Ιατρικές εξετάσεις μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών για τα νησιά του Αιγαίου

26-12-2016

Στον «αέρα» βρίσκεται εδώ και 5 μήνες το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής σε νησιά του Αιγαίου, που εφαρμόζεται από την 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου και ήδη μέχρι σήμερα έχει εξυπηρετήσει 250 ασθενείς. Το Δίκτυο περιλαμβάνει 30 σταθμούς τηλεϊατρικής γιατρού-ασθενή, σε απομακρυσμένα Κέντρα Υγείας νησιών του Αιγαίου, από τα Κύθηρα έως το Καστελόριζο και από τη Λήμνο έως τις Οινούσες και 13 σταθμούς γιατρού-συμβούλου σε νοσοκομεία (Ρόδου, Σάμου, Χίου, Μυτιλήνης Σύρου, Ασκληπιείο Βούλας, Τζάνειο, Θριάσιο, Κρατικό Νίκαιας, Μεταξά, Αττικόν και ΨΝΑ). 

Το σύστημα προσφέρει τη δυνατότητα για πολλαπλούς ιατρικούς ελέγχους και άμεση απόκριση από εξειδικευμένο γιατρό με βάση την κλινική και εργαστηριακή εικόνα του εξεταζόμενου, μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο κάθε σταθμός γιατρού ασθενή είναι συνδεδεμένος με συσκευές κλινικών μετρήσεων, όπως θερμόμετρο, πιεσόμετρο, οξύμετρο, στηθοσκόπιο, ωτοσκόπιο, οφθαλμοσκόπιο, δερματοσκόπιο, καρδιογράφο, κ.α. Οι ενδείξεις των μετρήσεων μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο στον σταθμό του γιατρού-συμβούλου. Στο «κέντρο» του κάθε σταθμού είναι μία κάμερα υπερ-υψηλής ευκρίνειας και μία παρόμοιας ποιότητας οθόνη από την οποία ο εξεταζόμενος και ο γιατρός  βλέπουν ο ένας τον άλλο σε φυσικό μέγεθος, ώστε να προσομοιώνεται η φυσική παρουσία του εξειδικευμένου γιατρού του νοσοκομείου στον χώρο που βρίσκεται ο ασθενής. 

Σε πρώτη φάση, το σύστημα χρησιμοποιείται μόνο για τακτικά περιστατικά. Στόχος είναι στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί και σε έκτακτα. Την εποπτεία του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής έχει το ΕΚΕΠΥ, που έχει εντάξει το έργο στο e-ΕΚΕΠΥ, μία προσπάθεια εκσυγχρονισμού των συστημάτων άμεσης ανταπόκρισης του ΕΣΥ με τη χρήση νέων τεχνολογιών.  Αυτό αποτελείται από επιμέρους προγράμματα: Ενα εξ αυτών είναι το «Φιλόλαος» που «τρέχει» ήδη πιλοτικά και αφορά στην ηλεκτρονική διασύνδεση με τα νοσοκομεία για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο στοιχείων όπως αριθμό νοσηλευομένων ανά κλινική, κενές κλίνες, εξιτήρια κ.α. Στο e-ΕΚΕΠΥ, εντάσσεται και σύστημα τηεδιάσκεψης που έχει εγκατασταθεί στο υπουργείο Υγείας, στις έδρες των Υγειονομικών Περιφερειών, ΕΚΑΒ, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΑΕΜΥΥ και νοσοκομεία αναφοράς για την περίπτωση εκτάκτων αναγκών.