Φάτε σπίτι για να πείτε «όχι» στο διαβήτη!

26-12-2016

Πόσο συχνά φάγατε εκτός σπιτιού την τελευταία εβδομάδα; Η κατανάλωση γευμάτων μακριά από το σπίτι, ή από ντελίβερι, αυξάνεται ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως μία τέτοια συνήθεια αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη.

Πρόσφατα επιστημονικά «τεκμήρια»

Μία ομάδα Αμερικάνων επιστημόνων παρακολούθησε τους δείκτες υγείας σχεδόν 100.000 ανδρών και γυναικών μέσα στην πορεία 36 ετών. Αρχικά οι συμμετέχοντες ήταν απολύτως υγιείς και δεν τους ζητήθηκε να αλλάξουν κάποια από τις διατροφικές τους συνήθειες. Η ετυμηγορία σχεδόν 4 δεκαετίες αργότερα έδειξε πως άτομα τα οποία έτρωγαν περισσότερα από 11 γεύματα την εβδομάδα στο σπίτι είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2. Μάλιστα, όσο περισσότερα ήταν τα «σπιτικά» γεύματα τόσο μεγαλύτερη ήταν και η προστατευτική τους δράση.

Που οφείλεται η προστατευτική δράση των σπιτικών γευμάτων;

  • Συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους.
  • Σας επιτρέπουν να ελέγξετε το μέγεθος της μερίδας σας.
  • Περιέχουν θρεπτικά συστατικά που συμβάλουν στον έλεγχο των επιπέδων ζαχάρου όπως είναι οι φυτικές ίνες.
  • Ανάλογα με τη συνταγή μπορείτε να εμπλουτίσετε το γεύμα σας με αντιοξειδωτικά συστατικά που προστατεύουν το σύστημα της καρδιάς και των αγγείων. Χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα είναι ο κουρκουμάς και η κανέλα.
  • Σας επιτρέψουν να χρησιμοποιήσετε «διαλεκτά» υλικά, όπως τα μακαρόνια ολικής άλεσης.
  • Σας δίνεται η δυνατότητα να αντικαταστήσετε το ζωικό μαγειρικό λίπος με ελαιόλαδο.
  • Τα οικογενειακά γεύματα φαίνεται πως έχουν σημαντική θετική επιρροή στις ισορροπημένες διατροφικές επιλογές.
  • Σας δίνουν τη δυνατότητα να αποφύγετε πειρασμούς που δεν είχατε στο πρόγραμμα, όπως τα αναψυκτικά, τα ορεκτικά και τα επιπλέον γλυκά.

 

Έχω διαβήτη, δεν μπορώ να φάω «έξω»;

Για να βάλουμε όμως τα πράγματα στη θέση τους, τα γεύματα με φίλους εκτός σπιτιού δεν είναι απαγορευτικά για όσους αντιμετωπίζουν τον ζαχαρώδη διαβήτη. Θα πρέπει όμως να αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα! Επιπλέον, η επίσκεψη ενός ατόμου με διαβήτη σε ένα εστιατόριο απαιτεί οργάνωση, και εάν είναι δυνατόν προεπιλογή του γεύματος ήδη από το σπίτι.

Τα σπιτικά γεύματα τείνουν να είναι πλούσια σε λιγότερο επεξεργασμένες πρώτες ύλες και πλούσια σε φυσικά συστατικά. Στην ποιοτική διαφορά αυτή των γευμάτων φαίνεται πως «κρύβεται» καλά το μυστικό της ραγδαίας επιδείνωσης των επιπέδων μεταβολικών, καρδιαγγειακών νοσημάτων, της παχυσαρκίας και φυσικά του ζαχαρώδη διαβήτη.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

 

Βιβλιογραφία:

Zong G, Eisenberg DM, Hu FB, Sun Q. Consumption of Meals Prepared at Home and Risk of Type 2 Diabetes: An Analysis of Two Prospective Cohort Studies. PLoS Med. 2016 Jul 5;13(7):e1002052.