«Σαφάρι» ελέγχων στους παρόχους υγείας του ΕΟΠΥΥ για τις δαπάνες

26-12-2016

Σαρωτικούς ελέγχους στους παρόχους υγείας του ΕΟΠΥΥ πραγματοποιεί η αρμόδια Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕ∆ΥΦΚΑ). Ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2016 καταγράφεται υψηλός αριθμός παραβάσεων, ενώ μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις με χρηματικές ποινές και καταλογισμούς ζημίας του ΕΟΠΥΥ συνολικά 639.896,46 ευρώ. 

Οι παραβάσεις γιατρών αφορούν, κυρίως, εικονικές επισκέψεις, μεταμεσονύκτια συνταγογράφηση ακόμη και και συνταγογράφηση σε αποβιώσαντες, όπως προκύπτει από την έκθεση ελέγχου του 2015. Οι έλεγχοι αποκάλυψαν σημαντικές παραβάσεις σε όλες τις κατηγορίες των παρόχων υγείας (γιατροί, φαρμακεία, ιδιωτικές κλινικές,εργαστήρια) ενώ συνολικά το 2015 η υπηρεσία επέβαλε χρηματικά πρόστιμα σε 148 παρόχους, ύψους 1.143.728,22. 

Ενδεικτικά: 

Σε φαρμακείο διαπιστώθηκε εκτέλεση συνταγών φαρμάκων (παρεντερικής διατροφής) μετά το θάνατο των ασφαλισμένων και με τη διαμεσολάβηση της προμηθεύτριας εταιρείας, χωρίς οι ασφαλισμένοι να έχουν επισκεφθεί το φαρμακείο!  

Νεφροπαθής προμηθεύτηκε μεγάλες ποσότητες φαρμάκων αιμοκάθαρσης προσκομίζοντας σε διάφορα φαρμακεία συνταγές συνταγογραφούμενες από διαφορετικούς ιατρούς. Κατά τον έλεγχο εντοπίστηκε ομοεθνής του, για τον οποίο συνταγογραφούνταν τα ίδια φάρμακα υψηλού κόστους, ενώ δεν ήταν νεφροπαθής,  από διαφορετικούς  ιατρούς. Η  προσδιορισθείσα ζημία του ΕΟΠΥΥ προσεγγίστηκε  στα 172.000 ευρώ. 

Ορθοπεδικός  ιατρός – ο οποίος διατηρούσε ιατρείο χωρίς την απαραίτητη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ιατρείου – παρέπεμπε τους ασφαλισμένους σε ιδιωτικό φυσιοθεραπευτήριο, το οποίο διατηρούσε ο ίδιος παρατύπως. 

Γυναικολόγος γιατρός χρέωνε τον ΕΟΠΥΥ με εικονικές επισκέψεις, συνταγογραφώντας παράλληλα εξετάσεις που δεν εκτελούνταν, προκειμένου να δικαιολογήσει τις 200 επισκέψεις κάθε μήνα που χρέωνε στον ΕΟΠΥΥ.

 Παθολόγος γιατρός συνταγογράφησε εν αγνοία ασφαλισμένου 32 συνταγές αξίας 7.524,8 ευρώ και ο φαρμακοποιός δεν παρέδωσε τα σκευάσµατα των  τριάντα  δύο συνταγών  στον  ασφαλισµένο. Η  επιβάρυνση  του  ταµείου  ανέρχεται  στο ποσό  των 6.068,2€  ενώ   η  συµµετοχή  του  ασφαλισµένου  επί  των  τριάντα  δύο (32)  συνταγών ανέρχεται στο ποσό των 702,9 €. 

Ιδιωτικές κλινικές, κέντρα αποκατάστασης 

Σοβαρές παραβάσεις εντόπισε η ΥΠΕΔ ΦΚΑ κατά τον έλεγχο σε ιδιωτικές κλινικές, μετά από καταγγελίες ασφαλισμένων. Σε μία περίπτωση, διερευνήθηκε καταγγελία σχετικά με τη νοσηλεία του ασφαλισμένου σε  ιδιωτική κλινική, η οποία προέβη σε  καταχρηστική χρέωση στον ασφαλισμένο ύψους 5.000  ευρώ για τη νοσηλεία του.

Ασφαλισμένος χρεώθηκε από ιδιωτική κλινική με το ποσό ων 8.924,63 ευρώ ενώ όπως προέκυψε από τον έλεγχο θα έπρεπε να χρεωθεί με το ποσό των 1.493,46 ευρώ. 

Αντίστοιχη είναι η περίπτωση άλλου ασφαλισμένου ο οποίος χρεώθηκε με 8.924,63  ευρώ ενώ μετά την επεξεργασία των στοιχείων θα έπρεπε να χρεωθεί 1.493,46 ευρώ. 

Μεγαλύτερο «καπέλο» έβαλε ιδιωτική κλινική σε ασφαλισμένου του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος διαπιστώθηκε ότι χρεώθηκε με 81.997,71 ευρώ ενώ μετά την επεξεργασία  των στοιχείων θα έπρεπε να χρεωθεί 9.448 ευρώ! 

Αναλώσιµο υγειονοµικό υλικό 

Παραβάσεις με τα παραστατικά των επιθεμάτων κατακλίσεων διαπίστωσαν οι ελεγκτές, οι οποίοι μεταξύ άλλων εντόπισαν: 

αποζηµίωση επιθεµάτων από τον ΕΟΠΥΥ σε τιµές µεγαλύτερες της λιανικής πώλησης ή του διαδικτύου (65€ στον ΕΟΠΥΥ και 25€ λιανική, 65€ στο ΕΟΠΥΥ και 15,20€ στο διαδίκτυο, 23€ στον ΕΟΠΥΥ και 18,05€ στο διαδίκτυο).

τυποποιηµένες ιατρικές γνωµατεύσεις από τον ίδιο ιατρό, µε ίδια διάγνωση και για το ίδιο είδος υλικού. 

Ελλιπή παραστατικά, χωρίς να φέρουν καµία χειρόγραφη συµπλήρωση από τον ασφαλισµένο στην υπεύθυνη δήλωση για την παραλαβή των υλικών, του αριθµού των εµβαλλαγίων του σκευάσµατος που παρέλαβε. 

Οι ασφαλισµένοι κατήγγειλαν ότι  χρεώθηκαν  επιθέµατα  που  δεν χρειάζονταν  και  παρελήφθησαν µετά  την  επούλωση  των τραυµάτων τους.

Μάλιστα οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι εκπρόσωποι εταιρειώνκατακλύζουν ∆ηµόσια

Νοσοκοµεία ή  Ιδιωτικές Κλινικές, συνεννοούνται απευθείας µε τους  ιατρούς, λαµβάνουν τα  στοιχεία  των  ασφαλισµένων  και  τα  βιβλιάρια  τους  και  ο  ασφαλισµένος  παραλαµβάνει «προϊόντα»  χωρίς  να  γνωρίζει  τι  του  έχει  γράψει  ο  ιατρός,  τι  έχει  εγκρίνει  ο  ελεγκτής  και  τι  παραλαµβάνει, µε την απευθείας διαµεσολάβηση του προµηθευτή και βέβαια δεν γνωρίζει τι έχει επιβαρυνθεί ο ΕΟΠΥΥ.