Νανορομπότ για την καταπολέμηση του καρκίνου

26-12-2016

Ερευνητές ανέπτυξαν Νανορομπότ κατά του καρκίνου συνδυάζοντας τη βιολογία με τον μαγνητισμό.  Τα αποτελέσματα μπορούν να θεωρηθούν σταθμός στην εξέλιξη της χημειοθεραπείας,  για ασθενείς που πάσχουν από διάφορα είδη καρκίνου.

Συγκεκριμένα, Καναδοί επιστήμονες κατάφεραν να στοχοποιήσουν τα καρκινικά κύτταρα με Νανορομπότ.  Αυτά είναι ουσιαστικά  μαστιγοφόρα βακτήρια (περισσότερα από 100 εκατομμύρια), «εξοπλισμένα» με χημειοθεραπευτικό φορτίο, το οποίο ελευθερώνεται όταν έρχονται σε επαφή με ένα περιβάλλον με ανεπάρκεια οξυγόνου.

Τα μέρη του όγκου όπου υπάρχει ανεπάρκεια οξυγόνου σχετίζονται με την ανθεκτικότητα απέναντι σε ακτινοθεραπείες και σε άλλες παραδοσιακές θεραπείες. Με αυτή την προσέγγιση η θεραπεία  γίνεται ακριβώς εκεί που πρέπει.

Για τον σχεδιασμό των Νανορομπότ, οι ερευνητές συνδύασαν μικροοργανισμούς (βακτήρια) με μαγνήτες, οι οποίοι εξασφαλίζουν ότι θα κατευθύνονται προς ένα συγκεκριμένο  μαγνητικό πεδίο. Με αυτόν τον τρόπο ο γιατρός μπορεί να ελέγξει εύκολα και αμέσως την μεταφορά του φαρμάκου στον όγκο παρακολουθώντας το μαγνητικό πεδίο που διαμορφώνεται, μέσω  ενός υπολογιστή.

Η έρευνα διεξήχθη από τρία Καναδικά Ινστιτούτα, το Πολυτεχνείο του Μόντρεαλ, Το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και το Πανεπιστήμιο McGill και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Nature Nanotechnology. Ο Sylvain Martel, επικεφαλής της έρευνας, αναφέρει ότι αυτή η επαναστατική προσέγγιση θα έχει οφέλη  όχι μόνο στην δημιουργία πιο πολύπλοκων μηχανικών σχεδίων και νέων παρεμβατικών μεθόδων, αλλά και στη σύνθεση νέων θεραπευτικών και διαγνωστικών μέσων. «Η χημειοθεραπεία, η οποία είναι πολύ τοξική για ολόκληρο το σώμα μπορεί να εξελιχθεί από αυτά τα «φυσικά Νανορομπότ», έτσι ώστε τα φάρμακα να στοχεύουν μόνο την μολυσμένη περιοχή, εξαλείφοντας τις βλαβερές παρενέργειες ενώ παράλληλα αυξάνουν την θεραπευτική αποτελεσματικότητα.»

Σημειώνεται ότι η συστηματική χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται εδώ και καιρό στην ογκολογία αλλά έχει πολλές και σοβαρές παρενέργειες μεταξύ των οποίων την αδιάκριτη στοχοποίηση ιστών ακόμα και αν αυτοί είναι υγιείς. 

 

Άρης Σιφονιός