Οι καπνιστές στην Ελλάδα μειώνονται, οι παθητικοί καπνιστές όχι

26-12-2016

Το ποσοστό των Ελλήνων που καπνίζουν  καθημερινά έχει πέσει στο 27,3 % ενώ αναφέρεται και ένα 5,2% ευκαιριακά καπνιζόντων. Η συντριπτική πλειοψηφία όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, των συμπατριωτών μας αποποιείται συνειδητά την πρόσδεσή της σε μια τόσο σκληρή και νοσηρή εξάρτηση.

Η μείωση των καπνιστών σε σχέση με την ακριβώς προηγούμενη, προ πενταετίας, μέτρηση της ίδιας αρχής και με την ιδία ακριβώς μεθοδολογία-προσωπική συνέντευξη σε σταθμισμένο δείγμα 8.5000 περίπου νοικοκυριών σε όλη την επικράτεια-καταγράφεται σε κάθε ηλικιακό δείγμα με εντυπωσιακό κορύφωμα της μείωσης στην ηλικία 16-24 ετών. Ίσως είναι το μοναδικό αισιόδοξο μήνυμα της εποχής, ότι τα παιδιά που καπνίζουν σήμερα προσμετρούνται κατά 33,33% λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση ξεπερνώντας έτσι, οριακά προς το καλύτερο, το μέσο ποσοστό καπνιστών της αντίστοιχης ηλικίας του συνόλου των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σημαντική όμως αυτή πρόοδος στον τομέα του ενεργητικού καπνίσματος, ατυχώς, δεν φαίνεται να συνοδεύεται από αντίστοιχα καλή πορεία και στο παθητικό κάπνισμα. Οι αριθμοί και οι στατιστικές μετρήσεις φέρνουν την χώρα μας πρώτη στην Ευρώπη όσον αφορά στην έκθεση των πολιτών της στον καπνό τρίτων. Συγκεκριμένα, το 78,4% των Ελλήνων που επισκέφτηκαν ένα μπαρ ή μια καφετερία το τελευταίο εξάμηνο εκτέθηκαν στο παθητικό κάπνισμα ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για εστιατόρια/ταβέρνες είναι 78,6% Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει θυμό στους Έλληνες πολίτες.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν οι Έλληνες είναι θυμωμένοι πολίτες σχετικά με την μη εφαρμογή του νόμου για το παθητικό κάπνισμα, εμφανίζονται πολύ η λίγο θυμωμένοι σε ποσοστό 74% με εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας ότι σχεδόν ένας στους δυο καπνιστές συγκαταλέγεται ανάμεσα στους θυμωμένους. Επιπλέον, το 78% των ερωτηθέντων απαντούν ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί πολιτιστική ντροπή για την χώρα.

Παρόλα αυτά, η Ελληνική πολιτεία, αναφέρει ο πρόεδρος του Εθνικού Συνασπισμού κος Παναγιώτης Μπεχράκης εξακολουθεί να μένει αδρανής θεατής του σοβαροτέρου ίσως προβλήματος Δημόσιας Υγείας σήμερα.

Εξίσου σημαντικό με το παθητικό κάπνισμα στην χώρα μας είναι το παράνομο εμπόριο υποπροϊόντων καπνού. Πρόκειται για μάστιγα της δημόσιας υγείας πρωτίστως και της οικονομίας κατά δεύτερο λόγο. Εντελώς ανεξέλεγκτα προϊόντα κυκλοφορούν ανεμπόδιστα και αφορολόγητα προωθώντας το κάπνισμα στην κοινωνία και ιδίως στους νέους λόγω της χαμηλής τιμής και ζημιώνοντας κατά 700 εκατομμύρια την εθνική οικονομία

Με την ευκαιρία της Παγκοσμίας ημέρας κατά του καπνίσματος ο Εθνικός Συνασπισμός για τον έλεγχο του καπνίσματος καλεί κάθε αρμόδιο να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να παρέμβει αποτελεσματικά προκειμένου να σταματήσει επιτέλους μια απαράδεκτη εκποίηση της Δημόσιας Υγείας του τόπου σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.