Κατακόρυφη μείωση έως 20% του ιατρικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας

Υγεία
26-12-2016

Σε πλήρη «αποσύνθεση» βρίσκονται τα κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τα τελευταία χρόνια καταγράφεται κατακόρυφη μείωση του ιατρικού προσωπικού, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάει το 20%!

Πιο αναλυτικά, ο αριθμός των Κέντρων Υγείας σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το έτος 2014  ήταν 205, όσα και το έτος 2013. Η κατανομή των Κέντρων Υγείας στις 13 Περιφέρειες της Χώρας, παρουσιάζει τα περισσότερα Κέντρα Υγείας (33) να βρίσκονται στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας με δεύτερη την Περιφέρεια της Πελοποννήσου (23).

Η δύναμη των κλινών που βρίσκονται στα Κέντρα Υγείας έχει μείνει σχεδόν αμετάβλητη για το σύνολο της Χώρας συγκριτικά με το 2013. Το 2014 υπήρξε μείωση στον αριθμό του Ιατρικού Προσωπικού που απασχολείται στα Κέντρα Υγείας στο σύνολο της Χώρας κατά 3,3%. Αντίστοιχη μείωση παρατηρείται και στο Νοσηλευτικό Προσωπικό κατά 3,1% σε σχέση με το 2013. Στο Μη Ιατρικό Προσωπικό των Κέντρων Υγείας που περιλαμβάνει τις υπόλοιπες ειδικότητες του προσωπικού (Προσωπικό Λοιπών Ειδικοτήτων), παρατηρείται ακόμα μεγαλύτερη μείωση  κατά 8,8% το 2014 στο σύνολο της Χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου παρουσιάζεται η μεγαλύτερη μείωση του Ιατρικού Προσωπικού κατά 20,9%, σε αντίθεση με την  Ήπειρο και την Αττική που παρουσιάζουν αύξηση κατά 10,3% και 7,9%, αντίστοιχα. Στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, στην Πελοπόννησο και στο Νότιο Αιγαίο υπάρχει η μεγαλύτερη μείωση στο Νοσηλευτικό Προσωπικό κατά 12,4%, 8,8% και 7,2%, αντίστοιχα. Στα Ιόνια Νησιά,  στην Ήπειρο και στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχει η μεγαλύτερη μείωση του Προσωπικού Λοιπών Ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας, με ποσοστά 17,2%, 11,5% και 10,9%, αντίστοιχα.

Σε ότι αφορά τα Ιατρικά μηχανήματα που διαθέτουν τα Κέντρα Υγείας, παρατηρείται αύξηση 7,6% στην Περιφέρεια των Ιόνιων Νησιών και μείωση 7,6% στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας.