Πάνω από 25 ώρες δουλειά την εβδομάδα βλάπτει τον εγκέφαλο

26-12-2016

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο, αν είσαι πάνω από 40 χρονών και δουλεύεις περισσότερες από 25 ώρες τη βδομάδα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διανοητική τους κατάσταση.

Η έρευνα διεξάχθηκε στο Ινστιτούτο εφαρμοσμένης οικονομίας και κοινωνικής έρευνας στην Μελβούρνη στην Αυστραλία και σε αυτή συμμετείχαν 6000 περίπου εργαζόμενοι, μεγαλύτεροι από 40 ετών οι οποίοι εξετάστηκαν σε ανάγνωση μνήμη και σε αναγνώριση προτύπων για να διαπιστωθεί το κατά πόσο οι ώρες εργασίας στην εβδομάδα επηρεάζουν τις διανοητικές ικανότητες.

25 ώρες εργασία την εβδομάδα είναι σύμφωνα με τους ερευνητές ο ιδανικός χρόνος εργασίας αφού λιγότερο από αυτό είναι εξίσου βλαβερό όσο και το να εργάζεσαι περισσότερο. Η εργασία μπορεί να τονώσει τον εγκέφαλο των  ηλικιωμένων εργαζόμενων όμως υπερβολικά πολλές ώρες  προκαλούν κούραση και στρες επιβαρύνοντας τη νοημοσύνη .

Στην ερώτηση γιατί είναι η ηλικία των 40 τόσο καίρια, ο ερευνητής, Κολιν Μακκενζι, καθηγητής οικονομίας στο Τόκιο, απαντάει ότι ο τρόπος με τον οποίο επεξεργαζόμαστε πληροφορίες αρχίζει να διαβρώνεται στα 20, η ικανότητα μας να κάνουμε χρήση των γνώσεων και των εμπειριών μας αρχίζει να μειώνεται στα 30 και τέλος στην ηλικία των 40, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν  μειωμένη απόδοση σε ασκήσεις μνήμης, αναγνώρισης προτύπων και νοητικές ασκήσεις.

Καθώς πολλές χώρες έχουν αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης , καθυστερώντας το σημείο όπου οι άνθρωποι μπορούν να λαμβάνουν σύνταξη, τα αποτελέσματα του Μακκένζι για την διανοητική κούραση είναι σημαντικά.

Ο ίδιος καταλήγει λέγοντας ότι η εργασία είναι δίκοπο μαχαίρι, αφού μπορεί, από την μία μεριά να τονώσει τον εγκέφαλο και από την άλλη να του προκαλέσει κούραση και στρες και να βλάψει τις διανοητικές ικανότητες όταν δουλεύουμε υπερβολικά πολλές ώρες.

Πηγή: BBC