρίς λόγω και αιτία την στύση του . Όταν το μυαλό του είναι γεμάτο από χιλιάδες σκέψεις μέσα στο ερωτικό παιχνίδι, η ερωτική του διάθεση αδειάζει, μένοντας μηχανικά κάτω από την υποχρέωση του να κάνει έρωτα, παρά από την ανάγκη του «θέλω να κάνω έρωτα». Πολλοί άνδρες χαρακτηριστικά αναρωτιούνται γιατί ενώ το βράδυ έχουν ερωτική διάθεση, ξαφνικά κάτω από μια σκέψη αλλά και από την κούραση της ημέρας μπορεί αυτή να φύγει. Μάλιστα από το φόβο να μην αρνηθούν το ερωτικό κάλεσμα της συντρόφου, οδηγούνται μηχανικά στο ερωτικό κρεβάτι, όπου είναι πιθανόν να μην λειτουργήσουν χάνοντας ξαφνικά την στύση τους.     

 Τα οργανικά αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας διακρίνονται σε:

  1. Αγγειακά (ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ,υπέρταση, υπερλιπιδαιμία και καρδιαγγειακή νόσο) που οφείλονται σε παθήσεις πολύ συχνές πλέον στην εποχή μας . Μελέτες έχουν δείξει ότι ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία αγγειακού τύπου εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάζουν στεφανιαία νόσο. Μάλιστα μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ασθενείς με στυτική διαταραχή, χωρίς ιστορικό στεφανιαίας νόσου, όταν υποβλήθηκαν σε καρδιολογικό έλεγχο το 20% περίπου παρουσίαζε βλάβες στα στεφανιαία αγγεία χωρίς να το γνωρίζει.
  2. Νευρογενή (ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκα ,νόσο του Parkinson, εγκεφαλικό επεισόδιο, χειρουργική της πυέλου όπως ριζική προστατεκτομή, ριζική κυστεκτομή κ.α.).
  3. Ορμονικά (ασθενείς με υπογοναδισμό ,υπό και υπερθυρεοειδισμό).
  4. Ανατομικά (συγγενείς και επίκτητες γωνιώσεις του πέους).
  5. Οφειλόμενα σε φάρμακα και ουσίες (αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, αντιανδρογόνα, καπνός ,αλκοόλ, ναρκωτικές ουσίες).

 Η διεκδίκηση της λύσης είναι το σημαντικότερο βήμα που θα πρέπει να κάνει ο άντρας που αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα στύσης, καθώς σήμερα διαθέτουμε αξιόπιστες λύσεις για όλους τους ασθενείς .

  1. Στην πρώτη γραμμή θεραπείας ανήκουν τα φάρμακα από το στόμα (σιλδεναφίλη, τανταλαφίλη, βαρδεναφίλη) τα οποία είναι απολύτως  ασφαλή, εύκολα στην χρήση και αποτελεσματικά στο 70-80% των ασθενών.
  2. Στην δεύτερη γραμμή θεραπείας ανήκουν οι ενδοπεϊκες ενέσεις (τις οποίες ο άνδρας μαθαίνει να κάνει μόνος του) καθώς και η ενδοουρηθρική τοποθέτηση ουσιών που προκαλούν στύση.
  3. Στην τρίτη γραμμή θεραπείας βρίσκεται η χειρουργική τοποθέτηση ενδοπεϊκών προθέσεων οι οποίες αποτελούν ένα πολύ αξιόπιστο και αποτελεσματικό στυτικό μηχανισμό. Ο μηχανισμός αποτελείται από μία υδραυλική διάταξη (δύο κύλινδροι, μια δεξαμενή και μια αντλία).
  4. Στην εποχή μας όμως, υπάρχει μία καινοτόμος θεραπεία η οποία βασίζεται στην παραγωγή κρουστικών κυμάτων. Όπως είχαν παρατηρήσει και αρχικά οι καρδιολόγοι, τα κρουστικά κύματα μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο αγγειακό δίκτυο στην καρδιά . Ξεκινώντας από εκεί προχωρήσαμε στην εφαρμογή κρουστικών κυμάτων στο πέος, με αποτέλεσμα να παρατηρήσουμε ότι είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε νέα αγγεία και στο όργανο αυτό.
  5. Τέλος υπάρχουν και θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης για ειδικές κατηγορίες ασθενών.

    

Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι οι άνδρες είναι ότι για να έχουν πιθανότητες να διατηρήσουν μια υγιή στύση θα πρέπει να βελτιώσουν ορισμένες παραμέτρους του τρόπου ζωής τους όπως, να  διακόψουν το κάπνισμα ,να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ και λίπους ,να μειώσουν το stress, καθώς και να ασκούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα.