Σακχαρώδης διαβήτης: Τι να προσέχουν οι ασθενείς με διαβήτη το Καλοκαίρι

26-12-2016

Όταν κάνει πολύ ζέστη και κάποιος με σακχαρώδη διαβήτη ακολουθεί θεραπεία με ινσουλίνη, πρέπει να γνωρίζει ότι το σώμα αντιδρά αυξάνοντας τους παλμούς και τη ροή του αίματος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η ταχύτητα απορρόφησης της ινσουλίνης. Εάν επιπλέον ο ασθενής με διαβήτη κινείται ή ασχολείται με κάποιο σπορ (κολύμπι, ρακέτες κ.λπ.), τότε ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας είναι μεγάλος. Θα πρέπει λοιπόν ή να μειώσει τη δόση της ινσουλίνης του ή να προβλέψει ένα επιπλέον κολατσιό και σίγουρα τακτικότερες (περίπου ανά 2 έως 4 ώρες όσο είναι στον ήλιο ή αθλείται) μετρήσεις του σακχάρου στο αίμα. Αντιθέτως, το κρύο μειώνει την απορρόφηση της ινσουλίνης (κίνδυνος υπεργλυκαιμίας), γι’ αυτό προβλέψτε διπλό πουλόβερ και συχνότερες μετρήσεις του σακχάρου, αν οι διακοπές περιλαμβάνουν βουνό ή χιόνια.

Αντιμετώπιση του διαβήτη με δισκία

Ακόμα και όσοι αντιμετωπίζουν τον σακχαρώδη διαβήτη με δισκία, καλό είναι να γνωρίζουν ότι και γι’ αυτούς ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας είναι μεγάλος. Το σώμα μας, προκειμένου να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του, λειτουργεί αυξάνοντας το μεταβολισμό του, δηλαδή καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, ώστε να πετύχει αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και με αυτόν τον τρόπο αύξηση της αποβολής θερμότητας στο περιβάλλον.

Ο κίνδυνος της αφυδάτωσης στο διαβήτη

Παράλληλα, αυξάνοντας την αποβολή νερού από την άδηλη αναπνοή και τον ιδρώτα (όπου όμως χάνει και πολύ χρήσιμους ηλεκτρολύτες) καταφέρνει να ψύχεται, αλλά αυξάνεται έτσι και ο κίνδυνος αφυδάτωσης. Όλοι οι ασθενείς με διαβήτη επομένως που ακολουθούν θεραπεία με αντιδιαβητικά δισκία ή με ινσουλίνη θα πρέπει να παρακολουθούν το σάκχαρο του αίματός τους συχνότερα (μετρήσεις ανά 4 έως 6 ώρες στον ήλιο χρειάζονται ακόμη και γι’ αυτούς που μετρούσαν ελάχιστα το σάκχαρό τους) και φυσικά να φροντίζουν να καταναλώνουν αρκετό νερό, αλλά και ποσότητα φυσικού, κατά προτίμηση, χυμού. Το είδος, την ποσότητα και συχνότητα της διατροφής καλό είναι να τη συζητήσουν με τους διαβητολόγους που τους παρακολουθούν.

Οι μετρητές σακχάρου

Κάποιοι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, διερωτώνται εάν επηρεάζονται ο μετρητής ή οι μετρήσεις του σακχάρου στο αίμα από την πολύ ζέστη ή το πολύ κρύο. Η απάντηση είναι ότι μπορεί να επηρεάζονται. Ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν το μετρητή ή τις ταινίες σακχάρου.

Κρατήστε λοιπόν τον μετρητή σακχάρου και τις ταινίες σε μέρος σκιερό, με θερμοκρασίες όσο το δυνατόν φυσιολογικές (δωματίου), αλλά μην τα βάλετε στο ψυγείο (το πολύ κρύο τα επηρεάζει εξίσου), ούτε όμως να τα ξεχάσετε στον ήλιο, ακόμα κι αν δεν κάνει πολύ ζέστη. Γνωρίζετε ότι ιδανική θερμοκρασία για μετρητές και ταινίες είναι από 18 ώς 30ο C.

Προσοχή στην ινσουλίνη

Πρέπει κατ’ αρχάς να γνωρίζουμε ότι και το πολύ κρύο, δηλαδή θερμοκρασίες χαμηλότερες από 4 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να βλάψει εξίσου με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες την ινσουλίνη. Γενικά για όσους ασθενείς με διαβήτη χρησιμοποιούν «πένες» ινσουλίνης, τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Τα «γεμίσματα» με τις πένες αντέχουν για 6 εβδομάδες σε θερμοκρασίες 4 έως 45 βαθμούς, άρα δεν χρειάζεται ψυγειάκι στην παραλία, αρκεί να μην παρατήσουν τις πένες τους στον ήλιο και βράσουν.

Για τους «παραδοσιακούς» όμως λάτρεις της σύριγγας καλό είναι το φιαλίδιο ινσουλίνης να φυλάσσεται σε μέρος δροσερό (ειδικά ψυγειάκια ή μονωμένες θήκες), αλλά όχι σε απευθείας επαφή με τον πάγο (η κατάψυξη βλάπτει εξίσου την ινσουλίνη) όταν χρειάζεται να τη μεταφέρουν. Καλό είναι επίσης όλοι οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη να έχουν ζάχαρη, ζαχαρούχο ποτό (προσοχή, όχι αλκοολούχο) ή γλυκό, τουλάχιστον μια ένεση γλυκαγόνης για την περίπτωση σοβαρής υπογλυκαιμίας και κάποια ινσουλίνη ταχείας δράσης, για να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις, αν χρειάζεται.

Ναυτία και διαβήτης

 

Τα συμπτώματα της ναυτίας μπορεί όχι μόνο να επηρεάσουν το σάκχαρο σε έναν ασθενή με σακχαρώδη διαβήτη προκαλώντας υπερ- ή υπογλυκαιμία, αλλά και να υπερκαλύψουν τα συμπτώματα ενός υπερ- ή υπογλυκαιμικού επεισοδίου. Πιθανός εμετός μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία και αφυδάτωση. Λάβετε λοιπόν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγετε τη ναυτία. Δηλαδή, αντί να παρακολουθείτε με αγωνία το δελτίο καιρού, πάρτε κάποια προληπτική αγωγή για ναυτία (υπάρχουν ακόμα και φυτικά ή ομοιοπαθητικά σκευάσματα, αρκετά αποτελεσματικά), αποφύγετε το αλκοόλ, φάτε ελαφρά στερεά τροφή λίγο περισσότερο αλατισμένη, φροντίστε να πίνετε συχνότερα μικρές ποσότητες κάθε φορά νερού, αφεψημάτων (π.χ. κρύο τσάι με λίγες σταγόνες φρέσκο λεμόνι) ή αναψυκτικών τύπου «light», μετρήστε πιο τακτικά το σάκχαρο σας.

Αν παρ’ όλα αυτά κάνετε εμετό, πάρτε κάποιο αντιεμετικό, περιμένετε λίγη ώρα για να δράσει, αρχίστε ξανά με μικρές ποσότητες υγρών (όχι γάλα ή προϊόντα του, γιατί είναι πολύ δύσπεπτα, καλύτερα ούτε και στερεά τροφή, π.χ. φρυγανιά), μετρήστε τακτικά το σάκχαρό σας.

Στο αεροπλάνο προσέξτε να έχετε πάντα μαζί σας στις χειραποσκευές την ινσουλίνη, το μετρητή και τα αναλώσιμα μέτρησης (ταινίες). Η θερμοκρασία στο χώρο αποσκευών του αεροπλάνου πέφτει πολύ κάτω από τους 0 β. και μπορεί να τα καταστρέψει κυριολεκτικά.

Αλκοόλ και διαβήτης

Κατανάλωση αλκοόλ σε νηστικό ασθενή με σακχαρώδη διαβήτη προκαλεί υπογλυκαιμία! Το αλκοόλ είναι ο μόνος υδατάνθρακας που δεν καίγεται αμέσως, αλλά πρέπει πρώτα να μεταβολισθεί από το ήπαρ πριν μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας. Άρα, η χρήση του απαιτεί από τον οργανισμό ενός διαβητικού ασθενή παραπάνω ενέργεια, ενώ προσθέτει θερμίδες και λίπος. Επιπλέον τα συμπτώματα υπο- ή υπεργλυκαιμίας μπορεί να υπερκαλυφθούν λόγω μέθης, ενώ λόγω της αυξημένης διούρησης που προκαλεί, είναι πιθανός ο κίνδυνος σοβαρής αφυδάτωσης. Ήλιος και αλκοόλ λοιπόν χρειάζονται μεγάλη προσοχή και ευλαβή τήρηση του μέτρου.

Διαβητικό πόδι

Το καλοκαίρι οι ασθενείς με διαβήτη πρέπει να προσέχουν ακόμα περισσότερο τα πόδια τους. Λόγω μείωσης του αισθήματος του πόνου, σοβαρά ηλιακά εγκαύματα μπορεί να μη γίνουν αντιληπτά για πολλές ώρες ή μέχρι να αποκτήσει πληγές και φουσκάλες το πόδι. Αυτό που κάνει καλό είναι το περπάτημα ή το ελαφρό τρέξιμο στην άμμο ή το βάδισμα στη θάλασσα, με το νερό να φθάνει περίπου στο ύψος των γονάτων (προσοχή γι’ άλλη μια φορά, ποτέ ξυπόλητοι!).

Σακχαρώδης Διαβήτης και Υπερπόντια αεροπορικά ταξίδια

Συνήθως κατά τα υπερπόντια ταξίδια προσφέρεται ένα κανονικό γεύμα και ένα ελαφρύ πρωινό. Για τους ινσουλινοθεραπευόμενους  ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη λοιπόν χρειάζεται προγραμματισμός γευμάτων και ινσουλινοθεραπείας. Συζητήστε με τον ειδικό που σας παρακολουθεί για το σχεδιασμό γευμάτων και ινσουλινοθεραπείας. Πάρτε μαζί σας κάποιο ελαφρύ φαγητό (π.χ., τοστ, φρούτα, χυμό κ.λπ.).

Κατά τη διάρκεια της πτήσης, είτε λαμβάνετε ινσουλίνη είτε αντιδιαβητικά δισκία, προσπαθήστε να κάνετε μικρές βόλτες στο αεροπλάνο και να πίνετε αρκετή ποσότητα νερού ή μη αλκοολούχων ποτών, γιατί ο ξηρός αέρας της καμπίνας αφυδατώνει.

Ενημερώστε την αεροπορική εταιρεία ή κάποιον υπεύθυνο από το πλήρωμα, ότι έχετε σακχαρώδη διαβήτη, ιδίως αν ταξιδεύετε μόνοι σας. Μετρήστε το σάκχαρό σας κάθε 4 έως 6 ώρες. Γνωρίζετε γενικά ότι αν ταξιδεύετε ανατολικά η μέρα μεγαλώνει, αλλά φροντίστε να έχετε ακριβείς πληροφορίες για τη χώρα προορισμού σας.

Για όσους χρησιμοποιούν αντιδιαβητικά δισκία τα πράγματα είναι ευκολότερα. Προγραμματίστε μία μέτρηση ανά 4 έως 6 ώρες. Προτιμήστε να είστε ελαφρά «γλυκείς» από τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας, συμβουλευθείτε γι’ αυτό τον ειδικό γιατρό σας και χρησιμοποιήστε τα αντιδιαβητικά σας δισκία, ανάλογα με τα γεύματα. Κανένας λόγος ανησυχίας στα αεροδρόμια, μια που οι συσκευές ανίχνευσης δεν επηρεάζουν καθόλου την ινσουλίνη και τους μετρητές σακχάρου.

Αντώνης Λέπουρας

  • Ιατρός παθολόγος διαβητολόγος,
  • επιστημονικός διευθυντής Διαβητολογικού Τμήματος Ιατρικού Κέντρου Ψυχικού