Δέσμευση Πολάκη για πρόσληψη 100 διασωστών

26-12-2016

Δραματική είναι η κατάσταση στο ΕΚΑΒ. Από τα 130 που διαθέτει του ΕΚΑΒ Αθηνών, σχεδόν το 50% των «μάχιμων» οχημάτων βρίσκεται ακινητοποιημένο λόγω σοβαρών βλαβών, ενώ και ασθενοφόρα με απλές βλάβες – λόγω έλλειψης ανταλλακτικών- δεν επισκευάζονται έγκαιρα. Η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας και της προσφυγικής κρίσης. Το τελευταίο διάστημα από τα 30 ασθενοφόρα που κυκλοφορούν στο λεκανοπέδιο Αττικής κατά τη νυχτερινή βάρδια, σχεδόν τα δέκα θα ασχοληθούν με τη διακομιδή προσφύγων. Παρόμοια κατάσταση και στην πρωινή βάρδια, όπου από τα 50-55 ασθενοφόρα που κινούνται για τα επείγοντα περιστατικά τα 10-15 μπορεί να χρειαστεί να διακομίσουν πρόσφυγες. 

Χθες οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ -στο πλαίσιο κινητοποίησης- συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την προμήθεια καινούριων ασθενοφόρων μέσω ΕΣΠΑ, ενώ δεσμεύτηκε να εξεταστεί τόσο από την ηγεσία του Υπουργείου όσο και από τη Διοίκηση του ΕΚΑΒ, το αίτημα των εργαζομένων να έχουν προτεραιότητα στην κάλυψη των κενών θέσεων ανά περιφέρεια οι αιτούντες μετάταξη ή απόσπαση. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εργαζόμενοι έθεσαν στον κ. Πολάκη και το ζήτημα της ανανέωσης του στόλου των ασθενοφόρων, όπου σήμερα το κόστος συντήρησης και καύσιμων (τα περισσότερα είναι βενζινοκίνητα, ενώ τα καινούργια ασθενοφόρα κινούνται με πετρέλαιο) ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο κ. Πολάκης, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, είπε ότι η προκήρυξη για την ανανέωση του στόλου μέσω ΕΣΠΑ θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο, ενώ προχωρά η προκήρυξη για την πρόσληψη 100 διασωστών πανελλαδικά.