Ροδάκινα: 7 πρωτότυποι τρόποι να τα απολαύσετε!

26-12-2016

Τα «μήλα της Περσίας» (Prunus persica) όπως είναι γνωστά από τα Ρωμαϊκά χρόνια, δεν είναι άλλο από το πλέον καλοκαιρινό φρούτο, το ροδάκινο! Με μόλις 60 θερμίδες ανά μερίδα (1 μέτριο σε μέγεθος φρούτο) τα ροδάκινα είναι πηγή:

  • Φυτικών ινών, 2g (9% ΠΠΑ*): Συμβάλλουν στη λειτουργία του εντέρου, στον έλεγχο της πείνας, του σωματικού βάρους, του ζαχάρου και της χοληστερίνης.
  • Βιταμίνης C, 9,9mg (17% ΣΗΠ**): Δεν ενισχύει μόνο το ανοσοποιητικό, αλλά ενισχύει και την παραγωγή κολλαγόνου από τον οργανισμό.
  • Βιταμίνης Α, 489IU (10% ΣΗΠ**): Είναι απαραίτητη για καλή όραση και υγιές δέρμα.
  • Καλίου, 285mg (8% ΣΗΠ**): Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

 

Περιέχει ακόμα περισσότερα από 10 μικροθρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες Ε και Κ, η νιασίνη, ο χαλκός και το μαγγάνιο. Ως «πορτοκαλί» λαχανικό είναι εξαιρετική πηγή φυσικών αντιοξειδωτικών ουσιών που ονομάζονται καροτενοειδή.

* ΠΠΑ: Προτεινόμενη Ποσότητα Αναφοράς, **ΣΗΠ: Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη

Πρωτότυποι τρόποι για να απολαύσετε τα ροδάκινα φέτος το καλοκαίρι!

 


Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

 

Recipes adapted from:

http://www.thekitchn.com

http://www.cookinglight.com

http://www.foodrepublic.com