Σωματική δραστηριότητα

26-12-2016

Η σωματική δραστηριότητα διαχωρίζεται ως έννοια από την άσκηση και τη φυσική κατάσταση, καθώς περιλαμβάνει κάθε είδους σωματική δραστηριότητα των σκελετικών μυών που δαπανά ενέργεια υπολογίσιμη σε χιλιοθερμίδες, τόσο στο εργασιακό (εφόσον το απαιτεί το είδος του επαγγέλματος) ή οικιακό (κάνοντας τις δουλειές του σπιτιού) περιβάλλον, όσο και στο αθλητικό (γυμναστήριο ή στο γήπεδο).

Ο σύγχρονος τρόπος διαβίωσης χαρακτηρίζεται από περιορισμό ή παντελή έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η οποία εκλείπει σχεδόν από όλους τους τομείς της ζωής. Τα περισσότερα σύγχρονα επαγγέλματα στις ανεπτυγμένες χώρες δεν απαιτούν σωματική δραστηριότητα, οι καθημερινές μας μετακινήσεις, ακόμη και οι πιο κοντινές, γίνονται με το αυτοκίνητο, ενώ οι περισσότερες οικιακές δουλειές γίνονται με τη βοήθεια ηλεκτρικών συσκευών.

Η μακροπρόθεσμη εξέλιξη του νέου τρόπου διαβίωσης, που συνδύαζε τη σωματική χαλαρότητα με την κακή διατροφή και με μια εντεινόμενη αγχογόνο καθημερινότητα, αποδείχθηκε επιβαρυντική για την ποιότητα της υγείας του γενικού πληθυσμού. Όπως καταδεικνύεται από τα ευρήματα σύγχρονων ιατρικών ερευνών, η καθιστική ζωή και το στρες δεν αποτελούν απλά παράγοντες επιδείνωσης της δημόσιας υγείας, αλλά ευθύνονται και για την κατακόρυφη αύξηση πολλών παθήσεων, σε σημείο που γίνεται λόγος για επιδημία, όπως στην περίπτωση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Η αύξηση της παχυσαρκίας, των εγκεφαλικών, των καρδιοπαθειών, αλλά και των καρκίνων, έχει προκαλέσει αναστάτωση σε όλους τους οργανισμούς δημόσιας υγείας, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για την πορεία της δημόσιας υγείας όσο και για την πορεία του συστήματος υγείας. Η συνειδητοποίηση όμως του κινδύνου επαφίεται στην κρίση κάθε πολίτη και για το λόγο αυτό πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι η διαβίωση χωρίς σωματική δραστηριότητα μάς καταδικάζει σε σταδιακή επιδείνωση της υγείας μας.

Προλάβετε τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, όπως είναι ο καρκίνος, η οστεοπόρωση, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια, βελτιώστε την ψυχολογική σας διάθεση και επιβραδύνετε το γήρας, υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής που να περιλαμβάνει σωματική δραστηριότητα, είτε αυτό σημαίνει να γραφτείτε σε ένα γυμναστήριο είτε να επιλέγετε το περπάτημα αντί να μετακινείστε συνεχώς με τον ανελκυστήρα ή το αυτοκίνητο.

Με τη συνεργασία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας