ΚΕΘΕΑ: 35 προσλήψεις μετά από 10 χρόνια

26-12-2016

Λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία παράτασης της λειτουργίας των ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων και μία ημέρα πριν από την τετράωρη στάση εργασίας και τη συνέντευξη τύπου των εργαζομένων, το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωση του διαβεβαιώνει ότι η συνέχιση λειτουργίας των δομών διπλής διάγνωσης είναι κομβικής σημασίας, καθώς καλύπτουν τις ανάγκες μεγάλου αριθμού ατόμων που έχουν πρόβλημα εξάρτησης και ψυχιατρική συνοσηρότητα.

Μάλιστα αναφέρει ότι από τις αρχές Ιουνίου, έχουν εγκριθεί προσλήψεις προσωπικού αορίστου χρόνου (80 άτομα) με σκοπό τη στελέχωση των δομών απεξάρτησης σε ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, ΨΝΑ- 18 Άνω- ΨΝΘ προκειμένου να στηριχθούν αυτές οι αποδυναμωμένες δημόσιες δομές που δραστηριοποιούνται στην υποστήριξη και θεραπεία εξαρτημένων ατόμων στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια, προκειμένου να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες που τις έχουν ανάγκη.

Από τις συγκεκριμένες προσλήψεις, 35 δόθηκαν στο ΚΕΘΕΑ, 25 στον ΟΚΑΝΑ, 12 στο ΨΝΑ-18 ΑΝΩ και 8 στο ΨΝΘ. Η διαδικασία προσλήψεων υλοποιείται από τους ίδιους τους φορείς καθώς, σύμφωνα με το νόμο, οι προσλήψεις αυτές πραγματοποιούνται εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ. Ειδικά για το ΚΕΘΕΑ, η διαδικασία είναι ήδη σε εξέλιξη (προκήρυξη 4.9.2016).

Ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Κος Βασίλης Γκιτάκος μιλώντας στο Healthview επισήμανε το γεγονός ότι  είναι οι πρώτες προλήψεις που θα γίνουν εδώ και 10 χρόνια, όταν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν αποχωρήσει πάνω από 100 εργαζόμενοι. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των χρηστών τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί με τον αριθμό των ανθρώπων που απευθύνονται για βοήθεια και στήριξη στο ΚΕΘΕΑ να ανέρχεται γύρω στις 15.000 με τους 8.000 από αυτούς να είναι χρήστες και οι υπόλοιποι μέλη οικογένειας χρηστών.

Στο μεταξύ, έχει ήδη ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση (8.9.2016) που δίνει τη δυνατότητα στο ΚΕΘΕΑ να απασχολεί άτομα με δελτίο παροχής υπηρεσιών για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών, όπως αυτή. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως αναφέρει, είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση εφόσον η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ αποτυπώσει και παραδώσει στο υπουργείο τις ανάγκες του φορέα για προσλήψεις προσωπικού που θα αμείβεται με τον παραπάνω τρόπο. 

Βέβαια η πολιτική ηγεσία του υπουργείο Υγείας γνωρίζει ότι θα πρέπει προηγηθούν κάποιες διαδικασίες όπως π.χ. να εκδοθεί το ανάλογο ΦΕΚ μετά τη νομοθετική ρύθμιση κάτι που δεν έχει ακόμη γίνει. Πάντως σύμφωνα με τον κο Γκιτάκο, οι άνθρωποι που εξυπηρετούνται από τις δομές διπλής διάγνωσης έχουν παραπεμφθεί σε άλλες δομές προκειμένου να συνεχίζουν να παίρνουν τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη, αφού από αύριο 14/9 όπως πολύ καλά γνώριζε και το υπουργείο λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων εκεί και δεν είχαν δρομολογηθεί εγκαίρως οι διαδικασίες για την παράτασή τους.